V Evropě umírají narkomani na nákazu antraxem

28. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní monitorovací středisko je silně znepokojeno výskytem antraxu v něměckém příhraničním Regensburgu a upozorňuje na možná rizika výskytu antraxu v ČR.


„Německý institut Roberta Kocha v minulém týdnu vydal zprávu, že v sousedním příhraničním městě Regensburg byla v krátkém čase již podruhé zjištěna bakterie antraxu u člověka s nitrožilním užíváním drog. Tento člověk byl hospitalizován s horečkami a otokem v místě vpichu, jeho krev byla pozitivně testována na Bacillus Anthracis. Stav pacienta je nyní stabilizován, případ je předán německé policii k
přešetření. Začátkem června však v úplně totožném případě pacient po několika hodinách hospitalizace zemřel,“ informoval naši redakci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Tyto případy navazují na výskyt antraxu u injekčních uživatelů drog ve Skotsku, Anglii a Německu v letech 2010 a 2012. Celkem 47 případů bylo ze Skotska, z toho 13 smrtelných, 5 případů z Anglie a 3 případy ze sousedního Německa“, sděluje národní protidrogový koordinátor Vobořil.

V ČR zatím nákaza nezjištěna

Antrax je bakteriální infekce způsobená bakteriemi Bacillus Anthracis. Spory antraxu jsou velmi odolné a mohou přežívat v prostředí po mnoho let. Existují tři formy lidského onemocnění podle způsobu nákazy: kožní, plicní a střevní.

„Toto onemocnění je spojeno nejčastěji s bakteriální kontaminací zvláště heroinu vyrobeného ve Střední Asii, především v Afghanistánu, a proto jsou zvláště ohroženi uživatelé této látky. V tuto chvíli nebyl žádný případ diagnostikován v ČR, nicméně se toto onemocnění objevuje s pravidelností u našich nejbližších sousedů, a proto je nutné v případě příznaků vyhledat lékařskou pomoc“, upozorňuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?