Zdravotnictví by mohlo být po zvýšení platby státu už stabilní

14. 5. 2013 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví by podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) mohlo být definitivně stabilní, pokud vláda přidá od příštího roku peníze na státní pojištěnce. Systém se podle něj ale nezhroutí ani tehdy, pokud to vláda neudělá. Heger to řekl na pondělním Žofínském fóru.


Prezident České lékařské komory Milan Kubek mu oponoval. Řekl, že když zdravotnictví peníze nedostane, dostupnost a kvalita péče se zhorší. Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka dosáhne Heger stabilizovaného financování jen na úkor nemocnic, lékařů a pacientů.

Vláda má do konce června rozhodnout o Hegerově žádosti, aby měsíční platba státu za víc než šest milionů státních pojištěnců, což jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, stoupla. A to buď o 50 korun na 773 korun, což resortu přinese ročně navíc 3,7 miliardy, nebo o 77 korun na 800 korun, takže by resort získal ročně navíc 5,7 miliardy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale přidat odmítá.

Kubek prohlásil, že stát tím, že čtyři roky tyto platby nezvýšil, je ve zdravotnictví největším dlužníkem - zaměstnanci platí měsíčně zdravotní pojištění v průměru 3088 korun, podnikatelé 1260 korun, lidé bez příjmů 1080 korun a stát za své pojištěnce jen 723 korun.

„Od roku 2009 vznikla zdravotnímu pojištění ztráta 36 miliard - z nich 24 miliard zaplatily zdravotní pojišťovny a 12 miliard zdravotnická zařízení,“ řekl Kubek. Ekonomická krize dopadá podle něj na zdravotnictví kvůli nečinnosti vlády i ministra Hegera víc, než je nutné.

Heger ale je přesvědčen, že české zdravotnictví je v poměrně slušném stavu - v žebříčku 35 zemí OECD je na 15. místě, dobře se umístilo zejména v dostupnosti služeb a výsledcích péče. Řekl také, že se podařilo bilanci příjmů a výdajů veřejného zdravotního pojištění snížit z desetimiliardového propadu v roce 2008 na 0,6 miliardy loni.

Systém se podle Hegera podařilo zefektivnit, není už to „černá díra“, a tak peníze, které by dostalo zdravotnictví za státní pojištěnce navíc, budou využity pro další rozvoj. „Analýza nejeví pokles dostupnosti péče, těžiště se přesouvá k závažnějším stavům,“ podotkl ministr.

Připomněl i to, že platy lékařů stouply, loni ve fakultních nemocnicích dosáhl průměrný plat lékaře 68.483 korun, tedy 2,8 násobek mzdy v zemi, v memorandu odborům slíbil 1,5 až trojnásobek.
Úhradová vyhláška pro letošní rok je podle ministra sestavena tak, aby se zdravotnictví nedostalo znovu do propadu. Nemocnice i lékaře nutí k vyšší efektivitě, řekl.

Němeček tvrdí, že udržení současné kvality péče umožňuje jen obětavé nasazení zdravotního personálu. „Nemocnice budou díky úhradové vyhlášce stát na konci roku před finančním kolapsem a řada z nich nebude schopna poskytnout pacientům odpovídající péči,“ sdělil ČTK.

Heger dnes představil odborné zdravotnické veřejnosti i své další reformní plány - novelou zákona o zdravotních pojišťovnách chce například umožnit, aby pojišťovny dávaly z fondu prevence 1000 korun za dodržování léčby, či aby si dospělí platili i za obyčejné plomby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?