Únik moči netrápí jen ženy

19. 10. 2016 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce

Inkontinence postihuje také třetinu mužů. Nejčastěji se s ní potýkají muži nad 65 let.




Mužská inkontinence je opomíjeným problémem, v Česku jí však trpí 150 tisíc mužů. Podle poznatků lékařů z Urologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze však pouze necelá třetina pacientů vyhledá pomoc do jednoho měsíce od počátku problémů, přitom stanovení diagnózy zatěžuje pacienta minimálně. Léčebných metod je řada, od užívání léků až po operaci.

Urgentní a stresová inkontinence

Inkontinence je definována jako jakýkoli nechtěný únik moči. Člověk trpící urgentním typem často nestihne doběhnout na toaletu. Jedním z důvodů vzniku nemoci může být onemocnění nervové soustavy, například roztroušená skleróza nebo cévní mozková příhoda. Inkontinence může postihnout i pacienty s cukrovkou či onemocněním prostaty. Urologové v případě urgentního úniku moči obvykle nasadí pacientovi léky, které snižují přenos vjemů z močového měchýře do mozku. Pomocí léčby se zvětšuje kapacita měchýře a zároveň snižuje závažnost nucení na močení.

Dalším typem je stresová inkontinence, která se vyskytuje například při kašli, kýchnutí nebo předklonu. Vzniká především po operacích souvisejících s onemocněním prostaty. Trpí jí přibližně jeden ze sta mužů, kteří podstoupili operaci prostaty kvůli nezhoubnému onemocnění. Bezprostředně po operaci zhoubných nádorů postihuje únik moči každého pátého operovaného muže. Jejich stav se obvykle postupně zlepšuje, nicméně 8–12 % mužů je nuceno rok po operaci vyhledat odbornou pomoc. Mužům se stresovou inkontinencí urologové doporučují cvičení pánevního dna.

Každá třetí Češka

Mezinárodní studie ukazují, že během svého života se s touto nemocí setká až 16 % populace Evropy a Severní Ameriky. V Česku únikem moči trpí přes milion lidí, někdy v životě inkontinence postihne každou třetí ženu. Zdravotní pojišťovny dávají ročně na pomůcky, jako jsou pleny či podložky, až dvě miliardy korun. Podle dotazníkového šetření Incofora 44 % pacientů unikání moči značně omezuje a 57 % se s tímto zdravotním problémem nikomu nesvěřilo. Inkontinenční pomůcky používá 34 % dotázaných a 62 % uvedlo, že se nemohou dostat k informacím o této diagnóze.
(Zdroj: ČTK)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?