Vláda o e-neschopenkách zatím nerozhodla

7. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda všera na týden přerušila debatu o návrhu na odložení projektu elektronických neschopenek, které se měly v Česku používat od příštího roku. V pátek se k e-neschopence uskuteční ještě zvláštní porada s experty. Novinářům to po jednání kabinetu v demisi řekl premiér Andrej Babiš (ANO).


Podle ministerstva práce není zavedení od ledna reálné a představovalo by masivní zásah do nemocenské. Vedení resortu navrhuje e-neschopenky teď ze zákona vyškrtnout a připravit úplně novou úpravu, podle níž by nový projekt fungoval od roku 2021.

„Návrh je samozřejmě změnit termín, ale ministerstvo práce slibuje, že od 1. ledna 2019 zavede předběžný systém, kdy lékař při vystavení elektronické neschopenky využije registr ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Babiš. Podle něj mu zástupci ministerstva nebyli schopni na jeho otázky odpovědět, uskuteční se proto v pátek zvláštní porada.

Práce na projektu má podle ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která nemocenskou vyplácí. „Předpokládáme, že příprava bude trvat dva roky, tak jak bylo naplánováno. Přesuneme celý projekt na ČSSZ, kam patří. Nebudeme vytvářet registry, které nejsou potřeba. Už dnes víme, že použijeme registr lékařů, který má ministerstvo zdravotnictví. S ministerstvem vnitra řešíme autentizaci ostatních účastníků - zaměstnavatelů a zaměstnanců,“ uvedla před jednáním kabinetu Němcová. První etapa by podle ní začala k 1. lednu 2019, ostatní části projektu k roku 2021.

Lékaři mohou elektronicky neschopenky vystavovat už nyní, a to od roku 2010. Využít mohou takzvané e-podání. Potřebují k tomu jen počítač s internetem a lékařský software, který službu e-podání podporuje. Musí se pak v ČSSZ registrovat.

Schválený zákon počítá s tím, že doktoři začnou elektronické neschopenky plošně používat od ledna 2019. Vystavování bude ale dobrovolné. Podle ministerstva práce nynější legislativní úprava obsahuje nejasnosti a při přípravách projektu se ukázalo, že zavádění bude složitější a náročnější na čas. Vedení resortu uvedlo, že zrušení neznamená opuštění záměru e-neschopenky zprovoznit. V podkladech pro vládu autoři napsali, že úplně nový návrh by kabinet měl dostat do konce letošního roku.

Pracovníci ministerstva už v únoru na jednání sněmovního sociálního výboru uvedli, že se čeká na strategické rozhodnutí, zda budou elektronické neschopenky spadat pod ČSSZ, nebo je převezme ministerstvo. Řekli, že návod na používání e-neschopenek a popis postupu začali chystat loni v červnu. Nastavení bylo podle zástupců resortu připraveno, rozhodovat se mělo o technickém provedení a vypsat se mělo výběrové řízení na dodavatele systému.

Ministryně Němcová už tehdy uvedla, že se projekt nejspíš nestihne včas dokončit. Před nedávnem pak novinářům řekla, že e-neschopenka byla překvapivě špatně připravena a „všechny kroky jsou víceméně na papíře“.

Na projekt e-neschopenek se zaměřil sněmovní podvýbor pro informační systémy, který vedou Piráti. Podle jejich poslanců za zpoždění může nynější vedení ministerstva, které po svém nástupu do úřadu v práci svých předchůdců nepokračovalo a nepodniklo nic, aby se dokončení zvládlo. Postup ministerstva označili za obstrukce.

Díky e-neschopence by nemocní zaměstnanci nemuseli nosit potvrzení o pracovní neschopnosti do práce, nebo je posílat poštou, ale mohli by se jít rovnou domů léčit. Zaměstnavatel a také ČSSZ by dostali od lékařů informace hned elektronicky. Jednodušší by byla pak také administrativa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?