Ošetřovatelský proces u klienta v hospici s karcinomem žaludku

10. 1. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kazuistika: Pan J. (*1938) se stal klientem Hospice sv. Alžběty v srpnu 2006. Přijetí bylo plánované, k paliativní a symptomatické léčbě. Diagnóza: generalizovaný karcinom žaludku, jejunostomia nutritiva, VCHGD (vředová choroba gastroduodena).


V říjnu 2005 byla pacientovi provedena resekce žaludku s následnou gastroenteroanastomózou, která se stala neprůchodná. Z tohoto důvodu mu pro generalizaci karcinomu žaludku byla v červenci 2006 vyšita jejunostomie k výživě. Krátce pobýval v domácím ošetření. Pro zhoršení zdravotního stavu byl počátkem srpna 2006 hospitalizován na chirurgické klinice. Kolem jejunostomie odcházel ascites, zvracel - stop na úrovni žaludku.

Byla mu zavedena nazogastrická sonda (NGS) na odvod žaludečního sekretu. Onkologická léčba byla ukončena, doporučena léčba symptomatická. Na svou žádost byl klient přijat do Hospice sv. Alžběty v Brně.

Terapie: Furosemid 125 mg 1 amp. i. v. 1-0-0, Nutrison sol. 1000 ml (do jejunostomie) 1-0-1, FR 500 ml (do jejunostomie) 2-0-2, Morphin 1% 1 ml s. c. (časovaně á 6 hod.) 4-10-16-22.

Stav při přijetí: orientovaný, při vědomí, schopný sedět na sedačce, vsedě namáhavě dýchá, vleže v klidu také dušný. Pacient spolupracuje. NGS odvádí žaludeční sekret, je napojena na sběrný sáček. K výživě - jejunostomie a k odvodu ascitu připevněn sběrný stomický sáček kolem jejunostomie. Močí do močové láhve.

Ošetřovatelské diagnózy

Změna v příjmu potravy z důvodu jejunostomie Projevy: nelze přijímat jídlo per os - k nutrici zavedena výživná jejunostomie. Cíl: klient akceptuje způsob přijetí výživy, je sytý.

Intervence:

* upravit polohu pro snadnější aplikaci,* snažit se klienta povzbudit k pozitivnímu přístupu,* enterální výživu podávat pravidelně d. o. l.,* s kohoutkem jejunostomie je nutné zacházet sterilně.

Hodnocení: Pan J. přijímal výživu enterální cestou do jejunostomie. (Nutrison sol. 2000 ml/den - podle jeho hmotnosti). Nutrison byl aplikován ráno a večer 1000 ml, po vykapání aplikován FR 1000 ml k propláchnutí jejunostomické hadičky jako prevence před ucpáním. S kohoutkem jejunostomie bylo zacházeno sterilně. Enterální set byl naposledy vyměněn na chirurgické klinice den před přijetím pana J. do hospice. Další výměna za 7 dní. Pan J. snášel Nutrison celkem dobře. Nezvracel.

Dušnost z důvodu snížené energie, ascitu

Projevy: vsedě namáhavě dýchá, v klidu vleže dušný. Cíl: odstranění dušnosti, zmírnění podle možnosti.

Intervence:

* zajistit aplikaci O2 d. o. l.,* sledovat, kdy se klient zadýchává nejvíce,* zvolit úlevovou polohu,* zvednout záhlaví lůžka k usnadnění maximální inspirace.

Hodnocení: Pan J. býval uložen podle svého přání do úlevové polohy. Záhlaví lůžka zvednuto. Takto v polosedě se mu dýchalo lépe. První den pobytu byla dušnost v normě. O2 podán přes oxygenátor pouze večer před spaním (zhruba 15 minut). Druhý den se podávání O2 pro dušnost zvýšilo na 4krát denně (asi 15 minut). Ovšem 3. den pro zhoršení celkového stavu byl O2 podáván téměř kontinuálně.

Bolest z důvodu primárního onemocnění

Projevy: mimika obličeje, výraz utrpení a bolesti, slovní vyjádření, uzavřenost. Cíl: klient netrpí nesnesitelnou bolestí, pociťuje fyzický a duševní komfort.

Intervence:

* sledovat intenzitu, typ bolesti,* úlevová poloha, *podání analgetik d. o. l., sledovat efekt podání.

Hodnocení: První den pobytu pan J. bolesti neudával, 2. den dopoledne začal pociťovat bolesti břicha (míval je i dříve doma), zvyšovala se intenzita dušnosti, proto se přistoupilo k analgetické léčbě. Aplikován Morphin 1% 1ml s. c. á 6 ho d., pacient jej snášel bez obtíží. Večer se dostavila akutní křečovitá bolest břicha. D. o. l. podán Novalgin 5 ml ve 100 ml FR i. v. s následným efektivním účinkem. Třetí den pobytu pokračovala nastavená analgetická léčba (Morphin 1% 1 ml s. c. á 6 hod.). Dopoledne byl pan J. při vědomí, orientovaný, bolesti neudával. Odpoledne somnolentní, klidný, bez bolesti.

Pocit žízně z důvodu neschopnosti přijímat tekutiny per os

Projevy: celková slabost, ústní vyjádření klienta, suchost kůže a sliznic. Cíl: sliznice dutiny ústní je vlhká, hydratovaná.

Intervence:

* sledovat suchost sliznic,* sledovat snížení turgoru kůže,* reagovat nepřetržitě na aktuální požadavky náhrady tekutin i na způsob, kterým mají být podávány,* pečovat o hygienu dutiny ústní.

Hodnocení: Pan J. udával od počátku svého pobytu v hospici pocit žízně. Ošetřovatelský personál reagoval na aktuální požadavky. Byla mu svlažována ústa, především kostkami ledu, které v malém množství pomalu rozpouštěl v ústech a polykal. Kostky ledu byly ochucené ananasovou šťávou. Panu J. tento způsob velmi vyhovoval. Třetí den pobytu se jeho stav zhoršil, proto mu byla dutina ústní vytírána borglycerinem.

Zácpa z důvodu snížené mobility, změny výživy

Projevy: menší častost vyprazdňování, tuhá stolice, pocit tlaku, plnosti. Cíl: vyprazdňování je pravidelné, klient nepociťuje bolest.

Intervence:

* dbát na dostatečný příjem tekutin,* snažit se o podporu pohybové aktivity.

Hodnocení: Pan J. se 2. den pobytu spontánně vyprázdnil. Stolice byla formovaná, spíše tuhá, bez příměsi. Barva fyziologická. Tekutiny podávány parenterálně (FR) a do jejunostomie. Per os pouze kostky ledu.

Porucha integrity kůže z důvodu zavedené jejunostomie, flexily

Projevy: porušení celistvosti kožního povrchu. Cíl: v okolí stomie a místa zavedení fl exily nezačervenalá, bez známek infekce, klient nepociťuje bolest, pálení či svědění.

Intervence:

* sledovat kůži v okolí jejunostomie,* sledovat místo vpichu (flexila),* dbát na dostatečnou opatrnost při pohybu,* sterilní zacházení s jejunostomií i žilní linkou.

Hodnocení: Pan J. byl sám velmi opatrný při pohybu. S jejunostomií zacházeno sterilně -aplikace výživy. Flexila zavedena k hydrataci a aplikaci léků, po dobu pobytu funkční. Prováděn sterilní proplach. Kůže bez známek infekce.

Zvýšený objem tělesných tekutin (otoky DK, ascites) z důvodu orgánového selhávání při poklesu hladiny plazmových proteinů

Projevy: dušnost, otoky. Cíl: klient je bez otoků.

Intervence:

* sledovat tvorbu otoků (prosáknutí očních víček, kolem kotníků, lýtka, stehna, křížová oblast),* sledovat množství moče,* sledovat stav kůže a sliznic, riziko vzniku dekubitů, macerace kůže, opruzenin.

Hodnocení: Pan J. měl břišní ascites, který spontánně odtékal kolem drénů - jejunostomie do sběrného stomického sáčku. Měl velké otoky DK a přirození, což mu mírně ztěžovalo močení, ale vyprazdňoval se do močové láhve. Žádné opruzeniny neměl. Kůže bez defektů. Ke zmírnění otoků a na podporu močení aplikován d. o. l. Furosemid 125 mg 1 amp. i. v. vždy ráno.

Porucha soběstačnosti v běžných denních úkonech z důvodu snížené mobility (oslabení organismu)

Projevy: neschopnost si zajistit hygienu. Cíl: klient bude čistý, bez známek nečistoty, bude mít čistou dutinu ústní, pociťuje fyzický a duševní komfort.

Intervence:

* pomoc klientovi při mytí,* pomoc v péči o dutinu ústní,* péče o vlasy, nehty.

Hodnocení: Pan J. se snažil o soběstačnost, ale jeho zdravotní stav to neumožňoval. Fyzické síly slábly, celkovou koupel na lůžku již 2. den pobytu prováděl ošetřovatelský personál. Dutinu ústní svlažovaly kostky ledu, 3. den zvýšená péče o dutinu ústní, vytírána borglycerinem. Chrup v ústech chyběl. Zubní protézu nepoužíval.

Potenciální riziko vzniku dekubitů z důvodu zavedení NGS

Projevy: zčervenání kůže, puchýře, oděrky okolo nosní dírky, bolestivost poškozeného místa. Cíl: zabránění vzniku a rozšíření defektů.

Intervence:

* kontrola predilekčních míst,* úprava lůžka, lůžkovin, osobního prádla,* zvýšená hygienická péče, promazání kůže, okolí nosní dírky,* zajistit občasné pohnutí NGS v nosní dírce.

Hodnocení: Pan J. si na NGS stále nezvykl. Byla mu nepříjemná, ale uznal, že díky odvádění žaludečního sekretu, nezvrací. Okolí nosní dírky zůstalo bez začervenání. NGS odváděla velké množství. Sběrný sáček měněn 2 až 3krát denně.

Strach z očekávané smrti

Projevy: gestikulace, slovní projevy strachu. Cíl: klient dosáhl fáze smíření, má pocit fyzického a psychického komfortu.

Intervence:

* mluvit pomalu, klidně a zřetelně,* vyjádřit klientovi blízkost neverbálními projevy (zrakový kontakt, pohlazení, uchopení ruky),* umožnit vyjádření pocitů,* nikam nespěchat, chce-li klient hovořit o svém strachu, o bolesti.

Hodnocení: S panem J. se mi podařilo navázat slovní kontakt, vzbudit u něj důvěru. Svěřil se mi s obavami, strachem, aby neumíral sám. Vyjádřil svůj pocit opuštěnosti od rodiny. Přítomnost manželky nebyla asi možná a pan J. ji pociťoval nedostatečně. Má dva syny, kteří žijí v zahraničí, proto jej nemohou navštívit. Třetí den pobytu v hospici se pan J. celkově zhoršil. Ošetřovatelský personál se snažil o častější přítomnost u jeho lůžka. V noci za přítomnosti sestry zemřel. Kontakt s rodinou pana J. byl narušený. Měl pocit, že je manželce na obtíž, navštívila jej pouze v den přijetí do hospice. Hospicová péče klade důraz na nenahraditelnost rodiny a přátelských vztahů každého. U pana J. se toto místo snažil zastoupit ošetřovatelský personál doprovázením v těžkých chvílích utrpení. Pan J. se nehlásil k žádnému náboženství, nepovažoval se však za nevěřícího člověka. Kontakt s knězem nevyžadoval. Jeho rozhodnutí bylo respektováno, protože ctíme svobodu člověka. Nemůžeme nikomu vnucovat náš názor, postoj, víru. Snažili jsme se ctít jeho důstojnost v každém okamžiku jeho života, protože každý život má cenu, bez ohledu na to, v jaké fázi se nachází. Pan J. zemřel bez bolesti v klidu a ve spánku v přítomnosti sestry 3. den svého pobytu v našem hospici.


SOUHRN

Popis ošetřovatelské péče u klienta trpícího karcinomem žaludku při jeho hospitalizaci v hospici.

SUMMARY

The article describes the nursing care of a hospice client who suffers from stomach cancer.


O autorovi: S. M. Jana Terezie Jakešová, všeobecná sestra, Hospic sv. Alžběty, Brno (s.m.jana@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?