Výuka na Centrální sterilizaci Nemocnice Milosrdných bratří Brno

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrální sterilizace NMB Brno se v roce 2007 stala výukovým pracovištěm. Od založení tohoto oddělení až po současnost nebyla cesta vždy jednoduchá. Jak vše probíhalo, přibližuje tento článek.


SUMMARY
The department of central sterilization of NMB Brno has become a teaching facility in 2007. The article describes what has been happening since the opening of the department until now.

Centrální sterilizace je v současnosti moderní pracoviště se špičkovou mycí a sterilizační technikou a využívá nejmodernější technologie včetně plazmové sterilizace. Toto oddělení zajišťuje sterilní materiál nejen pro nemocnici, ale i pro externí klienty, jako jsou domovy pro seniory, hospice či pracoviště praktických lékařů.

Provoz oddělení centrální sterilizace v Nemocnici Milosrdných bratří Brno byl zahájen 1. srpna 2005 v nově vybudovaném pavilonu akutní medicíny. Současně byly zprovozněny nově vybudované centrální operační sály (COS). Do této doby byly v provozu pro gynekologické a chirurgické oddělení operační sály se svými přísálovými sterilizacemi, kde se sterilizovalo nejen pro potřebu operačního sálu, ale také pro jednotlivá oddělení nemocnice. Pouze na některých odděleních byla sterilizace horkovzdušná. Počátky činnosti našeho oddělení centrální sterilizace byly náročné, a to jak po organizační stránce vytvoření plynulého provozu na jednotlivých úsecích pracoviště, tak i z hlediska koordinace práce s požadavky jednotlivých oddělení nemocnice, především s COS.

Naším cílem bylo co možná nejlépe předcházet neshodám, ke kterým by případně mezi oddělením Centrální sterilizace a jednotlivými odděleními nemocnice mohlo docházet. Také kolektiv pracovníků byl nový. Pouze jedna sestra měla dosud zkušenosti s prací na centrální sterilizaci, ostatní sestry a sanitářky se s touto problematikou seznamovaly.

Od těžkých začátků až po výukové pracoviště

Po těžkých začátcích a prvotních nesnázích jsme brzy všechny postupy zvládli a postupně jsme dospěli k názoru, že bychom své znalosti mohli předávat dalším kolegům z jiných centrálních sterilizací. Proto jsme se rozhodli spolupracovat s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů Brno (NCO NZO).

V roce 2007 jsme požádali Ministerstvo zdravotnictví ČR o udělení akreditace k uskutečňování praktické části certifikovaného kurzu nazvaného „Metody sterilizace, vyššího stupně dezinfekce a dezinfekce – způsoby jejich kontroly“, která nám také v červnu téhož roku byla přiznána. Naše spolupráce s NCO NZO dále pokračovala a v létě 2008 jsme zažádali o akreditaci k uskutečňování praktické části speciálního modulu specializačního vzdělávacího programu Perioperační péče a tu jsme v listopadu roku 2008 úspěšně získali. Certifikovaný kurz byl po získání naší akreditace NCO NZO organizován zatím pouze jednou a zájem o absolvování praktické části kurzu na našem pracovišti byl uspokojivý.

Teoretická výuka je uskutečňována přímo v NCO NZO. Délka praxe praktické části kurzu v našem zařízení je 40 hodin. Naše absolventky se v průběhu praxe orientačně seznámí nejen s organizací práce oddělení, ale i s návazností chodu oddělení na celou nemocnici. Velký důraz je kladen na získání znalostí v souvislosti s předsterilizační přípravou, balením, setováním a dokumentací. To jsou úkony, které jsou řízeny vyhláškou č. 195/2005 Sb., a tudíž by měly být na všech pracovištích centrální sterilizace stejné a hlavně by měly být dodržovány.

Při nástupu na praktický výcvik jsou sestry seznámeny s požadavky na procvičování a získání znalostí a po ukončení výcviku je proveden ústní pohovor se staniční sestrou. Na konci absolventky obdrží Osvědčení o absolvování kurzu. Podle vlastního vyjádření při závěrečném pohovoru jsou absolventi během týdenní praxe u nás spokojeni a odvážejí si na svá pracoviště nové poznatky, které chtějí využívat. Výsledky práce našeho oddělení centrální sterilizace a naší dosavadní krátkodobé spolupráce s NCO NZO chceme dokázat, že naše činnost nespočívá pouze ve stereotypním mytí, skládání, balení a sterilizování nástrojů, ale že je nepostradatelnou součástí celé nemocnice.

O oddělení

Centrální sterilizace je nezávisle pracující oddělení zajišťující sterilizaci pro všechna oddělení NMB, COS a externí pracoviště. Zcela moderní pracoviště vybavené špičkovou mycí a sterilizační technikou, využívající nejmodernější technologie mytí a sterilizace včetně plazmové sterilizace. V roce 2008 jsme získali akreditace pracoviště pro výuku, a to k praktické části certifikovaného kurzu Metody sterilizace, vyššího stupně dezinfekce a dezinfekce a k praktické části specializačního vzdělávání v oboru Perioperační péče. Bylo provedeno celkem 4230 sterilizačních cyklů. V důsledku racionalizace provozu došlo k poklesu počtu sterilizačních cyklů.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

V roce 2008 absolvovala jedna sestra certifikovaný kurz Metody sterilizace, vyššího stupně dezinfekce – způsoby jejich kontroly. Cílem pracoviště pro rok 2009 je zvyšovat kvalifikaci personálu podle plánu vzdělávání a udržovat kvalitu provozu a vyrovnané hospodaření. Cílem na dalších pět let je zvýšit vytížení pracoviště na 95 %.


O autorovi: Alena Frodlová1, MUDr. Václav Vraspír, Ph. D.2 staniční sestra Centrální sterilizace NMB Brno1, vedoucí lékař Centrálních operačních sálů a Centrální sterilizace NMB Brno2 (alena.frodlova@nmbbrno.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?