Odbornost nefrologické sestry

17. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chtěla bych vám přiblížit zkušenosti se vzděláváním sester na našem pracovišti. Od jeho založení byla věnována vzdělávání sester velká pozornost díky vedoucímu lékaři MUDr. Balabánovi.


Jeho mottem bylo: „Odborná úroveň sester je obrazem staniční sestry a základem úspěchu v péči o dialyzované pacienty. Nepotřebuji sestru, která se jen obratně vyzná ve směsi různých dialyzačních hadiček, ale sestru vzdělanou, přemýšlivou, tolerantní, psychicky odolnou ve vztahu k chronicky nemocnému, která dovede své zkušenosti předávat jiným.“

Dnes v našem středisku vzděláváme nové pracovníky, dialyzační sestry, studenty, stážisty a pracovníky jiných pracovišť. S nástupem nového pracovníka nebo absolventa na nefrologické pracoviště je nutné připravit plán kvalitního odborného zapracování ke zvládnutí základních i speciálních postupů. Plán takového odborného zaškolení je stanoven na dobu 6 měsíců a sestavuje jej staniční sestra.

Studijní plán obsahuje:

* odborná témata zaměřená nejen na nefrologii, ale i na interní a onkologické diagnózy, se kterými se u našich dialyzovaných pacientů setkáváme (DM, ICHS, CMP, nádorová onemocnění) Nozokominální infekce * praktické procvičování - příprava dialyzačního přístroje, dialyzátoru, plánování ošetřovatelských postupů * důležité právní normy, které jsou dány pro práci na rizikovém pracovišti * metodické pokyny Oddělení ošetřovatelské péče FNsP, Ostrava * vstupní, průběžný a závěrečný pohovor.

Závěrečné zhodnocení odbornosti pracovníka je provedeno formou testů. Plán odborného zaškolení se vstupním, průběžným i závěrečným pohovorem je zpracován písemně a podepsán oběma stranami. Dřív než je s pracovníkem zahájeno zaškolení, provádí staniční sestra s určenou sestrou školitelkou vstupní pohovor, který považujeme za velmi důležitý. Nový pracovník je při něm představen vedoucímu lékaři. Současně získá informace o zvláštnostech nefrologického oddělení, o jeho hygienickém a provozním řádu.

Je seznámen s pracovišti, se kterými středisko úzce spolupracuje. Je mu předán plán odborného zaškolení s přesnými termíny pravidelných měsíčních konzultací a doporučenou odbornou literaturou. Průběh a kvalita zaškolení závisí nejen na aktivním přístupu pracovníka, ale i na odbornosti školitelky. Ne každá sestra má pro tuto funkci stejné předpoklady.

Pověření může získat jen ta sestra, která splňuje určitá kritéria: Chce tuto funkci vykonávat (nejhorší spolupráce je se sestrou, která nerada školí). Je specialistkou v nefrologii a intenzívní péči, anebo má na nefrologickém pracovišti alespoň 5letou praxi. Má pedagogické předpoklady. Musí být komunikativní. Má mít organizační a řídicí předpoklady a umí adekvátně motivovat a objektivně hodnotit.

Sestry pracující na dialyzačním středisku si rozšiřují a prohlubují odborné znalosti prostřednictvím tzv. plánovaných forem vzdělávání, což jsou odborné konzultace vždy při předávání služby (1krát měsíčně odborná diskuse k předem stanovenému tématu), odborné semináře sester (1krát měsíčně) a školicí akce pořádané FNsP Ostrava, oddělením ošetřovatelství a vzdělávání.

Máme též organizované formy vzdělávání: vzdělávací odborné kurzy pořádané SZŠ a VZŠ v Ostravě-Vítkovicích a Zdravotně sociální fakultou Ostravské university, pomaturitní specializační studium, pracovní dny Asociace nefrologických sester a týdenní tematické školení sester dialyzačních středisek. Dále pořádáme odborné akce: sympozia nefrologických sester a kongresy (nefrologické, multidisciplinární, ošetřovatelské a gerontologické).

Přednášíme (tematické školení dialyzačních sester, studentkám SZŠ a VZŠ o ošetřovatelské péči o dialyzovaného pacienta, sestrám léčeben dlouhodobě nemocných a sestrám domovů důchodců) a publikujeme (odborný časopis Sestra, nemocniční listy FNsP Ostrava). V neposlední řadě ke vzdělávání sester patří samostudium. Sestry mohou čerpat informace z velkého množství dostupné odborné literatury.

Tematické školení dialyzačních sester

Tento typ školení zajišťuje oddělení vzdělávání a péče o zaměstnance FNsP Ostrava ve spolupráci s dialyzačním střediskem již 25 let. Vzniklo z potřeby předat začínajícím sestrám nových středisek v Moravskoslezském kraji základní teoretické znalosti z nefrologie v době, kdy nebyl dostatek odborné literatury. S postupem let odborné literatury přibývá, ale dialyzační střediska nejen z našeho regionu, ale celé České republiky tento typ školení využívají.

Dnes se tohoto školení účastní začínající sestry, ale i ty, které si chtějí zvýšit svou nefrologickou odbornost. Pro začínající sestry našeho dialyzačního střediska je toto školení zahrnuto do plánu odborného zaškolení. Ostatní si iniciativně, dle vlastního zájmu, vybírají témata, ve kterých si chtějí doplnit své odborné znalosti. Dnes máme 700 vyškolených sester, dostupnou literaturu, a přesto zájem o tento typ vzdělávání trvá.

V dnešní době můžeme dialyzační léčbu poskytnout každému pacientovi, který ji potřebuje. Vybavení střediska přístroji i pomůckami je srovnatelné s vyspělými zeměmi. V naší práci musíme především zlepšit úroveň komunikace, přístup k nemocným a kvalitě jejich života. Abychom toho dosáhli, je třeba, aby ve střediscích pracoval dostatek kvalitních a vzdělaných sester s velkým pracovním nasazením a dostatečnou motivací. Je zapotřebí, aby sestry měly možnost srovnávat podmínky a výsledky své práce se středisky v zahraničí. K tomu je třeba, aby byly vybaveny jazykovými znalostmi.


O autorovi: Věra Sýkorová, Interní klinika, Hemodialyzační středisko, FNsP, Ostrava-Poruba

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?