Komise doporučila za šéfa lékového ústavu Pavla Březovského

26. 4. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrová komise doporučila ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) za nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nynějšího šéfa Koordinačního střediska transplantací Pavla Březovského (60).


ČTK to řekl zdroj obeznámený s výsledky hlasování. Na druhém místě skončil viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Celkem bylo devět uchazečů.

„Od 16 hlasujících dostal doktor Březovský osm hlasů a doktor Havlíček pět,“ upřesnil zdroj. Doporučení komise nyní dostane Heger a záleží na něm, zda se jím bude řídit, nebo si vybere jiného uchazeče. Předchozí doporučení Heger většinou vyslyšel. Březovský nechtěl výsledky komentovat.

Mezi uchazeči byli podle zjištění ČTK například také ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Královéhradeckém kraji Štěpán Hodač a bývalý ředitel odboru farmacie ministerstva Pavel Šroub.

Březovský před lety vedl Fakultní nemocnici Motol a v letech 2000 až 2006 působil na ministerstvu zdravotnictví. Ve vedení ústavu by nahradil Martina Beneše, kterého Heger odvolal 22. února. Ministr odůvodnil svůj krok dlouhodobými rozdílnými názory na lékovou politiku a neshodami ve stylu práce. Po Benešově odvolání pověřil řízením SÚKL do ukončení výběrového řízení jeho náměstka pro odborné činnosti Jiřího Demla.

SÚKL rozhoduje o 60 miliardách, které se ročně v Česku vydají za léky. Stanoví ceny všech léků s výjimkou těch, kde se maximální cena nestanoví, což jsou volně prodejné léky a léky s věcně usměrněnou cenou, kde se cena reguluje za pomoci marže.

Rozhoduje také o výši úhrady ze zdravotního pojištění u těch léků, které plně nebo částečně hradí pojišťovny. Jde o všechny léky užívané v ambulancích. O úhradách těch léků, které se užívají výhradně při nemocniční léčbě, reálně rozhodují zdravotní pojišťovny.

Podle nejnovějších dostupných dat distributorů bylo v roce 2010 dodáno do lékáren v Česku 304 milionů balení léků, jejich hodnota v maximálních cenách byla 58,85 miliardy korun. Za léky na recept vydaly zdravotní pojišťovny 34 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?