Jednou větou

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Neurology, uvádí tým vědců ze Švédska, že společensky aktivním lidem, kteří se nenechávají snadno stresovat, hrozí podle nich o polovinu menší nebezpečí, že se u nich vyvine demence, než lidem, kteří žijí izolovaně a jsou náchylní ke stísněnosti.


*

* Ze studie amerických vědců vyplývá, že muži dokážou vědomě potlačovat hlad lépe než ženy, protože umějí pocit hladu zablokovat i v mozku, zatímco ženy jej dostanou pouze ze svých subjektivních pocitů, ale v příslušných mozkových centrech jim zvýšená aktivita zaměřená na ukojení hladu pokračuje dál.

* Základem první pomoci při podchlazení je zabránění další ztrátě tepla, při těžkém podchlazení nehýbat s končetinami, aby se studená krev z periferie nedostala do „jádra“, které by ochlazovala a v žádném případě nepodávat podchlazenému alkohol, který způsobuje rozšíření cév, pokles tlaku a úbytek tepla.

* Podle statistik Státního zdravotního ústavu a České společnosti AIDS pomoc loni v ČR narostl počet HIV pozitivních o 147 lidí, což je zatím největší nárůst od poloviny 80. let, kdy se začal virus HIV v ČR testovat.

* Výzkum vědců z lékařské fakulty Harvardovy univerzity v Americe prokázal, že antioxidanty, na něž se sázelo jako na pomocníky v boji s rakovinou, nemají na výskyt tohoto onemocnění zřejmě žádný vliv, avšak i přes tyto výsledky některé typy antioxidantů před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou.

* Britská Národní zdravotnická služba zjistila, že ženy středního věku, které se snaží sladit kariéru s péčí o děti a staré rodinné příslušníky, trpí depresemi a úzkostí více než kterákoli jiná sociální skupina, protože jsou vystaveny silnému tlaku souvisejícímu se snahou zvládnout odpovědnost za rodinu, domov a zaměstnání.

* Vědcům z lyonského Národního střediska vědeckého výzkumu (CNRS) spolu s americkým Buckovým ústavem pro výzkum stáří se s pomocí proteinu netrin-1 podařilo vrátit myši poznávací schopnosti, které ztratila kvůli Alzheimerově chorobě, díky molekule totiž zmizely tzv. amyloidní plaky, které hrají roli při vzniku nemoci.

* Španělští vědci v jisté genetické mutaci vzorku DNA, který získali z jedné fosilie pravěkého člověka, zjistili, že přinejmenším někteří zástupci rodu člověka neandertálského měli krevní skupinu nula, stejnou jako dnešní člověk.

* Britští vědci, kteří zkoumali 800 mužů, dospěli k závěru, že muži, kteří jsou sexuálně aktivnější v mladších letech, což je způsobeno vyšší hladinou sexuálních hormonů, jsou v pozdějším věku více ohroženi rakovinou prostaty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?