VŠTE nabídne specializaci pro hygienu a epidemiologii

24. 1. 2017 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva nové obory postgraduálního specializačního vzdělávání pro hygienu a epidemiologii nabídne během letošního roku zájemcům z celé republiky českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE).


Konkrétně jde o specializační vzdělávání Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví pro hygienu a epidemiologii a Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví pro hygienu a epidemiologii.
Nové programy prošly v závěru roku 2016 akreditací Ministerstva zdravotnictví ČR a na jejich odborné garanci se bude podílet rovněž Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS) se sídlem v Českých Budějovicích.

„Oba obory jsou určeny pro postgraduální vzdělávání pracovníků hygienické služby, tedy především odborné pracovníky krajských hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu a jednotlivých zdravotních ústavů,“ říká doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D., ředitelka KHS. Oceňuje přitom, že specializační vzdělávání zacelí prostor, který na trhu postgraduálního vzdělávání dlouhodobě existuje a pomůže tak naplnit požadavky zákona o nelékařských zdravotnických povoláních.

Podle doc. Ing. Marka Vochozky, PhD., rektora VŠTE., se škola programu ujala, neboť jde vyloženě o profesně orientované vzdělávání, které rozšíří portfolio nabídky programů jejího celoživotního vzdělávání. „Navíc máme v Krajské hygienické stanici velmi silného partnera. Zároveň si uvědomujeme, že tím pomáháme řešit nedobrou situaci v oblasti lidských zdrojů v hygienické službě,“ dodal rektor.

Specializační vzdělávací program se stal součástí Celoživotního vzdělávání VŠTE a potrvá minimálně dva roky. Složen je z teoretické části, o níž se postará škola, a praktické, na níž se bude podílet KHS. „V rámci udělené akreditace budeme spolupracovat i s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, pod které toto odborné vzdělávání spadá,“ uvedla Ing. Zuzana Rowland, ředitelka Útvaru pro administraci studia a celoživotní vzdělávání VŠTE.

Program bude zakončen atestační zkouškou, která je od roku 2015 podmínkou pro výkon povolání na pozici Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví a Asistent ochrany a podpory veřejného zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?