Postup sestry při úmrtí pacienta

10. 10. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Péče o nemocné zahrnuje péči o pacienta jak v prevenci onemocnění, tak v terapeutické fázi. Je třeba zdůraznit, že do poskytované zdravotní péče neoddělitelně patří i péče o zemřelého. Tato péče v sobě zahrnuje péči o tělo zemřelého, pozůstalost a pozůstalé.


Sestra zahajuje svoji činnost v této oblasti tím, že připraví 4 blankety „List o prohlídce zemřelého“ a 2 blankety „Průvodní list k pitvě“, pokud ohledávající lékař rozhodl o nutnosti pitvy. Péče o tělo zemřelého má být prováděna s maximálním ohledem na etiku. Oprávněný je požadavek na zajištění intimity mrtvého těla.

Péče o mrtvé tělo

* Sestra zajišťuje, aby zemřelý měl zavřené oči a ústa, vyjme snímatelnou zubní protézu. * Odstraní všechny ozdobné předměty (prstýnky, náušnice, náramky, hodinky). * Odstraní žaludeční sondu, močový katétr, pokud lékař nenařídí jinak. * Neodstraňuje drény. * Neodstraňuje centrální žilní katétr. * Neodstraňuje stimulační elektrody. * Zajistí identifikaci mrtvého těla. * Zakryje tělo prostěradlem. * Zajistí ponechání těla 2 hodiny na oddělení (na vykázaném místě). * Zajistí odvoz těla na patologii.

Sestra nemusí všechny uvedené výkony provádět sama, ale může pověřit konkrétním výkonem poučeného sanitáře. Sama pouze dohlíží, aby výkon byl proveden řádně.

Identifikace těla se provádí identifikačním štítkem pevně upevněným na noze. Identifikace obsahuje čitelně, nejlépe hůlkovým písmem napsané jméno, příjmení, hodinu a datum úmrtí. Připouští se také, aby identifikační znaky byly napsány přímo na levé dolní končetině, u dětí na levé horní končetině. (Za chybně vyplněný identifikační lístek plně odpovídá sestra, zejména pokud došlo k záměně těl.)

Oznámení úmrtí pacienta provádí lékař, jsou-li příbuzní přítomni. Nejsou-li, sestra oznamuje úmrtí podáním telegramu, jehož znění je standardní, předem určené. O odeslání telegramu provede zápis do zdravotnické dokumentace. Sestra není oprávněna poskytovat pozůstalým informace o diagnózách, ani příčině smrti. To přísluší pouze lékaři. Může v obecné rovině sdělit, že smrt byla klidná, pacient neměl bolesti.

Postup při vyřizování pozůstalosti: Sestra, která má službu, pořídí seznam všech věcí zemřelého způsobem, jenž je pro dané oddělení stanoven vnitřním předpisem - zpravidla zápisem provedeným do Knihy pozůstalosti. Má-li zemřelý nesnímatelné zubní náhrady a ozdoby ze žlutého nebo bílého kovu, provede o tom sestra záznam do hlášení o úmrtí, který podepíše. Stejný záznam musí být i na Listu o prohlídce zemřelého.

Pozůstalost

Věci osobní potřeby, mobilní telefon, menší částky peněz v hotovosti zpravidla do 1000 Kč lze předat proti podpisu pozůstalým, kteří svoji totožnost prokážou občanským průkazem (manželce, manželovi, dětem, rodičům). Je vhodné, aby pozůstalost předávala staniční, případně vrchní sestra. Hotovost vyšší než 1000 Kč, vkladní knížky, platební karty a cennosti včetně šperků ze žlutého nebo bílého kovu a hodinky sestra předá na určené místo, zpravidla do trezoru přijímací kanceláře, a to proti podpisu o převzetí. Dále se již o pozůstalost stará pouze zaměstnanec, který ji od sestry převzal. Vyžaduje-li to obecný či jiný důležitý zájem, lze vydat pozůstalost i před vydáním rozhodnutí soudu na základě písemného souhlasu příslušného notáře pověřeného soudem k projednání dědictví po zemřelém. Soud může i bez návrhu učinit neodkladné opatření. To však již není záležitostí sestry. Občanský průkaz lze předat opět proti podpisu osobě, která bude vyřizovat pohřeb. Nevyzvedne-li si občanský průkaz nikdo, zašle jej sestra na určené místo, zpravidla do přijímací kanceláře nebo kanceláře sociálního oddělení, které pak záležitosti vyřídí s příslušným úřadem.

Znalost předpisů

Vrchní sestra oddělení odpovídá za to, že jí podřízené sestry jsou podrobně seznámeny s předpisy upravujícími postup při úmrtí pacienta. Hlavní sestra, kontrolní oddělení nebo pověřená osoba je oprávněna provádět namátkovou kontrolu znalostí a dodržování předpisů upravující postup při úmrtí pacienta. Pokud pozůstalí odmítají provedení plánované pitvy, mohou o upuštění od provedení pitvy požádat písemnou žádostí. O této skutečnosti je může informovat lékař; není vhodné, aby tak učinila sestra. Je nutné zdůraznit, že je třeba péči o zemřelého a zejména aktu předávání pozůstalosti věnovat potřebnou pozornost, postupovat důstojně, ohleduplně a eticky. Není vhodné předávat pozůstalost a jednat s pozůstalými na chodbě, ve spěchu, neboť to pozůstalí vnímají jako neúctu k zemřelému a negativně pak posuzují i poskytovanou zdravotní péči a celé zdravotnické zařízení.


O autorovi: Mgr. Jan Vondráček a kol., Praha

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?