Eutanázie z pohledu studentů ošetřovatelství

10. 4. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V článku autorky seznamují čtenáře s výsledky ankety, ve které studentům položily šest otázek týkajících se jejich postoje k eutanázii. Ankety se zúčastnilo 92 studentů 1. ročníku oborů všeobecná sestra a porodní asistentka.


SUMMARY

The authors of the article present the result of a survey among students related to euthanasia. 92 first year students of nursing and midwifery answered 6 questions about their attitudes toward euthanasia.

Stále častěji se v Evropě objevují návrhy na zahájení diskuse o legalizaci eutanázie. Současné diskuse o jejím uzákonění v ČR lze dávat do souvislosti s jejím beztrestným zavedením v Nizozemsku a v Belgii a s povolením asistované sebevraždy ve Švýcarsku. Mohou však být i důsledkem stoupající touhy perspektivně ovlivňovat odchod ze života vlastním rozhodnutím.Diskuse můžeme pokládat za přínosné, vedou-li i k vyjasnění termínů, jejichž obsah, jak jsme zjistily, mnohdy přesně neznají ani sami studenti.

V rámci ankety dostali studenti tyto otázky: 1. Jaký je váš postoj k eutanázii? a) Souhlasím s jejím zavedením. b) Nemám vyhraněný názor. c) Nesouhlasím s jejím zavedením.

2. Vysvětlete rozdíl mezi aktivní a pasivní eutanázií. 3. Z jakého důvodu by podle vás měla/ neměla být eutanázie zavedena? 4. Jaké zákonné podmínky by musely být splněny, aby mohla být eutanázie zavedena? 5. Rozumíte pojmu asistovaná sebevražda? a) ano b) ne 6. Podpořil/a byste legalizaci asistované sebevraždy?

Výsled ky šetření na skupině respondentů oboru všeobecná sestra (48 dotázaných)

1. Jaký je váš postoj k eutanázii? (60,4 % dotazovaných souhlasí s jejím zavedením, 20,8 % nemá vyhraněný názor, 18,8 % nesouhlasí)

2. Vysvětlete rozdíl mezi aktivní a pasivní eutanázií. (85,4 % respondentů vysvětlilo rozdíl správně, 14,6 % špatně)

3. Z jakého důvodu by měla/neměla být eutanázie uzákoněna? ANO - měla by být uzákoněna z těchto důvodů: Nesnesitelná bolest pacienta 32,53 % Pokud se jedná o nevyléčitelnou nemoc 14,46 % Ukončení utrpení pacienta 14,46 % Pacient má právo se rozhodnout 9,64 % Takový život je neplnohodnotný 6,02 %

Méně než 5 % získaly odpovědi: z důvodu důstojné smrti, když není šance na záchranu života, je to vysvobození pacienta, z finančních důvodů -nákladnost léčby, neschopnost samostatného života, léčba nevede ke zlepšení stavu pacienta, ulehčení umírání pacienta. U studentů, kteří odpověděli záporně nebo neměli vyhraněný názor na zavedení eutanázie, byly nejčastější odpovědi: Hrozí riziko zneužití 66,66 % Je to porušení Hippokratovy přísahy a Desatera přikázání 9,52 %

Méně časté důvody byly: eutanázie by se prováděla jen starým lidem, lékař nesmí nikdy ukončit pacientův život, byla by to moc v rukou lékařů.

4. Jaké zákonné podmínky by musely být splněny, aby mohla být eutanázie zavedena? Jasná pravidla, přesná legislativa 22,22 % Terminální stav pacienta 19,19 % Pacient žádá opakovaně 10,10 % Pouze u psychicky zdravých pacientů 6,06 % Žádost podaná pouze za plného vědomí pacienta 6,06 % Plně kvalifikovaný lékař-specialista na eutanázii 6,06 % Přítomnost svědka u podávání žádosti 5,05 % Schválení etickou komisí 5,05 %

Méně než 5 %, například: právní ochrana lékařů provádějících eutanázii, trestní stíhání za její zneužití, sepsání žádosti u notáře, plnoletost pacienta nebo zrušení Hippokratovy přísahy.

5. Rozumíte pojmu asistovaná sebevražda? (97,92 % respondentů pojmu rozumí, 2,08 % nerozumí)

6. Podpořil/a byste legalizaci asistované sebevraždy? (tab. 1) Pro srovnání nabízíme odpovědi na stejné otázky u studentů oboru porodní asistentka (44 respondentů).

1. Jaký je váš postoj k eutanázii? (81,82 % respondentů souhlasí se zavedením, 13,64 % nemá vyhraněný názor, 4,55 % nesouhlasí se zavedením)

2. Vysvětlete rozdíl mezi aktivní a pasivní eutanázií. (95,45 % respondentů vysvětlilo rozdíl správně, 4,55 % špatně)

3. Z jakého důvodu by, podle vás, měla/neměla být eutanázie uzákoněna? ANO - měla by být uzákoněna z těchto důvodů: Pokud se jedná o nevyléčitelnou nemoc 27,72 % Nesnesitelná bolest pacienta 23,76 % Ukončení utrpení pacienta 19,80 % Pacient má právo se rozhodnout 15,84 %

Ostatní odpovědi nedosahovaly ani 5%: takový život je neplnohodnotný, důstojná smrt, není šance na záchranu života, je to vysvobození pacienta.

NE - neměla by být uzákoněna z těchto důvodů: Hrozí riziko zneužití 61,54 % Je to porušení Hippokratovy přísahy a Desatera přikázání 30,77 % Méně než 5% získala odpověď: lékař nesmí ukončit pacientův život.

4. Jaké zákonné podmínky by musely být splněny, aby mohla být eutanázie zavedena? Jasná pravidla, přesná legislativa 34,74 % Terminální stav pacienta 9,47 % Žádost podaná pouze za plného vědomí pacienta 8,42 % Přítomnost svědka u podávání žádosti 7,37 % Rozhodoval by o ní tým lékařů 6,32 % Pacient žádá opakovaně 5,26 % Plně kvalifikovaný lékař-specialista na eutanázii 5,26 %

Méně než 5 %: pouze u psychicky zdravých pacientů, nutnost schválení etickou komisí, souhlas Parlamentu a vlády ČR, plnoletost pacienta, dobře vedená dokumentace o pacientovi, neměla by rozhodovat rodina žadatele, pouze on sám.

5. Rozumíte pojmu asistovaná sebevražda? (86,36 % respondentů pojmu rozumí, 4,55 % asi ano, 4,55 % nerozumí, 4,55 % neví)

6. Podpořil/a byste legalizaci asistované sebevraždy? (tab. 2)

Závěr

Průzkum přiměl studenty k zamyšlení nad umíráním, možností rozhodovat o sobě samém, autonomií v dilematických situacích. K zamyšlení vede například to, proč porodní asistentky jsou pro legalizaci eutanázie silněji než všeobecné sestry. Domníváme se, že to vyplývá i z toho, že bývají spíše svědky šťastných chvil zrození člověka, zatímco všeobecné sestry se častěji setkávají s utrpením, bolestí, infaustní prognózou nebo s lidmi v terminálním stadiu.

Podobně rozdílné jsou i odpovědi týkající se legalizace asistované sebevraždy. Překvapit může i relativně hodně studentů oboru všeobecná sestra (14,6 %), kteří i po několika přednáškách obtížně vysvětlovali rozdíl mezi aktivní a pasivní eutanázií. Domnívali se totiž, že se pasivní eutanázie uskutečňuje aplikací léku vedoucího ke smrti samotným pacientem, jinak řečeno, předpokládali, že pacient dostane od lékaře smrtící prostředek, který spolkne/vypije.

Zaměnili pojmy pasivní eutanázie a asistovaná sebevražda. Závěrem bychom se chtěly zmínit ještě o jednom etickém aspektu. Na jedné straně stojí eutanázie a její legalizace, na straně druhé nelze opomenout otázku: Kdo by byl schopen/ochoten/ pověřen eutanázii provádět? Téměř všichni naši posluchači se totiž shodli: „To bych nedokázal/a nebo nezvládl/a.“ K tomuto aspektu eutanázie bychom se chtěly vrátit.

LITERATURA
Lékařská etika. Haškovcová, H. Praha, Galén 1997.
Lékařská etika. Kořenek, J. Praha, Triton 2002.
Zdravotnická etika od A do Z. Munzarová, M. Praha, Grada 2005.
Zdravotnické právo v ošetřovatelské praxi II. Vondráček, L., Ludvík, M. Brno, NCO NZO 2004.
Praktický slovník medicíny. Vokurka, M., Hugo, J. Praha, Maxdorf 2000.

PhDr. Veronika Blažková, PhDr. Jana Hlinovská, Vysoká škola zdravotnická o. p. s. Praha, Duškova ulice (veronika.blazek@seznam.cz,hlinovska.jana@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?