Optimalizace nákladů na inkontinenci

10. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V srpnu se naše nemocnice stala součástí zajímavého projektu. Ten zde, na oddělení Lůžka ošetřovatelské péče (LOP), realizovala firma SCA Hygiene products (SCA), která vyrábí jednorázové inkontinenční pomůcky.


Snad každá nemocnice používá jednorázové pomůcky na řadě oddělení a pravděpodobně nejvíce na odděleních neurologie a ošetřovatelské péče. Právě na oddělení ošetřovatelské péče jsme tento projekt realizovali. Cílem projektu bylo zmapování a sledování nákladů na inkontinentního pacienta, správná volba pomůcek s ohledem na typ inkontinence a jejich efektivní používání. Snahou SCA bylo minimálně zasahovat do chodu oddělení a také garantovat stejný nebo nižší objem nákladů na jednorázové inkontinenční pomůcky Tena.

V první fázi byla na oddělení LOP uvedena na stáž zdravotní sestra z firmy SCA, která zde provedla zaškolení personálu v manipulaci s jednorázovými pomůckami značky Tena. Ty nám společnost poskytla jako alternativu k našim stávajícím pomůckám. Sestra z firmy SCA také po dobu jednoho týdne poskytovala konzultace personálu a spolupodílela se v plné míře na provádění hygieny nemocných, včetně výměny inkopomůcek. Po zaškolení jsme se rozhodli, že na oddělení - po dobu jednoho měsíce - budeme používat výrobky Tena Slip (jednorázové plenkové kalhotky) a budeme sledovat spotřebované množství u jednotlivých pacientů. Naší snahou bylo pokusit se pomocí kombinace více a méně savých pomůcek zredukovat jejich použité množství během 24 hodin a také maximálně omezit riziko prosáknutí pomůcky tak, aby se zamezilo znečistění ložního prádla. Jednorázové pomůcky Tena se v průběhu testu ukázaly jako vysoce kvalitní. Při jejich používání se snížil počet pacientů, u kterých dříve pomůcka tzv. protekla a bylo nutné měnit ložní prádlo. Použití pomůcek s maximální savostí (více než 3000 ml) také umožnilo výrazně omezit „noční p+řebalování“ a našim nemocným jsme tak mohli dopřát nerušený spánek. Hodnocení v číslech ukázalo téměř stejné měsíční náklady jako při používání předchozích pomůcek, avšak s tím, že se snížilo množství kusů, které v konečném důsledku znamená snížení hmotnosti odpadu včetně úspory za jeho likvidaci.

Nezanedbatelná je i skutečnost, že klesly náklady na praní ložního prádla (méně „plovoucích postelí“ z důvodu protečení pomůcky). Překvapivě také v průběhu měsíce, kdy byly pomůcky Tena používány, klesl výskyt dekubitů u pacientů. To pouze dokazuje, že kvalitní péče ve spojení s kvalitními pomůckami a ošetřující kosmetikou má na redukci dekubitů velký vliv. Ošetřující personál oceňuje na těchto pomůckách jejich výhody. Kladně byl hodnocen indikátor vlhkosti, který na první pohled signalizuje míru prosáknutí a tím upozorní na eventuální výměnu pomůcky. Dalším pozitivem jsou lepicí proužky, které umožňují opakované zapínání a rozepínání pomůcky. Po důkladném zvážení předností výrobků značky Tena jsme se rozhodli, ve spolupráci s firmou SCA, že naše nemocnice bude pokračovat v používání jednorázových inkontinenčních pomůcek této firmy také po ukončení projektu. Při jejich používání prokazatelně klesají nejen přímé náklady na inkopomůcky, ale především „následné“ náklady spojené s likvidací odpadu, praním prádla a léčením defektů kůže.


O autorovi: Růžena Štollová, Lůžka ošetřovatelské péče Nemocnice Rudolfa & Stefanie Benešov, a. s. (ruzena.stollova@hospital-bn.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?