Soukromí lékaři kritizují Němečka, prý nekomunikuje

5. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) se stal terčem kritiky Koalice soukromých lékařů (KSL). Ta se obává, že po zrušení regulačních poplatků v roce 2015 nastane po krizi financování nemocnic i finanční krize ambulantního sektoru. Avizované kompenzace prý nebudou dostatečné.


Zástupci soukromých lékařů řad ambulantních specialistů, gynekologů, praktických lékařů, praktických lékařů pro děti a dorost i stomatologů zhodnotili na svém společném jednání vývoj situace ve zdravotnictví od nástupu nové vlády, respektive Svatopluka Němečka, jenž se ujal resortu zdravotnictví.

Přednost ČLK a odborům

Stejně jako kdysi ministr Leoš Heger i Svatopluk Němeček nyní čelí výtkám části odborné veřejnosti. Podle soukromých lékařů totiž ministr zdravotnictví nejenže nekomunikuje, ale ani dostatečně neřeší problémy segmentu ambulantní péče. „Zatím nijak nereagoval na opakované žádosti o schůzky s Koalicí soukromých lékařů jako celkem i jednotlivými zastoupenými organizacemi, ačkoli jsme některé z nich odeslali prakticky ihned po jeho nástupu do funkce ministra,“ uvedli zástupci KSL. Ministr prý pro jednání stále upřednostňuje Českou lékařskou komoru a odbory, ačkoli tyto instituce dle názoru představitelů KSL nemají dostatečný mandát pro obhajobu zájmů soukromých lékařů.

Protežování nemocnic

Soukromí ambulantní lékaři ministrovi v prohlášení připomínají svůj významný podíl na poskytování zdravotních služeb v České republice.

„Proti obecnému trendu v Evropské unii MZ podporuje nárůst procenta finančních prostředků směřujících do nemocnic, čímž relativně znevýhodňuje veškeré, ale zejména soukromé poskytovatele ambulantních zdravotních služeb,“ upozorňují představitelé KSL s tím, že právě jejich praxe zajišťují 50 % veškeré zdravotní péče.

Krizový scénář

Lékaři provozující soukromé ambulantní praxe Svatopluku Němečkovi a vládě vyčítají, že tvrdošíjně trvá na plánu zrušení regulačních poplatků. Finanční situace ve zdravotnictví prý ale není příliš stabilní a neposkytuje v tomto smyslu záruky. Soukromníci se obávají, že slíbené kompenzace zrušení regulačních poplatků v ambulancích, ke kterému má dojít příští rok, nebudou dostatečné. „Ministr trvá na rušení regulačních poplatků za návštěvu v ambulancích, ačkoli je z vývoje situace jasné, že stát nemá toho času ani na plnou kompenzaci výpadku regulačních poplatků za hospitalizaci. Avizovaný objem peněz, kterými má být nahrazen příjem ambulancí po zrušení regulačních poplatků v roce 2015, je podle našich výpočtů jednoznačně nedostatečný,“ obává se Koalice soukromých lékařů, která je přesvědčena, že pokračování těchto vládních aktivit může v krátké době vyústit ve finanční krizi ambulantního sektoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?