Ve středních Čechách chybějí zubaři na Rakovnicku a Kolínsku

22. 2. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Středočeském kraji loni zaniklo 11 zubních ordinací, největší problémy s dostupností péče jsou na Rakovnicku a Kolínsku. Letos zatím ukončil praxi bez náhrady jeden lékař, řekla Helena Frintová z krajského úřadu.


„Skutečností a současným trendem je, že většina nových lékařských, nejen zubních ordinací je situována do větších měst. V případě krajů do obcí s rozšířenou působností,“ uvedl radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že finančně podpoří vznik ordinací zubařů v odlehlejších oblastech a menších městech, kde jich je nedostatek. Během čtyř let chce mezi stomatology rozdělit 100 milionů korun. Dotaci by mohlo získat asi 100 žadatelů. Maximální částka bude 1,2 milionu korun na jednu ordinaci, žadatel se musí podílet nejméně 30 procenty.

Hejtmanství podle Bezděka vítá jakoukoliv iniciativu, která by mohla přispět k větší dostupnosti zdravotní péče pro lidi z menších a odlehlejších obcí, byť jde podle něj o zákonnou povinnost zdravotních pojišťoven. Finanční pobídky by tak měly jít především od nich, míní radní.

Podle Bezděka také nestačí motivovat lékaře k tomu, aby otevírali ordinace v malých obcích, pokud tam chybí další infrastruktura a je-li tam špatná dopravní obslužnost. Součástí podmínek pro finanční motivaci zubařů by podle něj měla být i účast na stomatologických pohotovostních službách v rozsahu 20 hodin za rok.

V ČR je nyní asi 8000 zubařů, více než polovina jich je v Praze a krajských městech.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?