Práce terénní psychiatrické sestry

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
I v psychiatrických oborech dochází ke zvyšování odbornosti sester nejenom studiem oboru ve školách, ale i absolvováním terapeutických výcviků, odborných kurzů a seminářů. Tím se nám rozšiřuje možnost působení a naše práce se stává zajímavější.


SUMMARY

Also psychiatric nurses can increase their knowledge nowadays not only through a formal study programs but also therapeutic trainings, specialized courses and seminars. This gives us broader scope of activities, and other job becomes more interesting.

Jedna z nejnovějších činností psychiatrických sester je práce v terénu. Jedná se o zařazení nové odbornosti 914 - psychiatrická sestra - do sazebníků zdravotních výkonů.Péči terénní psychiatrické sestry indikuje ošetřující psychiatr pacienta na dobu jednoho měsíce. Výkon je indikován pro schizofrenii, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F20 až F29), poruchy nálad (F30 až F39) a obsedantně-kompulzivní poruchu (F42).

Výkon je možno provádět nejdéle po dobu dvanácti po sobě jdoucích měsíců, případné prodloužení léčby podléhá schválení revizního lékaře. Psychiatr posuzuje, zda je tento typ péče pro pacienta potřebný. Následně informuje pacienta a seznamuje ho s terénní psychiatrickou sestrou, která si domlouvá s pacientem konkrétní termín návštěvy v jeho domácím prostředí. Sestra na první návštěvě zjišťuje, s čím by chtěl pacient pomoci.

Dále také posuzuje stav domácnosti, zvládání každodenních činností a návyků, sleduje zdravotní stav pacienta, jeho postoj k léčbě, zjišťuje úroveň sociálních funkcí (expresivní, receptivní a interakční schopnosti, situační faktory), zjišťuje vybavení pacientovi lékárny, kontroluje množství léků a exspiraci, šetří jeho sociální a finanční situaci.

Na základě zjištěného sestra společně s pacientem stanoví krátkodobé a dlouhodobé cíle rehabilitačního plánu. Po prvním šetření v domácím prostředí konzultuje rehabilitační plán s ošetřujícím psychiatrem, popřípadě v týmu. Psychiatr následně určí frekvenci návštěv. Sestra pak navštěvuje pacienta a snaží se s ním pomocí intervencí dosáhnout cílů rehabilitačního plánu.

První návštěva bývá pro psychiatrického pacienta velice náročná a stresující a může hrozit i odmítnutí této péče. Proto je potřeba komunikovat profesionálně a získat si pacienta co nejdříve, aby se navázal vztah, kdy je pacient ochoten spolupracovat. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že k tomuto prolomení dochází již po první či druhé návštěvě.

Sestra vede vlastní dokumentaci, zápis z návštěvy a individuální rehabilitační plán, který pravidelně konzultuje s ošetřujícím psychiatrem a týmem odborníků. Průběžně kontroluje terapeutický plán, sbírá a vyhodnocuje údaje o pacientovi a stanoví nové cíle rehabilitačního plánu. V zájmu pacienta jedná s praktickým lékařem, odborným lékařem, opatrovnicí, pečovatelskou službou a dalšími rehabilitačními pracovníky, kteří mají pacienta v péči. Snaží se komunikovat i s rodinou pacienta.

Z praxe mohu potvrdit, že psychiatričtí pacienti mají mnoho problémů, se kterými si nevědí rady a potřebují pomocí nácviku a psychické podpory pomoci. Často trénujeme komunikační dovednosti (telefonování, nákupy, placení složenek atd.), zacházení s financemi, zvládání stresových situací, nácvik chodu domácnosti (úklid, vaření, vybavení, praní), udržování osobní hygieny, řešíme sociální izolaci (zapojování do programů: ergoterapie, klub, skupiny, denní stacionáře) a nácvik cestování v MHD.

Sestra se snaží podporovat pacienta v pravidelném užívání medikace, řeší zdravotní stav pacienta a snaží se ho motivovat k pravidelným prohlídkám u stomatologa, gynekologa atd. Provádí psychoedukaci pacienta i jeho blízkých. Na základě konzultace s psychiatrem a psychologického vyšetření provádí individuální trénink paměti, cvičení sociálního vnímání atd. Sestra aplikuje i injekce na základě indikace lékaře.

K práci terénní psychiatrické sestry patří i terénní krizová intervence. Výkon je prováděn pouze při akutní dekompenzaci stavu pacienta po dobu maximálně sedmi po sobě jdoucích dní. Na základě předem stanoveného krizového plánu sestra v období krize provádí plánované aktivity zaměřené na zvládání krize a plní aktuální pokyny ošetřujícího psychiatra. Sestra se snaží pacienta podpořit a ujistit ho v důležitosti léčby.

Závěr

Na základě několikaměsíční práce s pacienty mohu konstatovat, že práce terénní psychiatrické sestry je velkým přínosem pro průběh léčby. Předchází se tak relapsu a snižuje se frekvence hospitalizace. V některých případech dochází i ke snížení medikace. Pacient si osvojuje návyky a více se udržuje v realitě. Má pocit, že na to není sám. Často mu pouhá přítomnost sestry přináší sociální kontakt, který je pro něj tak důležitý a vytrhává jej z jeho uzavřenosti, ze světa jeho nemoci.

Terénní psychiatrická sestra má velkou možnost poznat pacienta z jiného pohledu než lékař při vyšetření v ordinaci. Zjistí skutečnosti, které jsou velkým přínosem pro další průběh léčby. Zjišťuji například, že pacient neužívá léky, neboť má nespočet léků a neorientuje se v nich. Mnohdy pacient sám nedokáže vyhodnotit vážnost situace, na kterou je potřeba ho upozornit a popřípadě mu podat řešení.

Práci terénní psychiatrické sestry považuji za velice potřebnou. Přináší zkvalitnění péče o pacienta, zlepšení jeho života a následně šetří i peníze našeho zdravotnictví, neboť se tím předchází dlouhodobým hospitalizacím. Proto bych byla ráda, kdyby se tato nová služba začala uplatňovat a dostala se k potřebným pacientům.

Jsme v začátcích, a tak pevně doufám, že se vše postupně dovede k dokonalosti. Byla bych ráda, kdyby do budoucnosti byly uznány kódy výkonu za aplikaci injekce a telefonické konzultace. Přivítala bych i spolupráci s pojišťovnou ministerstva vnitra a vojenskou zdravotní pojišťovnou, která prozatím neproplácí svým klientům tuto péči.


Markéta Hanzálková, DiS. ESET, Psychoterapeutická a psychosomatická klinika, s. r. o., Praha (marketahanzalkova@seznam.cz, eset.teren@volny.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?