Ve zlínské nemocnici je modernější babybox, původní sloužil 10 let

23. 11. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve zlínské krajské nemocnici byl dnes instalován modernější babybox. Původní schránka pro novorozence tam byla již od roku 2007.


Do boxu byly za tu dobu odloženy dvě holčičky, 8. prosince 2010 Věra a 8. března 2014 Gabriela, řekla včera mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská. Babybox ve zlínské nemocnici byl před deseti lety prvním ve Zlínském kraji a pátým v celé zemi.

Původní schránku dnes vyměnil tým vedený výrobcem babyboxů Zdeňkem Juřicou. „Nový babybox je z nerezu, dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení miminka a aktivaci senzoru se sama zavřou. Babybox má také fotobuňky, které brání jakékoliv kolizi dítěte s dvířky. Vnitřní prostor je klimatizován a je napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ uvedl Juřica.

Zakladatel projektu babyboxů v Česku Ludvík Hess přijede modernizovaný babybox do Zlína „pokřtít“ 5. prosince. „V současné době je v naší zemi 72 babyboxů. Do nového a snad lepšího života díky nim vstoupilo celkem 160 dětí,“ uvedl Hess.

Ve Zlínském kraji je babybox také v Kroměřížské nemocnici, a to od roku 2009, od roku 2013 je v Uherskohradišťské nemocnici, po roce přibyl ve Valašském Meziříčí. V kraji se v babyboxech kromě dvou holčiček odložených ve Zlíně objevila v těchto schránkách ještě další tři miminka, dvě v Kroměříži a jedno ve Valašském Meziříčí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?