Působení čaje na lidský organismus a zdraví

12. 2. 2014 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce

„Vypijete-li denně šálek čaje, dozajista umoříte lékárníka hlady.“ (čínské přísloví) Lze hovořit o něčem jako holistickém působení čaje na zdraví a smysly člověka? Proč ne, podívejme se na čaj z pohledu biologického a psychologického.




Všechny čajové složky působí jako bioaktivní komplex, a je proto obtížné určit, která je nejdůležitější.

Čaj, voda a trávicí systém

Šen-nung, starověký čínský patron bylinkářů, zemědělců a léčitelů, tvrdil, že čaj nepůsobí oproti znečištěné vodě jako jed, i když studny ji obsahují. Podle legendy měl Šen-nung průsvitné vnitřnosti a sám na sobě zkoušel účinky objevených bylin. Po požití čajových lístků mohl ve svých útrobách sledovat očistný proces, a tak je začal používat k detoxikaci v případě, že snědl jedovatou rostlinu, po které mu „zdřevěněl jazyk“. Čaj pro své účinky tedy odedávna představoval prevenci nemocí v případě požití znečištěné vody a kontaminovaných potravin. Tím, že se louhuje v převařené vodě, jsou ničeny choroboplodné zárodky, a tak v postižených oblastech stále zachraňuje mnoho životů. Odedávna napomáhá léčit úplavici a působí proti hnisavým onemocněním trávicího traktu. Taniny, jako další účinná látka, podporují růst střevní mikroflóry. Mnohem později byla v čaji objevena látka svým působením podobná kofeinu – thein. Dnes podle vědeckých poznatků víme, že je vstřebáván jako léky z tenkého střeva, pomalu a postupně. Kofein se podobně jako např. alkohol vstřebává ze žaludku a má razantnější nástup. Zde spočívá základní rozdíl mezi působením těchto dvou látek.
Tři hlavní látky obsažené v čaji Základní složky obsažené v čajových lístcích jsou: thein, polyfenoly a éterické oleje. Nejedná se však jen o tyto tři, ale o více než 2500 dalších chemických látek a jejich výzkumy stále pokračují. Dohromady v našem těle ovlivňují řadu procesů, somatických a také psychických. Každý druh čaje má na naše tělo a mysl jiný vliv, organismus povzbuzuje hlavně thein, příbuzný kofeinu. Jeho působení je šetrnější, než tomu je u kofeinu, má pomalejší nástup, ale delší trvání. Co se oběhového systému týká, thein rozšiřuje cévy, a tak pomáhá při bolesti hlavy a zahání únavu. Preventivní působení proti vzniku infarktů spočívá ve snížení viskozity krve a tvorby sraženin v krevním řečišti. Další látky – polyfenoly – s největší pravděpodobností zabraňují mutaci buněk a chrání organismus před vznikem nádorových onemocnění. Čínská medicína je využívá k léčbě nefritidy a některých infekčních hepatitid. Bylo vědecky prokázáno, že zelený čaj obsahuje fluor a působí preventivně proti zubnímu kazu. V čaji je obsaženo velké množství vitaminů (B1, B2, A, C, P). Vitamin P zpomaluje vylučování vitaminu C, posiluje tak obranyschopnost organismu a zpevňuje stěnu kapilár.

Vonné složky čaje

Éterické oleje vytvářejí vonnou složku, která je nejvíce patrná v sušených lístcích a napomáhá k emulgaci tuků během trávení. Při konzumaci některých vysoce kvalitních čajů můžeme pocítit změnu nálady směřující až k euforii vzniklé působením aromatických sloučenin na psychiku člověka. Nejvíce ceněnou silicí je u milovníků čaje muskatelové (muškátové) aroma vyskytující se u čajů z indické oblasti Dárdžiling. Souhrnně řečeno má čaj na naše tělo hned několik účinků: povzbuzující, oddalující únavu a spánek, má schopnost naladit účinně na fyzickou námahu, soustředění, učení, práci a likviduje stres. Zjednodušeně řečeno existují čaje, které zklidňují, navodí meditační náladu nezbytnou pro relaxaci, nebo naopak povzbuzují, např. před sportovním zápasem. Dokonce existují čaje, po kterých se člověk rozpovídá jako po víně. Čajové lístky během louhování v průhledné nádobě poskytují navíc estetický zážitek, kdy lze pozorovat jejich tzv. „tanec“, a tím příprava čaje přispívá k celkové relaxaci.

Čaj jako termoregulátor

Méně známý je pro Středoevropany termoregulační účinek čaje, a to zejména u zelených čajů, což znamená, že v létě ochladí a v zimě zahřeje. Ochlazujícím čajem, vhodným v parném létě, je např. Dračí studna (Lung-ťing). Je doporučeno časté pití teplého zeleného čaje po malých dávkách. Pro zahřátí jsou vhodné hutné černé tibetské a nepálské čaje. Čaj také obsahuje látku theofylin, která působí na rozšíření průsvitu průdušek. Proto je vhodný při nachlazení a také před výše uvedenou fyzickou námahou.

Prevence buněčných mutací

Katechiny, zejména v zeleném čaji, mohou snižovat působení karcinogenů až o 90 %. U nemocných způsobují zpomalení nádorového bujení. Týká se to zejména zpomalení růstu u nádorů kůže a plic, střev, prsu a zažívacího ústrojí. V případě prevence katechiny blokují enzymy způsobující nádorové mutace při přepisu genetického kódu DNA. Doporučené denní množství vypitého čaje se pohybuje kolem 1 litru a vzhledem k tomu, že kvalitní čaj se obyčejně zalévá opakovaně, není problém z jedné dávky toto množství získat. Zdá se, že nejširší škálu působnosti mají zelené čaje, ale ani oolongy (částečně fermentované čaje) a čaje černé nejsou prosté preventivních a léčebných účinků. Na závěr ještě praktická poznámka: Čajem se lze také předávkovat, lehkou formu pocítíme po velmi silném nálevu, provází jej slabý třes, bušení srdce, silné pocení, pocit horka, někdy zvýšená „povídavost“ a nespavost. Jedná se však o stav, který v žádném případě neprovází běžnou konzumaci čaje, ale vzniká po vypití přibližně dvaceti šálků za den…

LITERATURA

CHOW, K.; KRAMMEROVÁ, I. Všechny čaje Číny. Praha: Amana Drahmagaia, 1998. 284 s. ISBN 80-85905-54-X. DUFEK, O. Čaj mnoha chutí. Praha: Vyšehrad, 2001. 58 s. ISBN 80-7021-421-X.
THOMOVÁ, S.; THOMA, Z.; THOMA, M. Příběh čaje. Praha: Argo, 2009. 398 s. ISBN 80-7203-447-2.

O autorovi| Mgr. Ilona Trefná, mužské režimové oddělení pro léčbu závislostí, Psychiatrická léčebna Horní Beřkovice

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?