Spor nad kompenzací zrušených poplatků v lékárnách

17. 12. 2014 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek uvedl, že by lékárníkům neměly být zrušené regulační poplatky kompenzovány ani ve výši 12 korun za recept namísto aktuálních 30 korun. „Jedná se o čistě vyhozené peníze,“ řekl pro ČT a dodal, že „lékárny kvůli konkurenčnímu boji regulační poplatky dávno nevybírají“.




Milan Kubek tuto tezi zdůvodňuje faktem, že plnou kompenzaci nedostali ani praktičtí lékaři pro děti a dorost. Zástupci České lékárnické komory (ČLnK) se proti takovému přístupu ohrazují. „Nepřísluší mi hodnotit schopnost lékařské komory prosadit spravedlivou kompenzaci pro část svých členů. Zásadně ale odmítám přízemní požadavek, aby tedy ‚chcípla koza‘ i těm ostatním, v tomto případě lékárníkům,“ uvedl prezident ČlnK Lubomír Chudoba a připomněl, že lékárny regulační poplatky vybírají, část z nich je pak pacientům kompenzuje.
„S touto primitivní marketingovou praktikou začaly kraje a rychle se přidal i největší lékárenský řetězec. Státními orgány bylo bohužel toto obcházení zákona posvěceno. V nastalé situaci byly okolní lékárny nuceny reagovat, často za velmi drastických personálních a provozních podmínek. Jinak by byla ohrožena jejich vlastní existence. Doktor Kubek, pro něj naštěstí, evidentně nikdy nic takového nezažil. Vyjadřuje se opět k tématu, kterému nerozumí. Není to poprvé a pravděpodobně ani naposledy. Je to škoda, neboť zmíněné vyjádření může devalvovat mnohé rozumné a oprávněné požadavky lékařů,“ dodal prezident Chudoba.
O osud kompenzace poplatků v lékárnách se obává také Unie zaměstnavatelských svazů (UZS). Jak uvedl její prezident Jiří Horecký, UZS vyjadřuje obavu nad hladkým a včasným vytvoření úhradového mechanismu pro kompenzaci zrušených poplatků za recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?