Tympanální měření tělesné teploty

16. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všichni známe měření fyziologických funkcí, měření tělesné teploty (TT) a víme, jaké hodnoty tělesné teploty jsou správné pro vyhodnocování aktuálního stavu nemocného podle klinické propedeutiky.


V nedávné době jsme měřili TT rtuťovými teploměry (analogová metoda měření). Při tomto měření dochází ze strany zdravotnického personálu k chybovosti při odečítání naměřené hodnoty. Stejně tak likvidace rozbitých rtuťových teploměrů přinášela v praxi vždy problém. Pak se objevily digitální teploměry - digitální metoda měření již představuje přesnější a rychlejší měření TT a má své opodstatnění při kontinuálním měření v oborech intenzivní péče.

K rozhodnutí ke změně nás vedlo naplnění vyhlášky č. 195 / 2005 Sb., platné od 1. 7. 2005, o používání individualizovaných pomůcek v nemocnici po dobu hospitalizace nemocného, a snaha o úsporu času ošetřujícího personálu.

Novinka - tympanální teploměr Novinkou na trhu je tympanální teploměr, který měří pomocí infračerveného senzoru; v současné době je to nejrychlejší a nejpřesnější metoda měření TT, která je na zdravotnickém trhu dostupná.

Měli jsme možnost vyzkoušet si v praxi tympanální teploměr po dobu 2 měsíců na oddělení cévní chirurgie JIMP a standardní lůžkové stanice. Lokalizace měření tympanálním teploměrem je ušní bubínek, kde získáme hodnotu teploty v blízkosti hypothalamu, kde je centrum termoregulace. Vlastní technologie měření spočívá v zavedení měřicího senzoru opatřeného jednorázovým krytem co nejblíže k ušnímu bubínku.

Stávající situace na stanicích cévní chirurgie byla následující: měření probíhalo rtuťovými a digitálními teploměry. Požadavky již citované vyhlášky č. 195 / 2005 Sb. (zabránění přenosu nozokomiálních nákaz) jsou velmi přísné, proto se oddělení nemocniční hygieny NNH rozhodlo hledat adekvátní náhradu při měření lidské teploty.

Z toho důvodu jsme oslovili zdravotnickou firmu s prosbou o zapůjčení tympanálního teploměru, který jsme na oddělení nemocniční hygieny okamžitě obdrželi.

Jak jsme postupovali

1. Určili jsme oddělení JIP a standardní stanice, kde se velmi často měří tělesná teplota. 2. Zapůjčili jsme tympanální teploměr. 3. Edukovali jsme personál, jak měřit s tympanálním teploměrem. 4. Upozornili jsme na odchylky v měření tympanálním teploměrem o +0,5 °C více (měření vychází z lidského jádra v blízkosti hypothalamu, kde naměřená hodnota je vyšší než v axile nebo na kůži).

ad 1) Oddělení cévní chirurgie je součástí kardiovaskulárního programu v NNH, kde se vyskytují pacienti s komplikovaným pooperačním průběhem, který vyžaduje časté měření TT. ad 2) Zaujala nás nabídka firmy Kendall o nové metodě měření tělesné teploty a novém náhledu ve vyhodnocování této fyziologické funkce. ad 3) Proběhlo zaškolení zdravotnického personálu na oddělení nemocniční hygieny NNH, jak manipulovat s tympanálním teploměrem a jak využívat jeho výhod (nasazení krytu na měřicí senzor teploměru, zavedení senzoru do ušního zvukovodu k bubínku, samotné měření, odložení krytu do lékovky). ad 4) V průběhu školení bylo upozorněno na odchylky v měření lidské teploty a poukázáno na kvalitní vyhodnocení s přesností na +-0,1 °C.

Průběh testování tympanálního teploměru

Tympanální teploměr velmi rychle vyhodnocuje tělesnou teplotu (zhruba 2-3 sekundy) a jeho nedílnou součástí je jednorázový kryt, který se nasazuje na kónusovitý měřicí senzor. Tento jednorázový kryt, jenž se zavádí do ušního zvukovodu, byl používán v průměru zhruba 5 dní bez jediného poškození a po celou dobu hospitalizace nemocného.

Jednorázový kryt opatřený transparentní membránou byl uložen v plastové lékovce s identifi kací pacienta u lůžka nemocného na standardním oddělení; na JIMP byl uložen v lékovce na stanovišti sester z důvodu bariérového způsobu ošetřování, eventuální dezorientace a ochrany nemocného. Počítali jsme i s odchylkami, které ovlivnily výsledek měření, jako je například zahřátý boltec pacienta od polštáře, hlava pacienta na slunci nebo přehřátí organismu v letních obdobích - až tak je citlivé měření tympanálním teploměrem. Nadále odpadá pravidelná dezinfekce rtuťových či digitálních teploměrů, je zkrácena doba měření lidské teploty a nesmíme opomenout i zbytečnou manipulaci s pacientem při hledání teploměru v lůžku.

Efektivita, komfort a přesnost měření

1. Dezinfekce teploměrů odpadá -neboť je používán jednorázový kryt do zvukovodu, který je individualizovaný pro jednoho pacienta po dobu hospitalizace. 2. Použití šetří čas zdravotnického personálu - klasické měření rtuťovým teploměrem trvá zhruba 10 minut, digitálním teploměrem 60 sekund, tympanálním teploměrem 2-3 sekundy. 3. Komfort pacienta - s pacientem není zbytečně manipulováno. 4. Přesné měření s odchylkou +-0,1 °C.

Závěr

V posledních dvou letech se nemocnice věnovala zvyšování kvality péče a bezpečnosti pacientů, jejich blízkých nebo personálu za účelem získání udělení mezinárodní akreditace. Nemocnice Na Homolce splnila podmínky pro udělení mezinárodní akreditace JCI v červnu 2005. Nebylo nikterak lehké vše sladit, přesto jsme splnili veškeré požadavky kontrolních komisařů. Znova jsme se nadechli a rozhodli jsme se, že nechceme usnout na vavřínech slávy. Po období úspěchu z dosažené akreditace chceme nadále zdokonalovat úroveň ošetřovatelství v naší nemocnici, neboť se jedná o kontinuální proces. Přáním sester i pacientů je získat do naší nemocnice tympanální teploměr, který má vlastnosti komfortního, kvalitního, bezpečného a rychlého měřicího přístroje.


SOUHRN

Tympanální teploměr je v současné době měřicí přístroj, který měří na principu digitálního měření II. generace. Jde o snímání a vyhodnocování tělesné teploty infračeveným senzorem, doba měření je velmi krátká, a hlavně nejpřesnější. Tympanální teploměr odbourává dekontaminační a dezinfekční procedury, čímž šetří ekonomické náklady a čas sestry při práci. Je doporučeno použití tympanálního teploměru pro všechna oddělení v nemocnicích, tento praktický způsob měření naplňuje znění vyhlášky 195 / 2005 Sb. o individualizaci pomůcek.

SUMMARY

A tympanic thermometer is an instrument that uses principle of II. generation of digital measurement. It uses infrared sensor to measures and evaluates body temperature, the time needed to obtain the temperature is very short and the most accurate. The tympanic thermometer eliminates need for decontamination and disinfection, which decreases costs as well as a nurse’s time. This thermometer should be used in all health care facilities, its use is in accordance with a Decree 195 / 2005 governing individual use of equipment.


O autorovi: Bc. Marcela Janotová, epidemiologická sestra, oddělení nemocniční hygieny, NNH, Praha, Vivian Pokorná, staniční sestra JIMP, oddělení cévní chirurgie, NNH, Praha (marcela.janotova@homolka.cz; vivian.pokorna@homolka.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?