Medová léčba chronických ran

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chronické rány bývají často komplikací zdravotního stavu u pacientů na lůžkách LDN. Většinou se jedná o polymorbidní pacienty a již vzniklé defekty komplikují život pacientů jak po stránce zdravotní, tak mnohdy i po stránce psychické. Defekty se většinou těžko a dlouho hojí.


SUMMARY

Chronic wounds often complicate health care status of long term care residents who often suffer from many different diseases. The lesions often heal with difficulties and have negative impact not only on patients’ physical but also psychological condition.

Na našem pracovišti máme pacienty s dekubity, bércovými vředy, operačními ránami, exulcerovanými tumory a diabetickými defekty. Pracuji s velkým množstvím materiálů a mezi nejnovější patří ty, které obsahují med. Včelí med zdaleka není jen oblíbené a zdravé sladidlo. Má dlouhou historii v tradiční medicíně. Již staří Egypťané si medu velice cenili pro jeho léčivé působení na lidské zdraví. Byl využíván ke krytí ran, popálenin a vředů. Působí v ráně jako antimikrobiální činitel.

Dalo by se říct, že med je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože jeho schopnost ničit bakterie je tak významná, že než se začala používat chemicky vyráběná antibiotika, byl med nedílnou součástí každé domácí lékárny. Antibakteriální vlastnost medu je výsledkem nízké aktivity vody v medu, která způsobuje osmózu, působení peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Med je v první řadě nasycený roztok dvou monosacharidů. Tato směs má nízkou vodní aktivitu, většina molekul vody je vázána s cukrem a pouze několik zbývajících je k dispozici pro mikroorganismy.

Vzhledem k nízkému počtu volných molekul vody nemají mikroorganismy prostor k množení. Peroxid vodíku v medu je aktivován ředěním a nachází se zde v koncentraci 1 mmol/litr medu. Při použití medu jako tekutého obvazu je peroxid vodíku produkován smísením se sekretem v ráně. Výsledkem je pomalu se uvolňující peroxid vodíku, který pracuje jako antiseptikum. Pomalé uvolňování nezpůsobuje poškození okolní tkáně. Med má pH běžně mezi 3,2 až 4,5. Tato kyselost medu zabraňuje růstu bakterií, které způsobují infekci.

Med se díky svým antibiotickým účinkům používá na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění kůže, urychluje hojení popálenin a omrzlin a proleženin. Jeho účinek při léčbě kožních defektů je dvojí. Jednak postižené místo dezinfikuje, ničí bakterie a brání jejich rozmnožení - je protizánětlivý, jednak kůži hydratuje a vyživuje díky svému bohatému složení, je tedy regenerační. Materiály s obsahem medu, se kterými pracuji, jsou MelMax a Revamil. MelMax obsahuje med pohankový a je na nosiči, Revamil je med čistý lékařký a je buď také na nosiči, nebo v tubě.

Závěr

S MelMaxem se rány hojily rychleji, s Revamilem větší rány pomaleji, drobná poranění velmi rychle. Důležité je, že zhojené defekty jsou pokryty kvalitní pevnou kůží, a to hlavně u letitých defektů. Práce s těmito materiály je velice jednoduchá. Na ráně je nechávám až tři dny, jako sekundární krytí stačí podle sekrece vrstva mulových čtverců.


Vladimíra Šípková, LDN II. FTNsP Praha 4-Krč (vladimira.sipkova@ftn.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?