Zlínská nemocnice ušetří na praní prádla, službu dodá firma

15. 3. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Úsporu jeden až dva miliony korun ročně a nové prádlo přinese zlínské krajské nemocnici změna systému praní prádla. Službu bude od května dodávat firma, dosud si nemocnice zajišťovala praní sama, řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). V ostatních třech krajských nemocnicích se již externí firmy o prádlo starají.


Nemocnice T. Bati ve Zlíně měla v předchozích letech problémy s hospodařením, končila ve ztrátě a má vysoký dluh z předchozích let. Podle Čunka se loni podařilo po změně vedení trend zvrátit, loňské hospodaření nemocnice by mělo skončit ziskem 17,5 milionu korun.

„Prádelna nás v Baťově nemocnici stála přes sto milionů korun ročně. Budeme tuto službu nakupovat, je to vysoutěženo, začne to od května,“ uvedl hejtman, podle nějž nový systém přinese úsporu milion až dva miliony korun.

„Získáme také úplně nové povlečení a úplně nové oblečení všech zdravotníků. To ta firma nakoupí a dá nám to, pracovní oděvy, pláště a všechno včetně lůžkovin bude odebírat, prát a dodávat zpátky. V ceně jsou zahrnuty i opravy materiálů, takže nemocnice s tím nebude mít vůbec žádnou práci, kromě toho, že sestry musejí ty lůžkoviny posbírat a uložit na nějaké místo, oni to odvezou,“ řekl Čunek. Nemocnice bude tím pádem moci zbourat starou prádelnu. Se zbouráním se počítalo již dříve, objekt měl ustoupit plánované stavbě budovy interny.

Praní prádla zajišťují čtyřem krajským nemocnicím různé firmy. „Kvůli strategické opatrnosti jsme nedali jedné firmě čtyři nemocnice, radši jsme to nechali tak, že každá nemocnice má svého dodavatele,“ uvedl hejtman.

Jana Kuncová dr

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?