Výskyt PTSD je u britských veteránů nižší než u amerických

10. 3. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příslušníci britských vojenských jednotek, jež působily v Iráku či Afghánistánu, zvládají po návratu z mise případné psychické problémy lépe než jejich američtí kolegové. Vyplývá to ze zprávy londýnské King’s College.


Zpráva analyzovala výsledky 34 studií zaměřených na tuto oblast – vyplynulo z nich, že opatření a speciální programy, jež britská armáda přijala, pomáhají vojákům po akci zvládat psychologické trauma. Přesto některým skupinám v armádě, například záložníkům, hrozí vyšší riziko psychických potíží, varuje dokument King’s College a upozorňuje obecně na nebezpečí vzniku závislosti na alkoholu či násilnických sklonů u navrátivších vojáků.

Deprese jako v populaci

Britští vědci porovnali své poznatky s podobnými studiemi, jež byly provedeny v USA, a zjistili, že výskyt posttraumatické stresové poruchy (PTSD) je u britských veteránů nižší než u amerických, to samé platí i pro počet případů sebevražd a sebepoškozování. Výskyt dalších poruch jako například úzkosti či deprese je u britských vojáků srovnatelný s běžnou populací. PTSD byla častěji zaznamenána u příslušníků jednotek, jež byly zapojeny do přímých bojů. U rezervistů byla až dvojnásobná pravděpodobnost psychických potíží a PTSD, pokud se účastnili operací v Iráku či Afghánistánu (ve srovnání s těmi, kteří na zmíněných misích nebyli). Závislost na alkoholu postihuje jednoho z pěti vojáků, agresivita a násilnické chování byly opět častější u těch, kteří se přímo zapojili do akcí.

Budoucnost ukáže

„Obecně se dá říci, že britští armádní příslušníci jsou navzdory stresu prožitému na misích v Iráku a Afghánistánu poměrně odolní,“ komentovala výzkum jeho vedoucí autorka Deirdre MacManusová. Jak dodává její kolega Neil Greenberg, jenž se na studii rovněž podílel, jedná se o první takto souhrnnou práci od dob vietnamské války. „Dlouhodobé psychologické dopady operací v Afghánistánu a Iráku se samozřejmě jen těžko odhadují a projeví se teprve v budoucnosti,“ upozornil prof. Greenberg.

Výkonný ředitel nadace Combat Stress zaměřené na psychologickou péči o veterány Peter Poole sice označil uveřejněnou studii za „povzbudivou“, varoval však, že počet vojáků trpících PTSD rozhodně není zanedbatelný. „V Combat Stress zaznamenáváme stále vyšší zájem o naše služby,“ podotkl Peter Poole. Také tisková mluvčí ministerstva obrany deklarovala, že navzdory pozitivním závěrům výzkumu chce úřad „i nadále zkvalitňovat své služby pro veterány a snižovat stigma spojené s psychickými poruchami“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?