Vážení a milí čtenáři,

11. 11. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
dostává se vám dnes do rukou další z příloh Postgraduální medicíny, tentokrát zaměřená na urologii. Urologie je velmi dynamicky se rozvíjející obor, který vyžaduje úzkou spolupráci mezi praktickým lékařem a urologem.


Praktický lékař se ve své ordinaci setkává s urologickým pacientem prakticky denně. Snahou autorů vybraných příspěvků bylo seznámit čtenáře s aktuální situací v diagnostice a léčbě u nejčastějších urologických problémů, jako jsou uroinfekce, mikční potíže, inkontinence či uroonkologie. Stále více pozornosti je třeba věnovat prevenci, neboť urologických onkologických diagnóz přibývá.

Díky PSA je možné v současnosti diagnostikovat rakovinu prostaty velmi brzy, objevují se i první vlaštovky v podobě preventivních programů zdravotních pojišťoven a věřím, že nebude dlouho trvat a díky komerčnímu připojištění bude možné uskutečnit rozsáhlý screening rakoviny prostaty, ve kterém bude role praktického lékaře nezastupitelná. Velký rozmach zaznamenala i urologická chirurgie a tak, jako se před lety se přesunula část operativy od klasické k endoskopické, je dnes v popředí laparoskopie a robotické operace. Je dobře, že česká urologie je progresivní a nezaostává za Evropou.

I inkontinence jako značný sociální problém má již svá lepší řešení, spočívající v pokroku v operační léčbě stresové inkotinence a stále nových účinnějších preparátech pro inkotinenci urgentní. I zde je nezastupitelná úloha praktického lékaře nejenom ve vyhledávání, ale i osvětě pacientů, kteří se často stydí se svými problémy svěřit. Velkým diagnostickým oříškem může být hematurie, zejména mikroskopická. Věřím, že text věnovaný diferenciální diagnóze tohoto symptomu přinese odborné obohacení vaší praxi. Jsem přesvědčen, že společná péče praktických lékařů a urologů přinese našim pacientům prospěch.

MUDr. Josef Liehne

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?