Týmová spolupráce je motivující

11. 5. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moc ráda jsem si popovídala s charismatickým Tomášem Válkem, DiS., který vedle své profese specialisty záchranné služby je také nově jmenovaným předsedou Profesní odborové unie zdravotnických pracovníků. Z našeho rozhovoru jistě vycítíte jeho zapálení pro dobrou věc a upřímnou snahu o zlepšení podmínek především pro střední zdravotnický personál.


Tomáš Válek, DiS.

* Tomáši, mohl byste jednoduše přiblížit, jaké zájmy a poslání má Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků?

Zájmy a poslání POUZP se prolínají a vyplývají z podstaty POUZP, která je jednak organizací stavovskou a sdružuje fyzické osoby s odbornou, zvláštní odbornou nebo specializovanou způsobilostí vykonávající zdravotnické povolání, a dále pak organizací odborovou s možností vstupovat do legislativních procesů včetně kolektivních vyjednávání a ovlivňovat jejich výsledek. Ale především se profilujeme jako organizace stavovská, tedy profesní, a hlavním zájmem našeho působení je organizování a podpora celoživotního vzdělávání v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Prosazujeme náležité uplatnění společenského a profesního postavení zdravotnických pracovníků.

* Pochopila jsem správně, že se jedná o celorepublikovou činnost, rozšířenou o zahraniční spolupráci, např. se Slovenskem?

Naše zastoupení je pouze v rámci ČR, ale pokud mluvíme o spolupráci, mohu potvrdit, že spolupracujeme jak s národními, tak i se zahraničními organizacemi. Konkrétně u Slovenské republiky jsme v minulém měsíci formálně dohodli spolupráci se Slovenskou komorou sester a porodních asistentek. Tato spolupráce bude v nejbližších dnech podepřena smluvní formou.

* Kolik máte v současné době členů v rámci celé České republiky?

Počet členů POUZP se samozřejmě průběžně mění, ale v současnosti tvoří naši členskou základnu přibližně 8 tisíc pracovníků ve zdravotnictví. Největší zastoupení mají všeobecné sestry, ale sdružujeme i ostatní nelékařská zdravotnická povolání, dokonce i několik lékařů.

* Hlásí se k vám spíše zdravotnický personál z velkých nemocnic, nebo napříč všemi typy zdravotnických zařízení ze všech koutů republiky?

POUZP se člení na základní organizace, které vznikají ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Mohu tedy říci, že máme zastoupení počínaje fakultními nemocnicemi přes zdravotnická zařízení, která zřizuje kraj, až po akciové společnosti soukromých subjektů. Spektrum je tedy velmi široké. Demograficky je POUZP rozprostřena po celé České republice.

* Co obnáší členství v unii? A pokud se sestra stane členem POUZP, s čím se na vás může obrátit?

Členství je ryze dobrovolnou záležitostí a dále se pak řídí Stanovami POUZP. Převážná většina členů je součástí některé ze základních organizací, ale máme i členy individuální, kteří jsou z různých ambulancí, kde by založení samostatné základní organizace bylo velmi problematické, neboť se řídí zákonem o sdružování občanů. Členství přináší řadu výhod, především v oblasti vzdělávacích aktivit. Členové mají vždy výhodnější podmínky při registraci na vzdělávací akce pořádané POUZP. Velkým přínosem členství je odborná pomoc a podpora při kolektivních vyjednáváních a pracovněprávních sporech, a to buď týmem, který se zabývá odborovou činností, nebo právním zástupcem POUZP. Dále máme pro členy připravené výhodné balíčky pojištění spojené s výkonem povolání a v současné době probíhá jednání s mobilními operátory s možností využití zvýhodněných služeb.

Týmová spolupráce je motivující

* Jedním z hlavních úkolů je také obhajování zájmů vašich členů v oblasti ekonomické a mzdové. Jak vidíte vyhlídky našeho zdravotnictví a zejména pak vývoj mezd našich sester ve vztahu k platům jinde v zahraničí?

Obecně podporujeme snahy o zvýšení platů a mezd zdravotnických pracovníků, ale dlouhodobě postrádáme spravedlnost v odměňování nelékařských zdravotnických pracovníků za poskytování stejných výkonů. Souhlasíme se svými slovenskými kolegyněmi a kolegy v jejich požadavku na stanovení minimální hodinové sazby pro zdravotnické pracovníky, kde budou zohledněny požadavky České republiky na regulaci jejich povolání. Důležitější se nám ale jeví uzákonění výjimky pro limit věku možného odchodu zdravotnických pracovníků do starobního důchodu. Je pro nás nepřijatelné, že důchodová reforma nezohledňuje nadstandardní fyzickou a psychickou zátěž zdravotnických pracovníků.

* Co je dnes nejaktuálnějším tématem pro jednání POUZP se zástupci naší legislativy? Naše čtenáře by jistě zajímalo, na jakých úrovních se problematika zdravotníků projednává.

Nejaktuálnějším tématem, které se řeší v rámci celé ČR, je zvyšování kompetencí a s tím spojené odměňování nelékařských zdravotnických pracovníků. V průběhu dubna probíhala první kola spolupráce pracovních skupin profesních sdružení a Ministerstva zdravotnictví ČR související s tzv. velkou novelou zákona o nelékařských zdravotnických pracovnících. Za POUZP se jednání účastní vždy vybraní specialisté z jednotlivých oborů. Samozřejmostí je, že se naši členové mají možnost k těmto záležitostem vyjádřit a projednávání zdravotnické problematiky je tudíž víceúrovňové a začíná od jednotlivých členů až po osobní jednání na ministerstvu zdravotnictví.

* Od roku 1992 provozuje POUZP také Vzdělávací a poradenské středisko (VPS), které organizuje řadu kurzů a seminářů. Jste akreditováni v kreditním systému?

Vzdělávací a poradenské středisko vzniklo primárně z potřeby organizace větších vzdělávacích akcí. Ve spolupráci s oddělením ošetřovatelské péče Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vznikl projekt kvalifikačních kurzů pro nelékařská zdravotnická povolání, ošetřovatel, ošetřovatelka – pěstounka a pitevní laborant – preparátor, ke kterým vydalo souhlas ministerstvo zdravotnictví. Těší nás dlouhodobý zájem o tyto kvalifikační kurzy. Samozřejmě je POUZP zapojena do kreditního systému pro vydávání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků České republiky.

* Jste také aktivní v mediální činnosti?

Díky VPS byla naše organizace určitou dobu vydavatelem odborného periodika, které vývojem přešlo do recenzovaného časopisu pro zdravotnické obory PROFESE on-line, který je zařazen v seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik v České republice. Od října 2010 přešlo vydávání tohoto periodika pod Fakultu zdravotnických věd za podpory Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci. Velice si vážíme partnerství při vydávání tohoto dnes již prestižního mezinárodního recenzovaného časopisu.

* POUZP má nesčetně vzdělávacích center po celé České republice. Proč jste vynechali hlavní město?

Není to cílené, vzdělávací centra, tedy krajská edukační centra vznikají především u jednotlivých základních organizací. V Praze samozřejmě své zastoupení máme, a to např. centrum pro vedení profesní sekce audiologických sester. V současné době vrcholí přípravy pro vytvoření dalšího Krajského edukačního centra pro Středočeský kraj.

* Dlouhodobě jste působil u záchranné služby v Moravskoslezském kraji. Nechybí vám vozidlo záchranné služby a s tím spojený dennodenní adrenalin?

Nechybí, neboť u záchranné služby i nadále pracuji. Na postu předsedy POUZP působím jako neuvolněný člen. Práci pro POUZP se věnuji ve svém volném čase a mohu potvrdit, že je to náročné, ale o uvolnění prozatím neuvažuji. Asi bych o tom začal přemýšlet ve chvíli, kdy by výkon jedné činnosti negativně ovlivňoval druhou a nedalo by se to efektivně propojit.

Týmová spolupráce je motivující

* Vstoupil jste do odborů již u záchranky? A jaká byla vaše cesta až do předsednictva POUZP?

Do POUZP jsem vstoupil v roce 2007, kdy jsme založili jednu ze základních organizací při Územním středisku záchranné služby Moravskoslezského kraje, kde jsem byl nejprve v pozici místopředsedy, později předsedy. V roce 2009 jsem kandidoval do Rady POUZP a valnou hromadou jsem byl zvolen. Od té doby jsem působil v odborové složce předsednictva POUZP a po nedávném odstoupení Bc. Ivy Kubátové, MSc., z rodinných důvodů jsem byl předsednictvem zvolen na post předsedy POUZP.

* Jak v radě, tak v předsednictvu POUZP jste prakticky jediný muž. Jak se vám spolupracuje s tolika ženami z oboru? Je to spíše výhoda, nebo vás dokážou udolat svými ženskými argumenty?

Nejsem jediný, muži jsme v Radě POUZP dva. Nepovažuji to ani za výhodu, ani za nevýhodu, rada a předsednictvo POUZP jsou založeny na demokratických principech a názor každého je akceptován a diskutován. Jinak spolupráci hodnotím velmi kladně, řada kolegyň působí ve vedení POUZP již nějakou dobu a předávají mi cenné poznatky a zkušenosti. Velice si také vážím tradice slušného chování, korektnosti a nedevalvující komunikace představitelů POUZP, které jsem měl možnost osobně poznat. Je motivující pracovat s lidmi, u kterých je týmová spolupráce morálním kritériem a není dán prostor výhodám vlivu a moci individualismu.

* Dlouhá léta se osobně známe s vaší manželkou, která také pracuje jako sestra. Nabízí se otázka, zda jste se seznámili při nějaké zajímavé akci či zásahu? A také, jestli budete i svoji třiapůlletou dceru jednou směrovat také do zdravotnictví?

S manželkou jsme se seznámili v době, kdy pracovala na záchranné službě jako externí spolupracovnice. Absolvovali jsme spolu mnoho zásahů, některé z nich byly zcela určitě zajímavé, neboť práce u záchranné služby je velice různorodá a spektrum zásahů tomu odpovídá. Co se týká dcery, nemohu vám nyní zodpovědět, rozhodování o budoucím uplatnění bude jen na ní. Ale osobně bych si její budoucí uplatnění dovedl ve zdravotnictví představit.

* Co děláte ve volném čase, pokud vám nějaký zbývá, a kam rádi vyrážíte na výlety?

Tím, že děláme s manželkou oba na směny, máme společného volného času poměrně málo. Pokud máme dny společného volna, rádi vyrážíme za sportem či jinými, například kulturními aktivitami. Faktem zůstává, že se v mnohém musíme přizpůsobit věkovým požadavkům a podmínkám dcery a od toho se odvíjí i naše volnočasové aktivity. Oba však máme rádi cykloturistiku, plavání, lyžování a bruslení.

* Bydlíte v rodinném domku, baví vás zahradničit, nebo to necháváte raději na manželce?

Asi vás zklamu, ale zahrádku máme natolik malinkou, že na pěstování nezbývá prostor. Využíváme ji tedy především k odpočinku a vypití šálku kávy na sluníčku.

* Na závěr bych vás požádala o nějaký optimistický vzkaz našim čtenářům – většinou sestrám-ženám, které své povolání dělají z lásky, avšak jistě rády uslyší, že se někdo pere za jejich práva a požadavky.

Vážené sestřičky a ostatní zdravotničtí pracovníci, vězte, že POUZP se snaží prosazovat zlepšení podmínek pro zdravotnické pracovníky, a to jak po stránce profesní, tak i po stránce odměňování, tedy po stránce odborové. Věřím, že společnými silami a spoluprací dosáhneme tolik potřebných reformních kroků vedoucích k optimalizaci zdravotnictví v ČR. Pokud byste chtěli rozšířit naši členskou základnu a aktivně se zapojit do potřebných změn pracovních podmínek zdravotnických pracovníků, rádi vás ve svých řadách přivítáme. Bližší informace naleznete na webových stránkách POUZP http://www.pouzp.cz.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?