Slovenské sestry hrozí hromadnými výpověďmi

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSPA) oznámila, že do svých regionálních poboček a do odborových organizací rozeslala tzv. Deklaraci připravenosti k ukončení pracovního poměru, s jejíž pomocí zjišťuje, zda jsou nelékařští zdravotníci připraveni podat v reakci na protest proti současné situaci ve zdravotnictví hromadné výpovědi.




Deklarace obsahuje 5 požadavků (viz box). SKSPA společně se sesterskými odbory jejím prostřednictvím oslovuje všechny nelékařské zdravotnické pracovníky, jichž na Slovensku působí asi 60 tisíc. „Až se nám deklarace vrátí zpět, budeme přesně vědět, kolik lidí je se situací ve zdravotnictví nespokojeno. V listopadu, pokud naše podmínky nebudou akceptovány, přistoupíme k podání výpovědí,“ uvedla pro slovenská média prezidentka SKSPA Iveta Lazorová. „Spojili jsme se všichni zdravotničtí pracovníci, abychom na protest proti předkládanému návrhu zákona (novela zákona o poskytovatelích zdravotní péče, zdravotnických pracovnících a stavovských organizacích ve zdravotnictví – pozn. redakce) vyjádřili svou vůli a připravenost k ukončení pracovního poměru,“ doplnila předsedkyně Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Ta rovněž potvrdila, že na přípravě protestu spolupracovala s lékařskými odbory, jimž hromadné výpovědi zajistily v roce 2011 vyšší platy. „Chceme jít stejnou cestou, protože se ukázala být úspěšnou,“ cituje Moniku Kaveckou deník Pravda.

Nikoho nebudeme ovlivňovat

S formou protestu a s deklarací nicméně nesouhlasí Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb, zastupující na 20 tisíc zdravotníků. Jeho předseda Anton Szalay poukazuje zejména na skutečnost, že sestry své požadavky neustále stupňují a navíc protestní akci se svazem nekonzultovaly. „Z původních tří požadavků je dnes pět. Jenže financování zdravotnictví ani vyšší počet pracovníků ve zdravotnických zařízeních se zákonem o platech nijak nesouvisí,“ reagoval pro deník Pravda Anton Szalay a připomněl, že ministerstvo zdravotnictví garantovalo dostatek finančních prostředků na vyšší platy od ledna příštího roku. „Pro mě je rozhodující, že novela přinese nárůst platů minimálně v menších nemocnicích, o které se rozšířil původní návrh,“ dodal Anton Szalay s tím, že své členy při rozhodování, zda se do protestů zapojí, nebude svaz nijak ovlivňovat. On sám je nicméně přesvědčen, že nelékařů, kteří se připojí k podepsání deklarace a v případě potřeby i podání výpovědi, nebude nijak zásadní počet. „Rozhodně nepůjde o tisíce pracovníků,“ domnívá se.

Zákon ve druhém čtení

Slovenské ministerstvo zdravotnictví neskrývá nad postupem sesterských profesních a odborových organizací své rozčarování. Je přesvědčeno, že se mu podařilo prosadit řadu významných změn, například zajištění 55 milionů eur na navýšení platů pro 38 tisíc zdravotníků od ledna 2016. „V některých soukromých nemocnicích by to znamenalo o 200 až 300 eur navíc,“ upozorňuje mluvčí resortu Peter Bubla a dodává, že ministerstvo garantovalo i každoroční valorizaci platů.
Novela zákona o poskytovatelích zdravotní péče, zdravotnických pracovnících a stavovských organizacích ve zdravotnictví, která má zajistit stejné odměňování všech zdravotnických pracovníků, mezitím prošla v parlamentu do druhého čtení. Podle ministra Viliama Čisláka se nový způsob odměňování bude týkat všech nemocnic. Zákon reguluje 80 % platu, aby zůstal prostor pro kolektivní vyjednávání a nenárokovatelnou část platu. Ministr rovněž ujistil, že zákon bude finančně krytý – resort má od ministerstva financí přislíbených 55 milionů eur, což podle Viliama Čisláka znamená při počtu 38 tisíc zdravotníků navýšení o 16 %. Upozornil však, že v případě zaměstnanců státních nemocnic bude nárůst o něco nižší, protože měli vyšší platy než jejich kolegové v ostatních zařízeních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?