V novém roce v Praze stoupl počet hlášených případů chřipky

9. 1. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V novém roce v Praze výrazně stoupl počet nahlášených případů chřipky, který byl o vánočních svátcích nízký. O epidemii zatím ale v hlavním městě ani celém Česku nejde. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu Hygienické stanice Hlavního města Prahy.


Lékaři ohlásili v Praze do pátku 5. ledna kolem 850 případů chřipky a dalších akutních respiračních onemocnění na 100.000 obyvatel, před týdnem mezi vánočními svátky to byla asi polovina. „Tento vzestup je administrativně podmíněn každoročním avizovaným poklesem hlášené nemocnosti ve vánočním období. Nemocnost bude i nadále stoupat,“ uvedli hygienici. Lidé totiž mezi svátky zůstávají častěji doma bez návštěvy lékaře.

Před rokem bylo v prvním lednovém týdnu nahlášeno kolem 1300 případů na 100.000 obyvatel. Nejvíce nemocných je nyní hlášeno mezi dětmi do pěti let, následují mladí mezi 15 a 24 lety.

„Některé evropské státy již hlásí plošnou epidemii na které se podílí jak viry chřipky A, tak viry chřipky B. Lze předpokládat, že v nejbližších týdnech nastane obdobná situace i v Česku,“ uvedli hygienici. Nyní je podle nich poslední možnost nechat se proti chřipce pro letošní sezónu očkovat, protože nástup protilátek trvá asi deset dní. Očkování není hrazené z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny na něj ale přispívají jako benefit pro klienty.

Lidé nad 65 let a někteří chroničtí pacienti mají očkování zdarma. Podle ředitele pražských hygieniků Jana Jarolímka je zvýšení počtu očkovaných z hlediska prevence dlouhodobým cílem. „Je třeba připomenout, že desítky případů onemocnění v Praze končí fatálně a očkování je jediná možnost prevence, která tomuto konci dokáže zabránit,“ uvedl Jarolímek. U oslabených, chronických pacientů a seniorů je ochrana před chřipkou 30 až 40 procent. Očkování by ale mělo bránit těžším průběhům nemoci nebo úmrtím v důsledku nemoci.

Pražští hygienici dostávají data od 89 praktických lékařů, kteří registrují celkem 167.707 pacientů. Hlášení lékaři podávají každý pátek, kdy hlásí počet pacientů, kteří navštívili jejich ordinace v uplynulém týdnu. Následně hygienici tato data předávají Státnímu zdravotnímu ústavu.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?