FN Plzeň nesouhlasí se zprávou NKÚ, obsahuje prý nepřesné údaje

24. 11. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň (FN), jedno z největších zdravotnických zařízení v ČR, nesouhlasí se závěry, které v souhrnné tiskové zprávě o kontrole ve třech nemocnicích uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).


Některé údaje ve zprávě jsou podle vedení plzeňské nemocnice vytržené z kontextu, v některých případech zpráva nesprávně porovnává vybrané léky. K souhrnné zprávě nemocnice nemohla předem vznést námitky. Její vyznění bylo pro FN Plzeň překvapením a šokem, protože zpráva o kontrole, kterou nemocnice dostala od NKÚ v květnu, byla pozitivní a uvedla pouze formální nedostatky. Novinářům to včera řekl ředitel FN Václav Šimánek a ekonomický náměstek Viktor Wendler.

NKÚ v pondělí v tiskové zprávě uvedl, že Nemocnice Na Homolce, FN Ostrava a FN Plzeň nakoupily během tří let léčiva za 5,5 miliardy korun bez zadávacího řízení. Za shodné léky a zdravotnické prostředky platily rozdílné ceny. Například u antibiotika Amikacin byl rozdíl až desetinásobný, stálo 82 Kč, ale i 820 korun. Podle Šimánka ale zpráva NKÚ nesprávně porovnala léky. „My jsme uvedli cenu 820 korun, to je cena jednoho balení, po kterých lék nakupujeme. Jiná nemocnice ale uvedla cenu 82 korun, to je cena jedné ampule. V jednom balení je deset ampulí,“ řekl.

Kontrolní úřad také podle něj některé údaje vytrhl z kontextu. NKÚ v tiskové zprávě uvedl, že FN Plzeň nakupovala v roce 2016 léky od více než 200 dodavatelů, písemnou smlouvu uzavřela ale jen s 34 dodavateli. „NKÚ ale zapomněl dodat druhou část věty, a to, že těch 34 dodavatelů představovalo 95 procent objemu léků,“ namítl Šimánek.

Připustil, že některé léky nemocnice pořídí bez výběrového řízení. Může to být u specializované léčby, kterou je nutné zahájit okamžitě a nečekat na výsledky tendru. Může se to stát i v mezidobí, než se podaří vysoutěžit nového dodavatele.

„Nemocnice je tady od toho, aby léčila, aby poskytovala léky. Pacienta nezajímá, jestli lék je vysoutěžen nebo není. Přijde k nám a chce, abychom ho vyléčili, abychom mu ulevili od bolesti a potíží. Chce lék a má na něj právo, protože platí zdravotní pojištění,“ řekl Šimánek. Stojí si za tím, že nemocnice je ekonomicky zdravá a chová se hospodárně.

Podle vedoucí obchodně-lékárenského odboru Aleny Dvořákové FN objednává tisíce léků. Některé dlouhodobě a stabilně, jiné se obměňují. S vítězi elektronických aukcí sepisuje smlouvy většinou na dva roky. „Což je taková doba, kdy ještě lze pružně reagovat na změny na trhu. Má má to ovšem tu nevýhodu, že zakázku musíme opakovat poměrně často,“ řekla. Výběr dodavatele trvá několik měsíců. Až o měsíce ho protahují námitky proti zadání zakázky, odvolání k antimonopolnímu úřadu a podobně. Výsledná cena z tendru navíc může být vyšší než cena, za kterou nemocnice lék v té době odebírá. Ne všichni dodavatelé s výhodnějšími cenami se totiž do tendru chtějí přihlásit. Je tak také možné, že různým nemocnicím se hlásí do výběrových řízení různí dodavatelé s různými cenami, výsledné ceny léků v jednotlivých zařízeních se tak mohou lišit.

FN Plzeň má letos poprvé více než šestimiliardový rozpočet. Původně plánovaný obrat 6,2 miliardy Kč stoupne na zhruba 6,3 miliardy Kč, řekl Wendler. Téměř tři miliardy, tedy kolem 47 procent nákladů, představují pro FN osobní náklady na 4500 zaměstnanců. Náklady na léky, léčivé přípravky a zdravotnický spotřební materiál tvoří téměř dvě miliardy korun ročně, tedy skoro třetinu celkových nákladů nemocnice.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?