Infekční onemocnění oka

8. 6. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V očních ordinacích se velmi často setkáváme se zánětlivými onemocněními oka. Zpravidla se projevují bolestivostí, pálením, svěděním či fotofobií. Vždy je velmi důležité včas zahájit odpovídající léčbu. V článku jsou stručně popsána nejčastější infekční onemocnění oka, jejich projevy a léčba. Klíčová slova: oko, infekční onemocnění, zánět, fotofobie, antibiotika


Infekční onemocnění oka

SUMMARY In ophthalmology offices we often come into contact with infectious eye diseases. The signs are pain, burning, itching, or photophobia. Appropriate early treatment is always important. The article describes the most common infectious diseases of the eye, clinical signs and treatment. Key words: eye, infectious disease, inflammation, photophobia, antibiotics

Oko je chráněno před infekčním onemocněním anatomickou bariérou víček a reflexním mrkáním s kontinuálním omýváním povrchu oka slzami, které obsahují lysozym, laktoferin, B-lyzin a další látky. Infekční onemocnění může postihnout všechny části oka včetně víček, spojivky, rohovky a dalších vnitřních vrstev oka. Ke vzniku přispívají tyto faktory: trauma způsobené úrazem či chirurgickým výkonem, poruchy slzného filmu, snížení obranyschopnosti imunitního systému (například AIDS) nebo imunosupresivní léčba. Záněty jsou charakterizovány bolestí, zčervenáním oka, fotofobií (citlivostí na světlo) a sníženou zrakovou ostrostí. Při léčbě zánětů oka vždy záleží na včasné diagnostice.

Většina onemocnění se léčí antibiotiky ve formě kapek nebo mastí. Výběr ovlivňují některé faktory, například glaukom, věk pacienta (u velmi malých dětí je volba jiná než u dospělého), nebo výsledky kultivačního vyšetření. Úspěšnost léčby všech infekčních onemocnění oka je podmíněna včasným zahájením léčby a úzkostlivým dodržováním hygienických návyků.

Nejčastější druhy zánětů

Konjunktivitida (zánět spojivek): Je to nejčastější infekční oční onemocnění, s nímž se v ordinaci setkáváme. Vyskytuje se v akutní (vzácněji hyperakutní) nebo chronické formě. Příčinou jsou bakterie (stafylokoky, streptokoky atd.), viry (adenoviry, herpes simplex), chlamydie a vzácněji i mykózy. V klinickém nálezu dominuje vodnatá hypersekrece (virový zánět), hlenohnisavá či hnisavá (bakteriální zánět). V případě alergických konjunktivitid převažuje hlenová sekrece. Léčba je systémová, lékem první volby jsou antibiotika penicilinové řady. Pacienti jsou infekční v prvních dnech kontaktem prsty, ručníky, vodou atd.

Epidemická keratokonjunktivitida: Toto onemocnění vyvolávají adenoviry a hlavním klinickým projevem je zánět spojivek a postižení rohovky. Pacienti jsou infekční prvních 14 dní onemocnění. Léčba je pouze symptomatická a bývá zdlouhavá.
Herpetické viry - herpes zoster a herpes simplex: Herpetické viry postihují výrazně především rohovku. Důležitá je včasná léčba virostatiky. Komplikací herpes simplex může být zánět duhovky - iritida.
Infekční keratitidy: Záněty rohovky bývají bakteriální i virové. Jsou charakterizovány bolestí, zčervenáním oka, fotofobií a sníženou zrakovou ostrostí. Některé bakterie vyvolávají charakteristický typ vředu, který může v některých případech i perforovat. Pokud onemocnění pronikne do hlubších vrstev rohovky, vždy se zhojí jizvou, která trvale omezuje vidění. Bakteriální keratitida je urgentní stav a léčba nesnese odklad. Léčba antibiotiky je lokální.

Záněty víček: Hordeolum (ječné zrno) je zánět mazové žlázky vyvolaný mikroorganismy, často stafylokoky. Žláza a okolí zrudne a značně bolí. Vznikne infiltrace a drobný absces, který většinou sám perforuje, takže incize je zbytečná. Teplé obklady proces urychlí.
Chalazion (vlčí zrno) je zánět Meibomovy žlázy, často přechází do chronického stadia, kdy vzniká nebolestivá bulka pod kůží víčka. Provádí se exstirpace - odstranění chalazia i s pouzdrem.
Blefaritis ulceróza: Jde o akutní onemocnění vyvolané streptokoky. Mezi řasami vznikne hnisavý sekret, okolí je zarudlé a zduřelé. Onemocnění může zanechat nepravidelné jizvy s chyběním nebo nepravidelným růstem řas. Léčí se antibiotickými mastmi.

Abscesy a flegmony víček: Jde o různé formy akutní infekce víček, kdy bývá zduřelá i regionální uzlina. Léčba spočívá v lokálním podávání antibiotik; tam, kde je pod kůží patrný hnis, se provádí incize.
Dakryoadenitida (zánět slzné žlázy): Vyskytuje se poměrně vzácně, může být akutní i chronické. Vyznačuje se typickým zduřením esovitého tvaru, místo je bolestivé a zarudlé. Komplikací bývá absces nebo uzávěr slzného kanálku, způsobený zduřením, stenózou nebo srůsty. Léčíme antibiotiky podle základního onemocnění.


O autorovi: Jana Fulínová, Věra Dastychová, Oční ambulance MUDr. Pavla Dvořáka, poliklinika Benešov (info@ocnibn.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?