V mělnické nemocnici vznikne nové dialyzační středisko

28. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu mělnické nemocnice vznikne nové dialyzační středisko. Nahradí současnou budovu, která již technicky nevyhovuje, navíc je potřeba rozšířit kapacitu dialýzy, která slouží lidem s poruchami funkce ledvin z celého okresu.

Středisko bude nedaleko současné budovy, nabídne 15 lůžek a jedno akutní v moderním sále. Stavba bude stát asi 30 milionů korun a vybavení dalších 7,5 milionu. Informoval o tom v tiskové zprávě David Vondruška za firmu Fresenius Medical Care, která bude středisko provozovat.

Většina technologií bude přemístěna ze stávajícího dialyzačního střediska. Nové středisko bude plně bezbariérové, nabídne také lepší a modernější zázemí pro zdravotnický personál a pacienty. Výstavba financovaná společností Fresenius Medical Care se uskuteční ve spolupráci s mělnickou nemocnicí, která pro novou dialýzu poskytla nevyužívanou jednopatrovou budovu. Tu čeká rekonstrukce a přístavba nové části.

Středisko poskytuje dialyzační služby pro celé Mělnicko a také akutní dialýzy pro mělnickou a neratovickou nemocnici. „V současné době dialyzujeme kolem 60 pacientů a máme i peritoneální program. Od roku 2014 náš ambulantní provoz narostl téměř čtyřikrát. V kartotéce máme zhruba 1000 registrovaných pacientů. Právě vzhledem k potřebě, navýšit kapacitu oddělení a zajistit důstojné a příjemné prostředí pro naše pacienty i personál, vítáme stavbu nového střediska,“ řekla primářka mělnického dialyzačního střediska Vratislava Kovářová.

Dialyzační střediska pečují o pacienty, kterým selhaly ledviny. Lidé postižení tímto selháním musí na léčbu docházet třikrát týdně na čtyři až pět hodin. Léčba selhání ledvin je tak velkým zásahem do jejich osobního života.

Fresenius Medical Care je celosvětově největším poskytovatelem produktů a služeb pro pacienty s chronickým selháním ledvin. Prostřednictvím sítě 3714 dialyzačních středisek v Severní Americe, Evropě, Latinské Americe, Africe a v asijsko-pacifické oblasti poskytuje společnost dialyzační léčbu téměř 318.000 pacientů na celém světě. V České republice působí od roku 1993 a v současné době zabezpečuje ve svých 26 střediscích péči o více než 1700 pacientů v chronickém dialyzačním programu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?