Státní zástupce chce pro Dbalého deset let vězení za korupci

11. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupce Zdeněk Matula požaduje pro bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého deset let vězení a propadnutí majetku za zmanipulování zakázek a korupci.


V závěrečné řeči u pražského městského soudu, pro kterou si netradičně zvolil formu powerpointové prezentace, se Matula zaměřil na prokázání pravosti klíčového důkazu - Dbalého deníku. Lékař spisek označuje za pouhou uměleckou fikci, podle obžaloby však deník jasně prokazuje, že muž přijímal úplatky.

Dbalý čelí kvůli svému působení v nemocnici třem stíháním. Aktuálně projednávaná obžaloba tvrdí, že společně s dalšími šesti lidmi ovlivnil v roce 2009 nákup Leksellova gama nože a tendr na digitalizaci chorobopisů, čímž nemocnici způsobili škodu 57 milionů korun. Na úplatcích Dbalý podle obžaloby získal přes 27 milionů.

Policisté u Dbalého při domovní prohlídce zajistili podrobné poznámky v elektronické podobě. Podle Matuly byl muž velmi systematický a měl rád přehled, takže si podrobně zapisoval vše, co ho potkalo - včetně toho, „kdy se s kým opil, kdy si s kým potykal nebo kdo za něj napsal disertační práci, na jaké téma a za kolik“.

„Se stejnou pečlivostí (…) si zaznamenal i každé jednotlivé benefity, které mu z funkce plynuly. Množství úplatků bylo značné. Aby neztratil přehled, sepsal si dvakrát jejich souhrn v přehledné tabulce,“ řekl Matula s tím, že Dbalý pokládal přijímání úplatků za zcela běžnou věc a v deníku si je označoval výrazem „moo“.

Dbalý své poznámky anonymizoval, což by podle Matuly z logiky věci nebylo nutné, pokud by lékař popisoval fiktivní děj. O tom, že zápisky jsou pravdivé, prý svědčí i několik vět, které si Dbalý zapsal, když si myslel, že se deník dostal do nepovolaných rukou: „Zažívám jednu z největších panik svého života. Zjišťuji při převlékání, že nemám flashku s diary. Buď mi ji někdo ukradl, nebo jsem ji ztratil. Obojí znamená konec.“

To, že zápisky odpovídají realitě a že měl Dbalý velmi nestandardní příjmy, dokazoval Matula i promítáním souvisejících snímků z lékařových luxusních zahraničních zájezdů. Podle Dbalého advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové se tak dopustil manipulace, protože mezi důkazy zahrnul i fotografie z pracovních cest.

Státní zástupce připustil, že výsledek původní domovní prohlídky byl pro policii „mírným zklamáním“, protože nenašla předpokládané příjmy z úplatků. Karta se obrátila, když vyšlo díky GPS v autě najevo, že Dbalý v noci před razií opustil službu v nemocnici a ukryl si u známého kufr. Policisté v něm objevili hotovost, zlato a poštovní známky v hodnotě 34,5 milionu korun.

„V okamžiku, kdy jsme nalezli tento kufr, se kruh uzavřel,“ podotkl Matula. Celkový zajištěný majetek lékaře nakonec dosáhl částky 50 milionů. „Bylo evidentní, že tyto peníze nemohou pocházet z jiné než z trestné činnosti,“ dodal žalobce.

Dbalý se hájí tím, že peníze nabyl v rámci sběratelské činnosti. Už dříve prohlásil, že státní zástupce „bezostyšně lže“. Matulův projev si dnes vyslechnout nepřišel, dorazil až na řeč své advokátky. Ta soudu navrhla, aby Dbalého zprostil viny, protože podle ní nebylo prokázáno, že se skutky popsané v obžalobě staly. „Samotné trestní stíhání je poměrně velkým, až příliš velkým trestem,“ uvedla a poukázala na rozsáhlou medializaci případu. Řekla také, že policie na jejího klienta vyvíjela nátlak kvůli tomu, že z něj chtěla dostat informace o lobbistovi Ivu Rittigovi.

Pro Dbalého údajné spolupachatele žádá obžaloba rovněž nepodmíněné tresty vězení. Devět let si má odsedět bývalý Dbalého náměstek Michal Toběrný, pro kterého chce státní zástupce i osmimilionový peněžitý trest, stejně jako pro Petra Kutila ze společnosti Holte Medical. Kutil si má odpykat 6,5 roku, jeho známý Tomáš Kadlec a někdejší úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek šest let. Zbylí obžalovaní, Jozef Kalavský a Josef Veselý, mají jít podle Matuly za mříže na pět a čtyři roky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?