V Havířově byla otevřena nová výrobní hala

5. 6. 2017 16:16
přidejte názor
Autor: Redakce

Společnost Mölnlycke slavnostně otevřela v průmyslové zóně Dukla v Havířově-Dolní Suché nový závod. Bude vyrábět jednorázové chirurgické sety jako již fungující provoz v Karviné.




„Mölnlycke Procedure sety špičkové švédské kvality pomáhají zachraňovat životy po celém světě. O to víc mě těší, že dnes nachází svůj nový domov v regionu, který je po několik let domovem i nás všech,“ uvedl generální ředitel závodů v České republice Emmanuel Chilaud během slavnostního ceremoniálu. Kromě generálního ředitele Mölnlycke Richarda Twomeye a předsedy dozorčí rady společnosti Gunnarta Brocka zúčastnili i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, primátorka města Havířov Jana Feberová a velvyslankyně Švédského království v České republice J. E. Viktoria Li.

Globální poptávka roste

V blízké Karviné působí Mölnlycke již od roku 2002. Přestože v tamním závodě dosahuje produkce milionů jednorázových chirurgických setů ročně, výrobní kapacity firmy nestačily uspokojit neustále rostoucí globální poptávku, a proto se začala dívat po místě pro další závod. V konkurenci jiných evropských regionů si společnost nakonec opět vybrala Moravskoslezký kraj a před třemi lety se rozhodla vybudovat továrnu v Havířově s novým špičkovým vybavením a automatizovanou výrobou. Firma díky výstavbě největší sterilizační linky v Evropě slibuje téměř 70procentní zvýšení výrobních kapacit.

Investice oživí pracovní trh

Mölnlycke společně s Agenturou pro podporu podnikání a investice (Czech Invest) vložila do výstavby více než 1,8 miliardy korun. „Jedná se o největší investici ve více než stopadesátileté historii naší společnosti. V České republice a v Moravskoslezském kraji se nám daří a já věřím, že tento krok je dostatečným důkazem toho, že v kraji chceme setrvat minimálně dalších patnáct let,“ přiblížil rozhodnutí firmy Gunnart Brock.

Revitalizace bývalého dolu Dukla v Dolní Suché přinese do regionu i nová pracovní místa. Nový závod nabídne více než 200 pracovních míst, které by v příštím roce měly být doplněny o dalších sto míst. Současný počet 900 zaměstnanců v obou závodech by se tedy podle odhadů společnosti měl do konce roku 2018 rozšířit na více než tisíc. „Jako představitelka města s relativně vysokou nezaměstnaností vítám nové možnosti pracovního uplatnění pro naše občany. Věřím, že nová výrobní hala je prvním z řady projektů, které se v budoucnu podaří v průmyslové zóně Dukla realizovat,“ uvedla Jana Feberová. „Jsem rád, že se u nás investorům daří. Pozitivem je vytvoření dalších pracovních míst v našem regionu, kde v poslední době klesá nezaměstnanost a zastavuje se odliv mladých lidí. To vše může být dobrým signálem i pro další potenciální investory,“ doplnil Ivo Vondrák.

Mölnlycke patří mezi přední světové výrobce zdravotnického náčiní. Jedním z klíčových produktů firemního portfolia jsou jednorázové chirurgické sety, které o 40 procent snižují čas nutný k přípravě na lékařský zákrok. Díky speciálnímu procesu sterilizace eliminují možnost postoperační infekce. Výrobky z České republiky tak zachraňují životy na operačních sálech po celém světě a ve více než 30 nemocnicích ve všech koutech ČR.

Nová továrna bude vyrábět jednorázové Mölnlycke Procedure sety

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?