V salátu si na nás pochutnáte!

Křehké lístky, ať už zelené nebo načervenalé, jsou báječné v nekonečném množství lehkých jídel. Vybrali jsme několik zajímavých kombinací!

1. Salát hlávkový

Tento jarní fešák z tuzemských záhonků chutná nejen samotný, ale také promíchaný s plátky ředkviček, karotky, jarní cibulkou a smetanovou zálivkou.

2. Řepné lístky

Zkombinujte je s nudličkami pečené řepné bulvy a promíchejte se solí, pepřem, citronovou šťávou, petrželkou a olivovým olejem.

3. Salát ledový

Zkuste jeho celoročně dostupné lístky rozmělnit na čerstvý koktejl, který má po ránu povzbudivé účinky, takže zdravě nahradí váš obvyklý (a nezdravý) šálek kávy.

4. Polníček

Zkuste ho připravit po švýcarsku – s na kousky nakrájeným natvrdo uvařeným vejcem, opepřený a přelitý kostičkami dokřupava osmažené slaniny.

5. Rukola setá

Její příjemně nahořklé lístky jsou spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a parmazánem naprosto skvělým doplňkem hovězího carpaccia.

6. Lollo biondo/ rosso

Natrhané lístky promíchejte s vařeným kuskusem, rajčátky a jarní cibulkou. Zakapejte dresinkem z oleje, vinného octa, citronové šťávy, soli a bílého pepře.

7. Radichio

Tuto červenou odrůdu čekanky můžete zkombinovat třeba s plísňovým sýrem, např. gorgonzolou, hruškou a vlašskými ořechy. Dobře ladí také s kozím sýrem.

8. Salát římský

Připravte jej nasladko – natrhané lístky promíchejte s rozinkami, hroznovým vínem a jablkem, solí, cukrem, citronovou šťávou a jogurtem a posypte nasekanými oříšky.

(převzato z časopisu F. O. O. D. 4/2013)

Sendviče se salátem

Na 4 porce, Příprava: 10 minut • několik listů salátu (efektní je lollo biondo a lollo rosso) • lístky tymiánu a bazalky • jedlé květy • hrst slunečnicových semínek • plátky celozrnného toastového nebo žitného chleba k podávání na zálivku • olivový olej, citronová šťáva, trocha hořčice • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení Listy salátů, lístky bylinek, květy a semínka promíchejte, zakapejte zálivkou prošlehanou z oleje, citronové šťávy, případně hořčice. Osolte, opepřete a podávejte s tmavým chlebem.

Ohodnoťte tento článek!