Názor k článku Breussova dieta od Hana Zapletalová - Jedná se o skvělou dietu s velikým zdravotním...

Hana Zapletalová (neregistrovaný)
Jedná se o skvělou dietu s velikým zdravotním účinkem. Velice oceňuji návod na výrobu šťávy doma z čerstvých surovin i informaci o přípustných čajích. Chybí však pár důležitých informací. Např. po skončení diety není vhodné hned začít jíst tak jako před dietou. Důležitý je minimálně týden, či spíš mnohem delší doba, po kterou člověk velice pomalu začíná jíst tuhou stravu. Začíná se syrovou zeleninou v malém množství, jedenou pomaloučku s důrazem na velice důkladné žvýkání. Tuky jsou jedny z podledních, které mají být do jídelníčku přidány. (U tuků bych začínala třeba až po 4-7 dnech syrovými a přes noc máčenými olejnatými semeny nebo ořechy či mandlemi a samozřejmě v maličkém množství.) S vařenou stravou také opatrně a postupně. Velice důležité je správné kombinování potravin. Vyhnout se kombinacím sacharidů s bílkovinami, tuků s bílkovinami a ovoce se zeleninou. Různé druhy bílkovin spolu také nejsou vhodné, proto je vhodné hlídat i správný časový rozestup mezi jídly (min 30 min po ovoci a min 2 h po jídlech obsahujících bílkoviny nic dalšího nejíst). Nadále hlídat pitný režim, ale nepít k jídlu ani brzy po něm. Otázka cvičení je velice individuální, ale mírné protahovací cviky bych doporučila každému a to klidně několikrát denně (stačí i jen 5 min v kuse). Kdo se cítí navíc (ale buďme k sobě upřímní), může cvičit, jak mu bude vyhovovat. Množství pociťované fyzické energie během diety je zcela individuální. Vlivu výživy na rakovinu i ostatní choroby, je obrovský. Samotná výživa ale nestačí. Ještě důležitější je vliv psychiky (které ale výživa může také hodně pomoci). Důležité je však nastavení mysli tak, že si chce člověk skutečně pomoci a že přebírá odpovědnost za své zdraví. Zájem toho, kdo se léčí, tedy jeho veliká vnitřní motivace, je tím nejdůležitějším faktorem. Na toto téma lze napsat ještě mnohé. Tak snad už jen, že: Pití šťáv určitě nezvýší přísun vlákniny, když ji odšťavováním odstraníme. Zeleninové šťávy samotné jsou však dostatečně čistící. S pitím zejména šalvějového čaje opatrně. Šalvěj je hodně silná, antibakteriální, používá se zejména na kloktání. Pít malými doušky a jen občas (pravděpodobně by člověku sama přestala brzy chutnat, ale spoléhat na to nelze). I ostatní bylinné čaje je vhodné střídat, proto je dobře, že jich je doporučeno více druhů. Vařila bych je spíš slabší. Krom toho je vhodné pít celkově dostatek tekutin (2 l denně je při detoxikaci naprosté minimum, doporučila bych spíš až 4 l). Proto doplnit nejlépe pramenitou, případně filtrovanou a převařenou vodou. Vodu, která není přímo ze studánky, je vhodné pít klidně teplou jako čaj tak, jak to člověku bude nejvíce vyhovovat. Přeji elán a pevné zdraví všem :). Na dotazy ráda odpovím, či poradím v rámci osobní konzultace. Více na www.zdravivnas.cz nebo www.zdravi-v-nas.webnode.cz