VZP lidem letos vrátila už 63 milionů korun

22. 11. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vrátila za letošní tři čtvrtletí lidem za překročení ochranného limitu téměř 63 milionů korun. Limit stanoví maximální částku, na kterou se mohou u jednoho člověka vyšplhat regulační poplatky a doplatky za léky, a v uvedeném období ho překročilo 74.000 klientů VZP. V porovnání s loňským rokem je to pokles o 33 procent, sdělil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.


Za celý loňský rok VZP, která má zhruba šest milionů pojištěnců, vrátila 174.006 lidem 407,8 milionu korun, o rok dříve vrátila 267.210 lidem 349,4 milionu.

Letošní pokles zaplacených a následně i vrácených částek si pojišťovna vysvětluje mimo jiné tím, že od března zavedla takzvané pozitivní listy, což je seznam doporučených ekonomicky nejvýhodnějších variant léků. „Přípravky z pozitivních listů jsou pro pacienty zásadně bez doplatku, lidé mohou ušetřit a nedostávají se tak snadno nad ochranný limit,“ uvedl Tichý.

Podle údajů VZP za letošní rok nejvíce peněz nechají u lékaře a v lékárnách obyvatelé Prahy, naopak nejméně Jihočeši. V hlavním městě pojišťovna od ledna do září vrátila lidem, kteří překročili limit pro platby u lékaře nebo v lékárnách, přibližně 11,3 milionu korun, přičemž průměrná výše přeplatku byla 929 korun. Nejnižší průměrnou vrácenou částku, a to 789 korun, pojišťovna eviduje na jihu Čech. Na druhém místě skončil podle mluvčího Zlínský kraj, kde VZP klientům vrátila v průměru 793 korun.

Ochranný limit je u dětí a mládeže do 18 let a seniorů nad 65 let 2500 korun za rok, u ostatních 5000 korun. Pacienti i po překročení limitu platí poplatky dál. Pojišťovny jim vracejí přeplatky každého čtvrt roku, nejdéle 60 dní po skončení čtvrtletí.

Poplatky byly zavedeny v roce 2008, do limitu se nezapočítávají platby za pohotovost, pobyt v nemocnici, lázních, léčebnách a ozdravovnách, nepočítají se do něj ani zdravotnické prostředky vydávané na poukaz, doplatky ze velmi levné léky a výdaje na podpůrnou a doplňkovou léčbu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?