Elektrochemicky aktivované dezinfekční roztoky

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V posledních letech se objevují v nabídce firem elektrochemicky aktivované dezinfekční roztoky (ECA) označované názvy superoxidovaná voda, aktivovaná voda, energizovaná voda, anolyt, neutrální anolyt, aqualit, elektrolyticky okyselená voda apod.



SOUHRN: Ve zdravotnictví nacházejí stále širší uplatnění elektrochemicky aktivované dezinfekční roztoky (ECA). Kyselý ECA roztok (AEW) se používá k vyššímu stupni dezinfekce v myčkách digestivních endoskopů. Neutrální elektrolyzovaný roztok (NEW) s pH 6,0-7,0 má vlastnosti vysoce účinného dezinfekčního prostředku zařazeného mezi zdravotnické prostředky třídy IIb. Neutrální superoxidovaný roztok obsahuje oxidační činidla kyselinu chlornou HOCl a chlornanové ionty OCl-, aktivní chlor 50-500 ppm, oxidoredukční potenciál roztoku (ORP) je > 900 mV, redukční faktor je 5-7. Roztoky NEW jsou vhodné k použití na pokožku a sliznice.
Klíčová slova: dezinfekce, řízená elektrolýza, superoxidované roztoky, použití ve zdravotnictví

SUMMARY: Electrochemically activated disinfection solutions (ECA) have been used more and more often. Acidic ECA solution (AEW) is used for higher stages of disinfection in the washers of digestive endoscopes. Neutral electrolyzed solution (NEW) with pH 6,0 - 7,0 is a very efficient disinfectant class IIb. Neutral superoxidated solution contains oxidative substances chloride acid HOCl and chlornan ions OCl- , active chlor 50 - 500 ppm, oxireductional potential of the solution (ORP) is 900mV, reduction factor is 5 - 7. NEW solutions are suitable for use on skin and mucosa.
Key words: disinfection, controlled electrolysis, superoxidated solutions, use in healthcare


V devadesátých letech měl autor možnost studovat nový směr přípravy dezinfekčních prostředků elektrolytickým rozkladem roztoku chloridu sodného u autora patentu akademika V. M. Bachira v Elektrochemickém ústavu v Moskvě. Tehdejší elektrolytické reaktory (elektrolyzéry) připravovaly velmi účinnou elektrolyzovanou vodu, avšak s omezenou skladovatelností.

Elektrochemicky aktivované definfekční roztoky

Kyselý ECA roztok (AEW) našel uplatnění v japonských myčkách digestivních endoskopů. Slabý 3% roztok NaCl procházející elektrolytickou jednotkou má silný baktericidní účinek a působí na většinu známých patogenních bakterií. Účinnost zvyšuje nízké pH 2-4 a vysoký oxidoredukční potenciál (ORP > 1000 mV). V takovém prostředí mikroorganismy nemohou přežít.

Vedle kyselých ECA roztoků se nyní objevují neutrální elektrolyzované roztoky (NEW) s pH 6,0-7,0. Roztoky NEW mají vlastnosti vysoce účinných nekorozivních dezinfekčních prostředků. Dají se aplikovat na plochy a povrchy a s použitím ultrazvukového generátoru vytvářením suché mlhy k dekontaminaci prostředí. Nás však bude zajímat, že jsou zařazeny jako zdravotnický prostředek třídy IIb a jsou použitelné k dekontaminaci pokožky a sliznic.

Jak probíhá elektrolýza roztoků a jak se vyrábějí ECA roztoky?

Při elektrolytickém procesu jsou elektrody ponořeny ve vodě a probíhá elektrolytický rozklad. Pozitivní ionty jsou přitahovány k negativní elektrodě a přijímají elektrony z katody. Tvoří se neutrální atomy nebo molekuly. Pozitivní elektroda (anoda) přitahuje negativně nabité ionty (aniony) a ty předávají anodě své další elektrony.
Elektrolýza dává vznik iontům H+ a OH- , radikálům H a OH, H2, O2, HO2, O3 a dalším. Jako důsledek elektrolýzy se uvolňují plynný vodík a ozon.
Elektrolýza roztoku NaCl vede k produkci nestabilního produktu, tj. oxidované vodě a kyselině chloristé (HClO4).

Technologie ECA využívá elektrolyzéry, v nichž je anodová komora oddělena jednosměrnou semipermeabilní membránou od komory katodové. Dodatečné elektrony z katody procházejí rozpouštědlem k anodě. Takto konstruovaný elektrolyzér umožňuje migraci iontů membránou a zajišťuje oddělení iontů chlóru Cl- a sodíku Na+. Tím se zabrání vzniku vysokých koncentrací kyseliny chlorné (HClO) a kyseliny chloristé (HClO4).

Schéma: Princip výroby elektrochemicky aktivovaných dezinfekčních roztoků

Roztoky NEW s pH 6,0-7,0 se připravují stejně jako AEW, ale část produktu vznikajícího na anodě se přesměruje zpět do katodové komory, čímž se zvýší koncentrace iontů ClO a upraví pH na požadovanou neutrální hodnotu. Výsledkem je neutrální superoxidovaný roztok, který obsahuje oxidační činidla kyselinu chlornou HOCl a chlornanové ionty OCl-, volně použitelný chlor 50-500 ppm, oxidoredukční potenciál (ORP) > 900 mV. Roztok je netoxický a má exspirační dobou minimálně 6 měsíců, u některých výrobců 1 rok.

Volné ionty v NEW se vážou se na proteiny v buněčných membránách. Roztoky jsou účinné na kmeny rezistentní k antibiotikům včetně MRSA a VRE. Jsou použitelné pro vyšší stupeň dezinfekce.
Redukční faktor (příklady):
* Psedomonas aeruginosa 7 log
* Candida albicans 6 log
* Mycobacterium terrae 5 log
* Bacillus subtilis a Bacillus cereus 6 log

Tabulka 1: Elektrolýza roztoku chloridu sodného

Tabulka 2: Procenta usmrcených bakterií při různé koncentraci roztoků NEW©

Příklady praktického použití roztoků NEW

Výrobci doporučují roztoky NEW k celotělové dekontaminaci po 5 dní, k opakovaným výplachům ústní dutiny zředěným roztokem 1:1 při zánětech dásní, hrdla, při angíně, aftech, po operačních zákrocích v hrdle a v dutině ústní. Opakované vytírání vnějšího zvukovodu při zánětech 3krát denně. Sedací koupele a výplachy vnějších a vnitřních rodidel 3krát denně. Obklady sekundárně se hojících ran vlhčenými čtverci - při převazech 2krát denně. Zvlhčování ran postřikem, obklady - u dekubitů, bércových vředů - 2krát denně.


O autorovi: RNDr. Erich Pazdziora, CSc., Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě (erich.pazdziora@zu.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?