Specializovaná péče v dětském domově pro děti do tří let

10. 7. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kazuistika: Chlapeček se narodil 11. 8. 2006 z nesledované VIII. gravidity. Porod probíhá ve 36. týdnu gestace, spontánně, záhlavím, plodová voda čirá, Abgar skóre 8-9-9, hmotnost 2860 g při délce 46 cm.


Rehabilitační techniky, bukofaciální reedukace, bazální stimulace představují specializovanou ošetřovatelskou péči náročnou na dokonalou ošetřovatelskou diagnostiku a znalost anamnestických údajů. Cílem je eliminace negativních vlivů provázejících dítě v období prenatálním i postnatálním.

Matka závislá na heroinu, během těhotenství udává inhalační užívání látky. Pravděpodobné je asociální a kriminální chování, má zákaz pobytu pro Prahu. Při odběru pupečníkové krve laboratorně pozitivní nález hepatitidy B a C.

Chlapec byl hospitalizován na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice v Motole v Praze, JIRP Městské nemocnice Ostrava a od 20. 8. 2006 na novorozeneckém oddělení dětského domova pro děti do tří let v Ostravě-Zábřehu.

Klinicky dítě nejeví známky infekce, při detoxikační terapii odeznívají abstinenční příznaky, Finegan scale vykazuje nízké hodnocení. Saje savičkou - vstupní parenterální výživa, přechodně sonda, později se přidružují častější infekce HCD (horních cest dýchacích) a IMC (infekce močových cest).

Prodělaná terapie

* Po narození pasivní i aktivní imunizace proti hepatitidě B, sledování ambulancí infekční kliniky v Ostravě,* terapie Morfinem i. v. (8krát 0,04 mg, snížení dávkování na 8krát 0,02 mg),* parenterální výživa do třetího dne života,* profylaxe ATB (podáván i. v. Unasyn, dále i. m. aplikací),* krátkodobě barbituráty i. v., nasazen Phenaemaletten tbl. k postupnému snižování dávek a vysazení,* pro masivní recidivující slizniční soor v novorozeneckém věku podáván Mycomax sirup,* lokální ošetření očí Tobrex gtt./ung. pro purulentní sekreci.

Diagnostika

Chirurgické konzilium: Hernia umbilikalis congenita - konzervativní léčba. Kardiologické konzilium: FOA uzavřeno, stopová trikuspidální regurgitace. Základní lékařské diagnózy: jiná nízká porodní hmotnost, jiné předčasně narozené děti, novorozenecká konjunctivitis a dakryocystitis, novorozenecký abstinenční syndrom u toxikomanické matky.

Ošetřovatelský proces

Do ošetřovatelského procesu u dítěte s projevy FAS a NAS (fetální alkoholový syndrom a novorozenecký abstinenční syndrom) řadíme prvky bazální stimulace.

Hodnotíme

* Projevy chování (dráždivost: křik a pláč, úlekové reakce, náhlé změny v chování…),* úroveň spánku a bdění (nápadná spavost, a naopak večerní excitace, spánková inverze…),* příjem potravy (chabé sání, hltavé pití, odmítání potravy: nechutenství, odmítání savičky),* nauzea, zvracení (ublinkávání),* vyprazdňování (zvláště meteorismus, plynatost, diarrhoea),* změny na kůži a sliznicích (projevy infekce: soor, sekrece z nosu a očí, pocení: potnice, alergické projevy).

Chlapeček je dráždivější, prudších náhlých reakcí: přechod z klidu do křiku, pije s chutí, hltavě, ublinkává: masivně (GER: gastroezofageální reflux vyloučen), potí se, večer usíná s potížemi, přítomen meteorismus, trpí plynatostí s bolestí bříška, funí, častý slizniční soor, občas řidší dráždivější stolice, mramorovaná kůže: chladový stres.

Rehabilitace

Od novorozeneckého věku systematicky rehabilitován reflexní Vojtovou metodou.

Bazální stimulace

Večer aplikujeme zklidňující koupel, vhodná je masáž stimulující dýchání. Při ukládání ke spánku užíváme polohování mumie, zajistíme přítmí, popř. zastínění očí a doprovodnou relaxační hudbu. Během dne, nejlépe dopoledne, zařadíme aktivizující koupel, např. v rámci rehabilitačního programu, možná je následná relaxace v křesílku, nebo umístění dítěte do kuličkových polštářů, tzv. hnízda, do zorného pole zavěsíme hračky, barevné polštářky atd. Vestibulární stimulace je přirozená a dítětem oblíbená: houpeme v náruči, na rehabilitačním balonu.

Bazální stimulace v tomto pojetí představuje archetypální propojení s ideálním obrazem nitroděložního světa klidu, přítmí, pevných měkkých hranic…, světa elementární jistoty a bezpečí.

Potíže časem ustupují, chlapec je živějšího temperamentu, psychomotorický vývoj podle neurologa odpovídá širší věkové normě.

Specializovaná péče v dětském domově pro děti do tří let

Posláním Dětského domova pro děti do tří let v Ostravě-Zábřehu je péče ve smyslu sociálně právní ochrany dětí. Ošetřovatelská péče, která je poskytována formou skupinové ošetřovatelské péče a domova rodinného typu b (tzv. rodinné buňky). Pro upřesnění cituji doslovné znění vymezení činnosti DD pro děti do tří let podle tzv. Zřizovací listiny: „Zařízení slouží k poskytování komplexní léčebně-preventivní, zdravotně-výchovné, psychologicko-výchovné, sociální péče krátkodobého i dlouhodobého charakteru dětem zpravidla do tří let věku, jejichž vývoj je ohrožen zdravotním stavem nebo nevhodným domácím prostředím a nemá o ně kdo pečovat nebo jim nelze ze zdravotních nebo sociálních důvodů zajistit péči ve vlastní rodině, popřípadě zajistit náhradní rodinnou péči.“ Dále zařízení zajišťuje péči o děti v krizové situaci.

Krizové centrum poskytuje bezprostřední nouzovou pomoc a azyl dítěti nebo matce a dítěti po dobu (opět cituji): „…nezbytně nutnou do vydání relevantního právního aktu pověření k výkonu sociálně právní ochrany dětí.“ Z ošetřovatelského hlediska v rámci své standardní činnosti zajišťujeme (zdravotnický personál DD pro děti do tří let) následující služby: Komplexní péči o novorozence a kojence (zvláště děti matek závislých na drogách a alkoholu, s abstinenčními příznaky, tzv. FAS, NAS), o děti s vážnými získanými vadami, genetickými a vrozenými vývojovými vadami, o nezletilé matky (zácvik, příprava na porod, výchova k rodičovství).

Specifická je paliativní péče o těžce postižené dítě. Komplexní péči doplňuje již zmíněné krizové centrum a oddělení rehabilitace (obrazová dokumentace). Činná je ordinace dětského lékaře. Pravidelně zde probíhají odborná konzilia: ortopedické, jedenkrát týdně neurologické a oční.

Specializovanou péči dokumentuje výše uvedená kazuistika (BS). Jedná se o aplikaci konceptu bazální stimulace v ošetřovatelství, rehabilitační techniky, bukofaciální reedukaci a také arteterapii, herní terapii, canisterapii, hippoterapii. Multidisciplinární tým (složen z lékařů, sociálních pracovníků, psychologů, registrovaných dětských sester, fyzioterapeutů, herních a dalších specialistů) je připraven účinně intervenovat podle klientových potřeb. Více info o centru zdravotnických a sociálních služeb DD pro děti do tří let najdete na webových stránkách www.ddpd3.cz. Při realizaci našich snů a představ komplexní špičkové zdravotně-sociální péče o opuštěné a handicapované děti dochází nejen ke strukturálním změnám v poskytování ošetřovatelské péče, ale také k mnoha stavebním úpravám v rámci rekonstrukce stávajícího historického, měnícím se potřebám nevyhovujícího objektu. Přestavby interiérů jsou finančně i provozně nákladné, proto děkujeme všem našim sponzorům, soudobým i těm budoucím za poskytnutí nejen finanční, ale i věcné pomoci.

Trvalou hodnotou zásadní pro osobnostní vývoj a další život našich dětí zůstává lidský vztah, dítě je očekáváno a přijímáno s láskou a nadějí do budoucna a v tomto smyslu ošetřováno.

Připomeňme nakonec moudrá a poetická slova J. Wericha: „…tři schůdky do krámu nebo omítka, která se drolí, nebo vůně deště. Podivně se domov převléká. Ale člověk jej vždycky pozná, v každém přestrojení, sebedál a sebepozději…“

Doufejme, že pro děti bude náš DOMOV a kterýkoli fragment jejich pobytu kladnou, v duchu filozofie bazální stimulace hluboce uloženou, podnětnou a život obohacující vzpomínkou. Poznámka: Zastření identity má etické důvody. Jedná se o děti, které nejsou tzv. právně volné.


SOUHRN

Kazuistika poukazuje na význam užití prvků konceptu bazální stimulace u chlapce s novorozeneckým abstinenčním syndromem. Autorka slovně i fotodokumentací představuje své pracoviště.

SUMMARY

The case study shows the importance of using the concept of basal stimulation in a boy with newborn withdrawal syndrome. The author provides information on her department both in words and pictures.


O autorovi: Ivana Foretková, Dětský domov pro děti do tří let Ostrava-Zábřeh (i.foretkova@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?