Stárnutí kůže

4. 9. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kromě tzv.intrinsického stárnutí,které probíhá v celém organismu na shodné úrovni,podléhá kůže i tzv.extrinsickému stárnutí především vlivem ultrafialového záření (photoaging). Při vyšetření stárnoucí kůže v dermatologii se provádí funkční diagnostika a odebírá se tzv.antiagingová anamnéza. V kosmetických prostředcích pro lokální terapii se používají deriváty kyseliny vitamínu A a antioxidační látky. V dermatoestetické praxi se využívá mikrodermabraze,chemický peeling,,ablativní a neablativní laser,botulotoxin,injekční výplňové prostředky apod.


Klíčová slova

stárnutí *photoaging *dermatochirurgická léčba

Summary

Arenberger,P. Aging of the skin Beyond the socalled intrinsic aging,which takes place in the whole organism on similar level,the skin is also subject to the socalled extrinsic aging first of all under the influence of the ultraviolet radiation (photoaging). During the examination of the aging skin in dermatology functional diagnostics is been conducted and the socalled antiaging anamneses is been drawn. Vitamin A acid derivatives and antioxidation substances are used in the cosmetic products for local therapy. Microdermabrasion,chemical peeling,ablative and non-ablative laser,botulotoxin,injection filler agents,etc are been used in the dermatoestetic practice.

Key words

aging *photoaging *dermatosurgical treatment

Tak jako v každém jiném orgánu probíhá i v kůži proces stárnutí. Tzv.intrinsické stárnutí zaznamenáváme většinou v celém organismu na shodné úrovni,kůže však podléhá i vlivům zevního prostředí,které mohou proces významně urychlit. Toto extrinsické stárnutí kůže ovlivňuje především ultrafialové záření,jeho působení se označuje jako photoaging. Při photoagingu se podle některých autorů vlastně nejedná o prosté urychlení fyziologického procesu stárnutí,ale o jeho doplnění o další změny, takže se v poslední době dává spíše přednost označení poškození kůže vyvolané UV zářením.

Na druhou stranu je však až na výjimky (např.nedávný příběh dětí žijících ve sklepních prostorech v Rakousku)prakticky nemožné zabránit působení zevních vlivů,především ultrafialovému záření na kůži,takže v běžné populaci je extrinsické stárnutí běžnou součástí chronologického stárnutí kůže. V civilizovaných zemích se neustále prodlužuje průměrná délka života a tím i stárnoucí proces v kůži. Zároveň s tím však stejná společnost nutí jedince vypadat pokud možno trvale mladě. Stárnutí jiných orgánů není obvykle na první pohled tolik zřejmé, jako je tomu u kůže,takže dosažení pokud možno neměnného vzhledu po dlouhá desetiletí klade velké nároky na dermatology a je jednoznačnou výzvou pro všechny zúčastněné.

Pod pojmem zdraví kůže dnes nechápeme pouze prosté potlačení např.zánětlivého procesu,ale musíme postupovat tak,abychom předešli i vzniku pozánětlivých změn např.hyperpigmentací,které by byly před několika lety považovány za známku vyléčení. Farmaceutický i kosmetický průmysl předkládá i pro kůži life-stylové preparáty,které jsou novinkou dnešní doby. Stejně jako v jiných orgánech je třeba i v antiagingové kožní ambulanci dobře znát molekulárně-biologické aspekty procesu stárnutí. Endokrinopatie stárnoucího organismu je třeba i v kůži řešit stejně jako v jiných orgánech. Důležité je pátrání po individuálních rizikových faktorech pomocí klinického vyšetření a laboratorních a genetických testů.

Důležitou informaci získá dermatolog díky přístupnosti kůže již prostým klinickým vyšetřením. Řada dalších věcí je však skryta hlouběji v kůži. Prokázalo se,že např.dermální fibroblasty se v tkáňové kultuře dají u staršího člověka pasážovat o několik cyklů méně než u mladšího jedince. Starší kůže,podléhající pouze procesu intrinsického stárnutí,je bez vlivu UV záření ztenčená. Naproti tomu kůže v solární lokalizaci je charakterizována kombinovanými změnami,zde se může střídat ztenčení koria i epidermis se zhrubnutím kožního povrchu,vytvořením větších či menších keratinizovaných ložisek v epidermis i výraznějších změn ve vazivu koria.

Je to způsobeno tím,že photoaging postihuje díky UVA záření více struktury dermis. Ultrafialové záření totiž indukuje tvorbu matrixových metaloproteáz a způsobuje enzymatickou degradaci kolagenních vláken. Buněčné membrány,DNA a opět i vazivová tkáň jsou poškozovány volnými radikály,které v kůži vznikají působením UV záření. To vede k poškození a spotřebování antioxidačních mechanismů,proces je znám jako oxidativní stres. Photoaging ale nenastupuje za stejných podmínek u každého stejně. Roli tu hrají i genetické faktory určující fototyp,ale i různé neaktinické exogenní faktory označované souborně jako nezdravý životní styl..

Prevence stárnutí v dermatologické ordinaci

V dermatologii se preventivní postupy zaměřené na stárnutí kůže neliší od ostatních oborů. Provádí se funkční diagnostika a odebírá se anamnéza. Před první konzultací se doporučuje, aby pacient vyplnil dotazník s dobře cílenými otázkami,zaměřenými na vnitřní i zevní rizikové faktory.

Antiagingová anamnéza

Začínáme klasickým odběrem anamnézy,kde se zaměřujeme na relevantní údaje v rodinné anamnéze,na užívání léků,součástí je i hormonální anamnéza,UV anamnéza (sluneční expozice,umělé UV zdroje a fotoprotekce). Důležité jsou i údaje týkající se životního stylu (kouření,alkohol a pohyb).

Výživová anamnéza

Zajímá nás způsob stravování,dietní režimy nebo přítomnost diabetes mellitus,obezity a potravinové intolerance.

Fyzikální vyšetření

Zaměřuje se na projevy kožního stárnutí,jako je přítomnost hlubokých a jemných kožních vrásek,přesunů pigmentu,ochabnutí kožního tonu a pružnosti kůže.

Laboratorní vyšetření

Soustřeďujeme se na relevantní hodnoty související s kožním stárnutím,abychom se vyhnuli zatěžujícím obsáhlým odběrům. Odběr krve probíhá nalačno,poslední jídlo předešlého dne by mělo být podáno nejpozději v 18 hodin. Pro hormonální analýzu je vhodný odběr krve mezi 8..až 10.hodinou ranní. Běžně dále vyšetřujeme krevní obraz,jaterní testy,krevní tuky,HBA 1c,homocystein,stopové prvky a nádorové markery.

Přístrojová diagnostika

Výhodou kůže je,že se jedná o vnější orgán,takže existuje řada jednoduchých technik,které navíc umožňují neinvazívní vyšetření. Můžeme se tak snadno objektivně informovat o rozložení a intenzitě pigmentu,posoudit stav kožního povrchu pomocí korneometrie a sebumetrie,prozkoumání kolagenu pomocí 20 MHz sondy,melanocytárních a nemelanocytárních pigmentových a jiných barevných změn pomocí digitální dermatoskopie,posouzení kvality vlasů s použitím digitálního trichogramu a dalších.

Lokální terapie

Moderní kosmetické prostředky obsahují účinné látky,které se stále více zaměřují na ovlivnění známých mechanismů stárnutí kůže. Deriváty kyseliny vitamínu A jsou dermatologicky nejlépe prozkoumané účinné látky proti stárnutí. Další preparáty obsahují prostředky ovlivňující oxidativní stres,mezi které patří např. vitamín C a vitamín E. Podobně jako vitamíny se chovají i látky, jako je koenzym Q10.

Antioxidační účinky mají polyfenoly např.ze zeleného čaje,který je oblíben především v asijských zemích (Obr.). Bylo prokázáno, že mají mimo jiné i fotoprotekční účinky. Zajímavou skupinou jsou fytohormony,které lze podávat jak lokálně,tak systémově. Ovlivňují intrinsické stárnutí kůže,protože jsou schopny substituovat fyziologický pokles hladiny vlastních hormonů,,především estrogenů. Fytohormony patří do skupiny izoflavonoidů. Připravují se především ze sóji,jedná se například o genistein,který má vysokou afinitu k estrogenním receptorům. Byl prokázán jeho příznivý účinek na metabolismus kolagenu a tím i na snížení počtu vrásek.

Dermatochirurgická léčba

Dermatologové mají dnes k dispozici řadu postupů k vyhlazení kožního povrchu. Navíc většina z nich je minimálně invazívní. Dnešní dermatoestetická praxe se neobejde bez mikrodermabraze,povrchního a hlubokého chemického peelingu a ablativních a neablativních laserů. Botulotoxin působí ochrnutí svalů, takže jej při troše šikovnosti můžeme využít k zamezení pohybu mimických svalů,a tím předejít tvorbě mimických vrásek.

Jiné svalové partie,které nebyly botulotoxinem zasaženy,mohou při správném naplánování aplikace svým tahem napnout léčenou oblast,a tím menší vrásky vyrovnat nebo zcela odstranit. Pro hlubší vrásky slouží různé injekční výplňové prostředky,implantovaná vlákna apod. Korektivní dermatologie má ve své náplni i provádění blefaroplastik,faceliftingu,transplantací vlasů apod. Pokleslé partie obličeje lze také augmentovat pomocí metody Aptos,při které se ošetřované partie jakoby zavěsí do speciálních vláken.

Celková terapie

Z hlediska celkového přístupu k antiagingu je důležité poradenství o zdravém životním stylu a výživě. Je třeba doporučit správnou kombinaci vitamínů a antioxidantů ve formě potravinových doplňků nebo tzv.funkčních potravin. Dnes se razí v této souvislosti termín nutrikosmetika. Jsou to preparáty,ve kterých je již sestaven optimální poměr zmíněných látek. Doporučované potraviny by měly být nízkokalorické,ale bohaté na proteiny a stopové prvky,fytosubstance a další antioxidanty.

Antiagingová terapie by se tedy měla skládat z preventivních postupů,do kterých můžeme zařadit ochranu proti UV záření, antioxidanty,lokální terapii s dermatokosmetikou,vitamíny a fytohormony. V další fázi nastupuje miniinvazívní až klasická dermatochirurgie používající dermabrazi,chemický peeling,,lasery, botulotoxin,kyselinu hyaluronovou,výplně a plastickochirurgické úpravy. Mezi celkově podávané prostředky řadíme antioxidanty,hormonální substituci a poradenství v oblasti výživy a životního stylu.

Prof. MUDr. Petr Arenberger,DrSc.,MBA, Univerzita Karlova v Praze,3.lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Dermatovenerologická klinika e-mail: pa@verum.cz


Literatura

BAYERL,C.,KEIL,D. Isoflavonoide in der Behandlung der Hautalterung postmenopausaler Frauen. Akt Dermatol,2002,28,S. S14-S18.

BERNEBURG,M.,PLETTENBERG,H.,KRUTMANN,J. Photoaging of human skin. Photoderm Photoimmunol Photomed,2000,16,p.239-244.

BOUKAMP,P. Ageing mechanisms:the role of telomere loss. Clin Exp Dermatol, 2001,26,p.562-565.

BÖNI,R.,BURG,G. Altershaut:physiologische Grundlagen,prophylaktische Massnahmen und Therapieansätze. Schweiz Med Wochenschr,2000,130,S.1272-1278.

BRENNEISEN,P.,OH,J.,WLASCHEK,M.,WENK,J.,et al. Ultraviolet B wavelength dependence for the regulation of two major matrix-metalloproteinases and thein inhibitor TIMP-1 in human dermal fibroblasts. Photochem Photobiol,1996,64,p.649657.

FISCHER,GJ.,DATTA,SC.,TALWAR,HS.,et al. Molecular basis of sun-induced premature skin ageing and retinoid antagonism. Nature,1996,379,p.335-339.

HUBER,J.,BIESALSKI,HK. Hautalterung:Hormonelle Einflüsse und protektive Rolle der Ernährung. In JACOBI,G.,BIESALSKI,HK.,GOLA,U.,et al. Anti Aging für Männer. Stuttgart :Thieme,2004,S.100-108.

CHAN,AC. Partners in defense,vitamin C and vitamin E. Can Physiol Pharmacol, 1993,71,p.725-731.

OIKAWA,S.,TADA-OIKAWA,S.,KAWANISHI,S. Site-specific DNA damage at the GGG sequence by UVA involves acceleration of telomere shortening. Biochemistry, 2001,40,p.4763-4768.

RHIE,G.,SHIN,MH.,SEO,JY.,et al. Aging and photoaging dependent changes of enzymatic and nonenzymatic antioxidants in epidermis and dermis of human skin in vivo. J Invest Dermatol,2000,118,p.1212-1217.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?