Zdravá strava u žen středního věku – zdravé stáří

V listopadovém vydání Annals of Internal Medicine byly otištěny výsledky analýzy informací získaných z Nurses Health Study od participujících 11 tisíc žen středního věku (průměrný věk 59 let), jejichž zdravá strava zahrnovala hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a nenasycených mastných kyselin a naopak málo červeného nebo zpracovaného masa, slazených nápojů a mírné požívání alkoholu. Studie také zaznamenávala, do jaké míry ženy tuto tzv. středozemní dietu dodržovaly a jestli obsahovala ryby.

Přibližně po 15 letech měly ženy v nejvyšší pětině dietního skóre o 34 % lepší šanci, že se dožijí věku 70 let ve zdraví, bez podstatného úbytku kognitivních schopností a bez závažných fyzických onemocnění. U žen na vrcholu tohoto skóre byla šance přežití v plném zdraví o 46 % vyšší ve srovnání s ženami na jeho dolní hranici.

Ohodnoťte tento článek!