Inkontinence v domácí péči

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn Únik moči je onemocnění především starších lidí, ale může postihnout i mladší generace, např. při různých onemocněních nebo po operacích. Důvodem vzniku inkontinence může být i astma, chronická zácpa, výhřez meziobratlové ploténky, onemocnění či úrazy mozku, míchy.


SUMMARY
Leaking f urine occurs mainly in older adults but it can affect even younger generations due to various diseases or operations. Incontinence may be caused by asthma, chronic constipation, herniated disc, brain and spine diseases or injuries.

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí. Inkontinence se stává velkou zátěží jak pro nemocného, tak pro ostatní členy rodiny. Je rizikem dalších komplikací, jako je poškození integrity kůže a vznik proleženin.

Kazuistika 1

Pacientka D. M. (*1927) – lékařská diagnóza: chronická ischemická choroba srdeční s fibrilací síní – warfarizovaná, stav po tromboflebitidě, chronický glaukom, inkontinence moči i stolice, imobilita. Medikace – Lusopress 20 mg, Dioxin 0,125 mg, Renpress 6 mg, Furon 40 mg, Sortis 40 mg, Azopt gtt, Tramal 50 mg, Nolicin 1 tbl., Warfarin 3 mg 1 tbl. obden.

Ošetřovatelské diagnózy: * poškození integrity kůže, * inkontinence moči a stolice, * imobilita, * nedostatečná péče o sebe sama, * poruchy spánku.

Pacientka je téměř imobilní, před domácím ošetřováním byla nejprve hospitalizována na interním oddělení, pak na LDN. V průběhu hospitalizace došlo ke vzniku nekrotických dekubitů v oblasti obou pat. Ošetřující lékař naordinoval návštěvy sestry jednou denně pět dní v týdnu, ošetřovací návštěva typ II, ošetření dekubitů – 06329.

Při mé první návštěvě bylo nejdůležitější ošetřit dekubity – dezinfekce Betadine, Flamigel do rány a seznámit rodinu s problematikou péče o imobilního a inkontinentního pacienta. Poradit jim, jakou zvolit nejvhodnější kompenzační pomůcku, zajistit přístup k lůžku ze dvou stran, poradit s výběrem vhodného oblečení, jak pacientku polohovat, a zajistit úpravu pitného a stravovacího režimu.

Po testování nejrůznějších vzorků plenek jsme došli k závěru, že pacientce nejvíce vyhovují plenkové kalhotky značky Molicare – mají dobrou prodyšnost, neutralizují zápach a zabraňují postrannímu vytékání. Dalším důležitým krokem v boji s inkontinencí bylo lehké kondiční cvičení zaměřené na nácvik přerušovaného močení a nácvik cviků posilujících pánevní dno. Pacientka komunikuje, je orientovaná, domácí prostředí je vyhovující a vztahy v rodině jsou velmi dobré. Ke konci mých návštěv jsou dekubity téměř zhojeny, další defekty nevznikly. S problematikou inkontinence je pacientka i rodina seznámená, vyrovnaná.

Kazuistika 2

Pacient L. S. (*1933) – lékařská diagnóza: hypertenze na medikaci, chronická obstipace, diabetes mellitus na inzulinu, amputace LDK, dekubitus na patě PDK, inkontinence, imobilita. Medikace – Vasocardin, Indap, Tramal, Moduretic, Mixtard.

Ošetřovatelské diagnózy: * narušená integrita kůže, * závislost na pomoci, * deprese, * poruchy spánku, * chronická bolest, * nebezpečí vzniku infekce.

Pacient žije se svojí družkou v rodinném domě. Před 3 roky amputace levé dolní končetiny pro žilní nedostatečnost, chůze od té doby není schopen. Inzulin mu 3krát denně aplikuje družka. Kvůli inkontinenci má zavedený permanentní katétr, který však bývá velmi často neprůchodný, proto pacientovi ošetřující lékař doporučil proplach katétru jednou za 3 dny sterilním fyziologickým roztokem. Frekvence návštěv sestry u pacienta je 3krát týdně, návštěva typu II – 06315 a ošetření dekubitu na patě s kódem 06329. Dekubitus ošetřuji obložkami pomocí TenderWetu a samozřejmě dezinfekcí betadinovým roztokem. S družkou má pacient velmi dobrý vztah, je klidný a snaží se spolupracovat. Převážně v noci mívá fantomové bolesti amputované končetiny. Díky proplachování permanentního katétru fyziologickým roztokem nebyly návštěvy na urologii tak časté. Zhruba po devíti měsících došlo na pravé patě k úplnému zhojení dekubitu jizvou. S problémem inkontinence je pacient obeznámen a v mezích normy smířen.

Kazuistika 3

Pacientka H. V. (*1948) – lékařská diagnóza: roztroušená skleróza, zcela imobilní, stav po tromboflebitidě, hypertenze na medikaci. Medikace – Agen, Coaxil, Flavobion, Warfarin, Nolicin.

Ošetřovatelské diagnózy: * nebezpečí narušení integrity kůže, * nebezpečí vzniku infekce, * deprese, * poruchy spánku.

Pacientka je upoutaná na lůžko pro imobilitu související s RS. Je zcela závislá na pomoci druhé osoby, sama se nenají, nenapije, nevezme léky. Spolupráce s rodinou je velmi komplikovaná, jejich péče o pacientku v žádném případě není ideální, uvažují o umístění pacientky do léčebny. Rodina spoléhá jen na návštěvy sester, které jsou pětkrát týdně s kódem 03617. Pacientka trpí častými změnami nálad, které se projevují depresemi a plačtivostí. Často se jí objevují dermatitidy v oblasti genitálu, proto jsem jí musela zavést permanentní katétr, který jsem měnila jednou za měsíc. Dermatitida a další problémy s únikem moči se tak pro pacientku staly snesitelnějšími. Pro již zmíněný špatný přístup rodiny a na návrh ošetřující lékařky byla pacientka umístěna do léčebny.


O autorovi: Lada Svobodová, Jiřina Vodová, Domácí zdravotní péče, Sanus Brno (svobolada@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?