Problém pálení žáhy

Vracení kyselých či hořkých šťáv do krku, pocit na zvracení a tlak za hrudní kostí či bolestivý hlad, ale také pálení žáhy, se nejčastěji objevuje po požití většího množství alkoholu, po tučném, kořeněném, kynutém a sladkém jídle, ale i „jen tak“.

Stav, kdy obsah žaludku proniká do jícnu, se nazývá refluxní choroba jícnu (RCHJ) a pálení žáhy bývá jeho nejčastějším projevem. Podle odhadů trpí na světě RCHJ 10-30 % lidí, pálení žáhy je mnohem častější. Asi 15 % dospělých užívá volně prodejné léky, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale jen malé procento postižených navštíví lékaře. K nejčastěji užívaným lékovým skupinám patří tzv. antacida, ale vzhledem k tomu, že se na poškození jícnu při RCHJ (a pálení žáhy) u některých postižených nepodílí jen žaludeční kyselina, mohou být antacida i tzv. blokátory histaminových receptorů nebo inhibitorů protonové pumpy atd. méně efektivní. Zmíněné lékové skupiny totiž nepůsobí na všechny agresivní složky žaludku. Odborníci proto zkoušejí další přípravky, které zabraňují kontaktu žaludečního obsahu se sliznicí jícnu.

Ohodnoťte tento článek!