Kojící matka v péči porodní asistentky

6. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Západoevropský průměr nárůstu hmotnosti v graviditě je 8-9 kg, naše ženy si ho „upravily“ na 12-14 kg. Ze zkušenosti však vím, že ženy, které v těhotenství přibraly zhruba 12 kg, nemají problém se s nimi vypořádat.


V prvních dnech kojení musí žena zvažovat, co sní, aby novorozenec neměl problémy se zažíváním. Do jídelníčku prvních dvou týdnů proto nepatří těžké uzeniny, luštěniny ani zrníčkové a ostré ovoce, jako jsou jahody, kiwi, pomeranč, meruňka apod. Toto ovoce lze nahradit například jablky, banány či hroznovým vínem, v dalších týdnech lze ony „nedoporučované“ potraviny do jídelníčku zařazovat postupně a v malém množství. Chybět naopak nesmí dostatek mléčných výrobků, maso a ryby. Bílé pečivo je třeba omezit ve prospěch celozrnného chleba. Po 2.-3. týdnu kojení je třeba jídelníček rozšířit tak, aby byl pestrý a v proporcích: 20 % bílkovin, maximum uhlovodanů a tuků. Je nutné vynechat dezerty a ovoce jíst samostatně, nemíchat více než tři kategorie potravy v jednom jídle. Strava by měla dodat organismu vše, co potřebuje s ohledem na kojení a ztráty v těhotenství.

Co je třeba doplnit?

Denní spotřeba kalorií závisí na věku člověka, pohlaví a typu činnosti. K přežití stačí organismu 1500 kalorií denně, avšak každá činnost či každý svalový pohyb potřebují další kalorie. Průměrně žena spotřebuje 2000-2500 kalorií za den, kojící žena pak 2750 kalorií. Po 3. týdnu kojení si může dovolit cvičit o něco více a při větším výdeji energie může přijmout více kalorií. Ještě ale nenastal čas k zahájení hubnutí.

Náhrada ztráty minerálních látek

- Ca (vápník): denní příjem v těhotenství a kojení - 1200 mg. Je to stavební látka kostí a zubů, napomáhá krevní srážlivosti, ovlivňuje stahy svalů a zajišťuje dobrou funkci srdce (sardinky, losos, nízkotučný jogurt, špenát, tvaroh, mléko, brokolice, petrželka, sója).

- K (draslík): ovlivňuje nervový systém, vyvolává stahy svalů. Doporučená denní dávka 3600 mg.

- Fe (železo): únavu a spavost po porodu způsobuje i nedostatek železa. Při kalorické spotřebě 2750 kalorií by měl být jeho přísun asi 25 mg. Rada: jíst denně potraviny s vysokým obsahem železa (játra, mandle, obiloviny, hovězí maso, žluté fazole, sušené meruňky, hrášek, špenát, vařená sója).

- P (fosfor): zajišťuje tvorbu buněčných membrán a enzymů. Je významný pro stav kostí (ryby, drůbež, maso, mléčné výrobky, vejce, ořechy, fazole).

- Mg (hořčík): přispívá k činnosti enzymů. Při úbytku se objevují křeče (listová zelenina, mandle, ořechy, čokoláda).

- Zn (zinek): nezbytný pro vstřebávání vitaminů A a B12. Urychluje hojení jizev. Příznakem nedostatku jsou bílé skvrny na nehtech (korýši, ústřice, sledi, játra, vejce, maso).

- I (jod): nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Denně ho potřebujeme 150 mg. Rozdíly v dávce mohou mít za následek pokles duševních schopností, nebo naopak genialitu, apatii anebo nadměrnou aktivitu. V těhotenství a při kojení ovlivňuje nárůst mozkové hmoty (vejce, česnek, cibule, citron, ředkvičky, ryby a produkty moře, jodovaná sůl).

- Na (sodík): znám pod pojmem sůl a je obsažen v organických tekutinách. Nadbytek vede k hypertenzi a způsobuje otoky a obezitu. Pozor na přílišné vylučování sodíku! Upozorněte zvláště těhotné ženy, že spolu s ním vylučují vápník.

Další důležitou složku, kterou musí strava obsahovat, jsou vitaminy A, B, C, D a K. Nacházejí se výlučně v živých organismech, rostlinných i živočišných. Energetické požadavky jsou dále kladeny na bílkoviny, tuky (lipidy), cukry (glycidy), vlákninu a vodu.

- Bílkoviny: velká část plnohodnotných bílkovin, které organismus přijímá, pochází z masa. Pravidelná konzumace ryb, mléčných výrobků, vajec a kuřat zajistí dostatečný přísun. Denní potřeba: váha v kg krát 0,79 g (v těhotenství a šestinedělí krát 1,25 g). Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu nových tkání a protilátek, podporují krevní srážlivost a hojení.

- Tuky: ani bez nich se neobejdeme. Chrání před chladem, dodávají energii a vážou na sebe některé vitaminy. Nenasycené tuky nutné pro denní příjem stačí pokrýt běžná strava. Upozorněte na tuky, které nepotřebujeme!

- Sacharidy: cukry, škroby. Odborníci je dělí na: 1. sacharidy složené (dobré) neboli škroby, 2. sacharidy jednoduché (velmi „špatné“) neboli cukry.

Složené sacharidy v ovoci, zelenině a celozrnných obilovinách jsou zdravější, protože se vstřebávají pomaleji a s nimi je dodávána tělu i vláknina, vitaminy a minerální látky. Jednoduché sacharidy se rychle proměňují v glukózu, což má za následek porušení rovnováhy v těle a vznik řady nemocí. Náš nervový systém funguje téměř výhradně díky sacharidům a při jejich nedostatku dochází k poruchám funkce nervového systému a mozku. Ženy od 22 let, vážící 50-65 kg, by měly konzumovat 270-330 g sacharidů denně.

- Vláknina: příznivě ovlivňuje činnost střev, pomáhá rychlému vylučování zbytků z těla, což zabraňuje vstřebávání škodlivých látek, např. karcinogenních.

- Voda: nutná u všech fyziologických procesů, důležitá pro regulaci teploty. Vodu, kterou ztrácíme dýcháním či vylučováním, je nutné nahrazovat. Denní příjem - 2 litry. Důležité je uvědomit si, co pijeme! Během těhotenství a kojení jsou vhodné bylinkové a ovocné čaje, minerální vody a čistá voda.


SOUHRN

Pro kojící ženy je velmi důležitou otázkou „jídelníček“. Na jedné straně chtějí dát dítěti to nejlepší, na straně druhé mají obavu z nadváhy, zvláště když se jejich hmotnost výrazně zvýšila již v těhotenství. K poporodnímu stavu ženy patří nedostatek stopových prvků a minerálů, zhoršený krevní obraz, povolené svalstvo, hemoroidy atd. Co tedy jíst v zájmu zdraví matky i dítěte? Žena by se měla obrátit na porodní asistentku, která jí má být rádcem i v mateřství.

SUMMARY

Nutritional intake is a very important topic for brestfeeding women. On the one hand they want to give the best to their babies, on the other hand they are afraid of being obese, especially if their weight increased considerably during pregnancy. Women who have just delivered may suffer from a lack of trace elements and minerals, worsened blood count, weak muscles, hemorhoids etc. What then women should eat for the best results for their health and the health of their baby? For an advice the woman should turn to a midwife.

Potraviny s vysokým obsahem sacharidů
1 hruška sešená 121 g
1 šálek švestky sušené 108 g
1 broskev sušená 109 g
1 šálek meruňky sušené 86,5 g
1 banán 33,3 g
1 šálek obilných klíčků 48 g
1 brambora pečená 21,2 g
1 šálek rýže natural 38,2 g
1 jablko 24 g
1 šálek jablečné neslazené šťávy 29,5 g

O autorovi: Darina Kopřivová, agentura POMAD, Praha (koprivova.darina@pomad.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?