Tabulka 5

Tab. 1. Chemoprevence k přerušení procesu kancerogeneze

Blokující chemopreventiva:

izotiokyanáty

flavonoidy

indoly

Supresivní chemopreventiva:

nesteroidní antiflogistika (přeruší syntézu prostaglandinů)

monoterpeny

vitaminy D a A

Tab. 2. Protektivní látky s antikancerogenním efektem v potravě

karotenoidy – likopen ( rajčata – testována například vzhledem k karcinomu prostaty)

sulforafany, izotiokyanáty – hlavně brokolice, brukvovité rostliny

(květák, kapusta, zelí, kedlubny, ředkvičky)

allysulfidy – česnek, pažitka, cibule

resveratrol – hrozny, rozinky, červené víno

polyfenoly – katechiny – čaj

další antioxidanty – v ostružinách, brusinkách, jahodách, švestkách

fytoestrogeny – sojové tofu, luštěniny, celozrnné potraviny, jahody, borůvky, ostružiny

vitamin C, E, kyselina listová, provitamin A

Ohodnoťte tento článek!