Edukace pacienta po chirurgické bandáži žaludku

Obezita se v posledních desetiletích stává závažným medicínským a sociálně-ekonomickým problémem. Velké úsilí je vynakládáno na možnost ovlivnit a snížit nadměrné energetické rezervy dietou, farmakologicky, fyzickou aktivitou i chirurgickými metodami.


SOUHRN: Hlavním tématem příspěvku je edukace pacienta po operaci chirurgické bandáže žaludku při morbidní obezitě, zpracován je pooperační režim, ve kterém jsou zahrnuty stravovací návyky, pohybová aktivita a kognitivně-behaviorální přístup.
Klíčová slova: obezita, bandáž žaludku, edukace, dietní režim, pohybová léčba


K chirurgické léčbě obezity jsou indikováni pacienti s těžkým stupněm obezity – BMI nad 40, resp. nad 35, u kterých selhala konzervativní léčba.

Chirurgická bandáž žaludku

Princip funkce žaludeční manžety spočívá v obtočení a zúžení horní části žaludku. Navozuje rychlý pocit sytosti, který se dostaví hned po požití již malého množství potravy, která naplní nově vytvořenou malou část žaludku. Pooperační dietní režim je důležitou podmínkou úspěšného úbytku hmotnosti a vyhnutí se komplikacím. Žaludeční manžeta se ještě nespojila se žaludeční stěnou a stále je okolo žaludku pouze volně obtočená.

1. den po operaci – voda a čaj: Pít pomalu a po malých doušcích, mezi doušky je třeba počkat minutu až dvě. Není vhodné pít najednou více než 100 ml tekutin.
2.–6. den po operaci – tekutá strava: Pít po doušcích, vyhýbat se pití více než 200 ml tekutin najednou. Mohou se pít různé druhy ovocných anebo zeleninových šťáv, jako pomerančová, rajčatová, mrkvová, proteinové nápoje, odstředěné mléko a vývary.
7.–10. den po operaci – kašovitá strava: Znova platí zásada pití po doušcích a nepít více než 200 ml najednou. Do jídelníčku je již možné zařadit rozmixovanou zeleninu, maso a bramborovou kaši.
14.–27. den po operaci – lehká potrava s nízkým obsahem vlákniny: Opět platí pravidlo pití po doušcích a nepít najednou více než 200 ml tekutin. Co se týká masa, doporučuje se pouze rozmixované a lze již zkoušet konzumovat rybu bez rozmixování.
Po počáteční dietě následuje postupný návrat k normální stravě, ale vždy je třeba jíst pomalu a pečlivě potravu rozžvýkat.
Kdy je nutné obrátit se na lékaře? Při opakovaném, častém zvracení po jídle, při bolestech žaludku v oblasti portu spojených s horečkou a zimnicí, při začervenání v oblasti portu, při opakované řídké, zapáchající stolice černého zbarvení, při bolestech žaludku s náhlým nástupem spojených se zvracením, při absenci pocitu sytosti po konzumaci velkého množství potravy a nedochází-li k úbytku hmotnosti.

Racionální strava

Mezi základní principy racionální stravy patří její vyváženost, nutriční a fyziologická přiměřenost společně se správným životním stylem.

Tipy pro správné sestavení jídelníčku: Jídelníček je třeba sestavit nízkokalorický, ale přitom pestrý, aby obsahoval všechny základní živiny, snížit příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů, živočišné tuky přijímat pouze v podobě skrytých tuků, jako zdroj bílkovin upřednostňovat nízkoenergetické mléčné výrobky, denně vypít 2–3 litry neenergetických anebo nízkoenergetických nápojů, konzumovat sacharidy bohaté na vlákninu s nízkým glykemickým indexem, vhodná je strava s co největším obsahem vlákniny, dostatek zeleniny, dbát na doporučenou dávku vitaminů a minerálních látek, denní příjem soli by neměl přesáhnout 6 g, což je přibližně jedna kávová lžička, a vyhýbat se stravování v restauracích typu fastfood.

Pro úspěšné hubnutí není rozhodující pouze změna složení stravy, ale i změna stravovacích zvyklostí: Všímat si způsobu konzumace (rychlost konzumace, vychutnávání si jídla…), vyvarovat se nevědomého automatického jedení stravy, rozlišovat pocit hladu od „chuti na dobroty”, nejíst v rychlosti, jíst vždy u jídelního stolu, nesnažit se za každou cenu dojídat, potraviny nenakupovat s prázdným žaludkem, nenechávat lákavá jídla volně dosažitelná, po dojedení odejít od jídelního stolu, servírovat na stůl najednou pouze jeden chod, připravit si plán, jak se chovat při oslavách a jak odolávat „rizikovým“ situacím, a jíst vícekrát denně, nejlépe 5krát, přičemž poslední denní porci konzumovat ještě před 18. hodinou.

Doporučená pohybová aktivita

Chůze je nejvhodnějším fyziologickým způsobem, jak zvýšit pohybovou aktivitu u obézních, ne však v případě postižení nosných kloubů artrózou. Vhodná je jízda na kole anebo plávání ve vyhřátém bazéně. Aktivitu ve svižném tempu by měla vystřídat dechová a relaxační cvičení.

Ze sportu se doporučuje veslování a vodní pólo, běh na lyžích (pokud nejsou poškozené nosné klouby). Zakazuje se vzpírání, kulturistika, zápas, hod koulí či oštěpem.

Ze speciálních aktivit se doporučuje cvičení na fitballech, overballech a pilates. Dále je vhodný aquajogging, spinning, in-line brusle a turistika.

Kognitivně-behaviorální přístup

Tento psychologický přístup je neoddělitelnou součástí komplexní léčby, vychází z toho, že nevhodné stravovací a pohybové návyky jsou naučené a lze je pomocí různých technik odnaučit.

Technika sebepozorování: Napomáhá pacientovi (klientovi) uvědomovat si svoje stravovací návyky, zaznamenává si, co jedl, v jakém množství, kde, s kým, jak rychle a jak se při jídle a po něm cítil. Mezi techniky aktivní kontroly vnějších podnětů patří kontrola činností, které souvisejí s jídlem, naučit se, jak se stravovat v jídelnách a v restauracích, jak zvládat rizikové situace, naučit se způsobům, jak nakupovat.

Pod technikami sebeposilňování rozumíme požádat o podporu rodinu a přátele, odměnit se podle toho, jak se daří sebekontrole, a zvolit si předem odměnu za úspěšné splnění reálných cílů.

Kognitivní techniky kladou důraz na uvědomělou dlouhodobou změnu životního stylu, která má nahradit předcházející období. Zahrnuje výuku základů výživy, dietetiky a přípravy nízkoenergetických pokrmů.

Chirurgická léčba je z dlouhodobého hlediska mimořádně efektivní a má prokazatelný efekt na přidružená onemocnění. Pacienty motivuje ke změně životního stylu a dosavadní životosprávy, které jsou nezbytné, pokud se očekávají změny, které tento operační zákrok přináší. Je nutné zdůraznit, že nejde pouze o krátkodobou dietu, ale o celoživotní změnu životního stylu. Léčba obezity má být vždy komplexní, dlouhodobá a individuální.


Bc. Andrea Vranaiová COS, 1. súkromná nemocnica, Nemocnica Košice-Šaca a. s. (andvra@hotmail.sk)

Edukace pacienta po chirurgické bandáži žaludku
Ohodnoťte tento článek!