Několik důležitých pravidel správné péče o pleť

12. 11. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud si osvojíte základní principy péče o pleť, můžete si být jisté, že budete nejenom skvěle vypadat, ale budete se i skvěle cítit. A vězte, že k tomu nebudete potřebovat ani luxusní zahraniční kosmetické přípravky. Skutečně stačí zapamatovat si několik základních pravidel.


Pro radu jsme i tentokrát zašli za odbornicí na slovo vzatou, majitelkou české kosmetické firmy RYOR ing. Evou Štěpánkovou. „Základem péče je každodenní čištění pleti. Po celou dobu mé profesionální praxe v oboru kosmetiky, jejího vývoje i výroby se zaměřuji především na komplexní péči, která zahrnuje také nezbytné ranní a večerní ošetření.

Princip je jednoduchý a pokud si osvojíte pravidla jednou provždy, brzy zjistíte, že bude vaše pleť i pokožka celého těla skutečně hladká, svěží a mladistvě vyhlížející. Za celých dlouhých 17 let, kdy mám možnost se setkávat na pravidelných kosmetických poradnách s našimi zákaznicemi, se nepřestávám divit při zjištění, jak málo naše klientky vědí o správných základních postupech péče o pleť.

Mnohé jsou přitom schopny za kosmetiku utratit horentní a z mého pohledu mnohdy až nehorázné sumy. Velmi často nakupují kosmetiku podle reklamy bez ohledu na své vlastní individuální potřeby. Ale ani ten nejúčinnější či nejluxusnější přípravek vám nezaručí bezvadný vzhled, pokud jej budete aplikovat na nevyčištěnou pleť. Stále musím opakovat a zdůrazňovat totéž. Čištění je nejdůležitější součástí kosmetického ošetření!

Jedině dobře vyčištěná pleť je schopna reagovat na látky, které jsou na ni aplikovány ve správnou chvíli a ve vhodný čas. Bez vyčištění není žádná péče! Pleť čistíme hlavně večer a ráno osvěžíme pleťovou vodou. Ale pozor, nevhodné může být i přehnané či nesprávné čištění! Vždy je třeba totiž zvolit určitou míru a vyváženost. Vyčistit znamená také nenarušit základní ochranný kožní film. Vždyť kůže je i dýchací orgán.

Vykonává řadu životně důležitých funkcí stejně jako třeba srdce nebo játra. Mimo jiné působí jako bariéra, která zabraňuje vnikání cizorodých látek, ale i bakterií, virů a dalších nežádoucích složek z vnějšího prostředí. Sluneční záření, nečistoty rozptýlené v ovzduší, cigaretový kouř. Naše pokožka je spolehlivým indikátorem našeho celkového zdravotního stavu.

Neomylně zareaguje ve chvíli, kdy nejen o ni, ale i o celý organismus nedostatečně či nesprávně pečujeme. Pokud vynecháme proces hlavně večerního čištění, pleť to po určité době začne vykonávat za nás. Bude se olupovat a sama se zbavovat vrchní vrstvy. Je našedlá, vypadá unaveně, ztrácí vitalitu a svěžest.

Ráno stačí vyčistit pleť hydratačním tonikem nebo pleťovou vodou. A když je pleť správně tonizována, přichází čas pro aplikaci denního krému. Pro cílenou ochranu pleti je absolutně nezbytný. Jedině tak totiž zabráníme celodennímu nanášení všech již zmiňovaných škodlivin a nečistot, které jsou pro pleť skutečnou pohromou. Zapamatujte si tedy - denní krém pro zdraví a noční krém pro krásu.

Mimořádně důležité je večerní čištění pleti. Vhodné je odličovací mléko, kterým zbavíme pleť veškerých nečistot rozpustných v tucích včetně líčidel. Mimořádně oblíbená je Dvoufázová odličovací emulze, kterou doporučuje i Asociace vizážistů a stylistů České republiky. Výborně se osvědčuje složení s obsahem extraktu ze světlíku lékařského a komplexu hydratačních látek.

Toto složení je obvykle vhodné pro všechny typy pleti. Pokud je pleť mimořádně suchá, doporučuji k jejímu dočištění zvolit bezalkoholové Hydratační tonikum s grepovým extraktem. Tento přípravek pokožku osvěží a svým dlouhodobým hydratačním účinkem podporuje její revitalizaci. Používá se k důkladnému rannímu a večernímu čištění obličeje, krku i dekoltu.

Po důkladném večerním očištění následuje aplikace nočního krému, tedy přípravku, o kterém můžeme bez nadsázky konstatovat, že pracuje pro naši krásu! Teprve nyní, kdy se náš organismus dostává do pohody, mu nabídneme aktivní látky, které jsou obsaženy v nočním krému a slouží k ochranné regeneraci i detoxikaci organismu.“

Čtenářský dotaz: Současná nabídka kosmetických firem a jejich produktů pro čištění pleti je opravdu nepřeberná a při dnešním poněkud uspěchaném způsobu života se jistě mnoho žen snaží si všechny úkony každodenní rutiny zjednodušit. A proto by mne zajímal váš názor na klasické doporučení našich babiček -ráno obličej opláchnout studenou vodou pro probuzení a večer umýt teplou vodou s mýdlem.

Dana Vacková, Zdravotní ústav, Ústí nad Orlicí

Odpověď: V době, kdy naše babičky byly v nejlepším produktivním věku, jezdilo na silnici místo tisícovky aut jenom jedno, vzduch nebyl plný exhalací a ozonová díra neexistovala. Lidé téměř vůbec nevěděli nic o rakovině a kožních chorobách a pojem alergie byl zcela neznámý.

Udělejte si malý domácí test. Zkuste se nejdříve pečlivě umýt tak, jak to dělaly naše babičky a teprve potom se ještě odličte pleťovým mlékem nebo odličovací emulzí. Tampon se zabarví. Ulpí na něm veškeré nečistoty z ovzduší a exhalací spalovacích motorů, které voda ani mýdlo neodstranily. Voda a mýdlo navíc naruší ochranný kožní film, který si organismus vytváří sám.

A posláním kosmetiky je hlavně ochranná funkce. Pokud díky nesprávné péči ochranný kožní film neustále narušujeme, musí si ho naše pokožka vytvářet znovu a znovu a nemá čas na vlastní regeneraci. Ale to už tušila i královna Kleopatra a oslí mléko na čištění měla stále s sebou, i když to bylo poněkud náročné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?