Brnění rukou může způsobit práce u počítače, cukrovka i alkohol. Co na tento problém pomáhá?

2. 5. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Unsplash

Brnění rukou je poměrně častým příznakem utlačení nervů, což může nastat při běžných činnostech, jako je práce za počítačem nebo spánek v nepohodlné poloze. Pokud ale mravenčení v rukou přetrvává déle, doprovází ho další obtíže nebo dokonce zesiluje, může signalizovat poškození nervů v důsledku závažnějšího zdravotního problému. Zajímá vás, co brnění rukou a nohou může způsobovat a co na něj pomáhá?

Co je brnění rukou?

Brnění rukou může být příznakem mnoha chorobných stavů, nicméně častou příčinou bývá také utlačení nervů při běžných činnostech, jako je například spánek nebo práce za počítačem. Mírné mravenčení v ruce, které rychle odezní, či náhlé brnění rukou v noci tedy pravděpodobně neznamená nic vážného a může čas od času postihnout každého člověka.

Pokud ovšem mravenčení rukou přetrvává déle, nabírá na intenzitě nebo se k němu přidávají další obtíže, měli byste zbystřit. V takovém případě totiž mohou být na vině závažnější zdravotní problémy.

Brnění zpravidla připomíná píchání jehličkami a může jej doprovázet zhoršená citlivost. Někdy se tento pocit může šířit po vašem krku až k čelistem a objevuje se v nohách nebo také kolem páteře. Velmi nebezpečné může být zejména brnění v levé ruce, které se rychle šíří do paže, jelikož může signalizovat začínající srdeční selhání. Za těchto okolností rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře. [1, 23]

Příčiny mravenčení rukou

Asi nejčastější příčinou brnění rukou je již zmiňovaný útlak nervů, ke kterému může dojít například ve spánku. Útlak sedacího nervu, který může nastat při dlouhém sezení, pak způsobuje brnění nohou. Brnění spojené s bolestí či necitlivostí ale může být také důsledkem skřípnutého nervu.

Nervy se nejčastěji utlačují v místech, kde jsou v těsném kontaktu s kostí. Přechodné utlačení nervů se zpravidla rychle upraví. Stlačení nervů v zápěstním kanálu v důsledku chronického přetěžování zápěstí, například při těžké manuální práci či celodenní práci za počítačem, však může vést k vážnějším stavům, jako je syndrom karpálního tunelu.

Brnění od krční a bederní páteře

Brnění prstů na rukou i nohou v důsledku útlaku nervů může být také spojeno s nemocemi páteře, jako je například vyhřezlá ploténka, kdy jsou utlačovány nervové kořeny vystupující z míchy. Vyhřezlá ploténka může také způsobovat bolest, která vystřeluje do nohou.

Bolest ramene a brnění levé ruky

Pokud mravenčení v levé ruce začne náhle a šíří se do paže a ramene levé části těla, může se jednat o jeden z příznaků srdečního selhávání. Tato bolest se někdy přesouvá i na levou stranu krku. Brnění pravé ruky zpravidla není příznakem srdečních problémů. Tento závažný stav však mohou doprovázet další příznaky, kam patří například:

Brnění rukou a nohou spojené s dalšími příznaky

Pokud pocit mravenčení doprovází jiné obtíže, jako je bolest, svědění, necitlivost, nadměrné pocení či úbytek svalů, může být brnění rukou či nohou známkou poškození nervů, které se označuje jako periferní neuropatie. Tento stav má zpravidla tendenci se postupem času zhoršovat. Rozvinout se může z mnoha důvodů. Mezi ně patří zejména:

Bolest od krční páteře se může projevit v hlavě i ramenou. Co na ni pomáhá?
Přečtěte si také:

Bolest od krční páteře se může projevit v hlavě i ramenou. Co na ni pomáhá?

Diagnostika brnění v ruce

Vzhledem k tomu, že mravenčení v rukou může být příznakem několika zdravotních problémů, může být nezbytné provést různé testy ke stanovení správné diagnózy. Základem diagnostiky je však rozhovor s pacientem, během kterého lékař bude chtít vědět, zda berete nějaké léky, v jaké míře užíváte alkohol a jestli brnění v rukou doprovází jiné příznaky. Případně se také zeptá na další relevantní informace.

Pokud jde o testy, zde má význam především odběr vzorku krve, který je hodnocen na hladinu cukru v krvi, hladiny CRP, jaterní a ledvinové parametry a případně i další hodnoty.

Pravděpodobně podstoupíte také rentgen páteře, a pokud lékař pojme podezření na porušení funkce nervů, nejspíš vás bude čekat také EMG vyšetření (elektromyografie), které hodnotí vzruchy mezi jednotlivými nervy. V závislosti na vašich obtížích můžete absolvovat ještě jiná vyšetření, jako je například magnetická rezonance, ultrazvuk či biopsie nervů a kůže. [8, 9, 10]

Trápí vás časté brnění rukou?

Co pomáhá na brnění rukou

Léčba brnění rukou či nohou bude záviset na příčině, která tento problém způsobuje. Jakmile vám tedy lékař stanoví správnou diagnózu, prodiskutuje s vámi možnosti a plán léčby. Pokud nedošlo k odumření periferních nervových buněk, je možné zajistit jejich regeneraci. V mnoha případech pomůže také zkušený fyzioterapeut, který uvolní napětí a poradí vám vhodné cviky na brnění rukou, případně nohou.

Trápí-li vás brnění rukou v noci, zkuste je před spaním namasírovat, případně je můžete zchladit, nebo naopak nahřát. Také se ujistěte, že máte kvalitní matraci a polštář. U přechodných obtíží s mravenčením rukou mohou dále pomoci následující kroky:

  • Doplňte vitamíny, zejména B-komplex a hořčík.
  • Omezte alkohol a kouření.
  • Udržujte zdravou hmotnost pravidelným pohybem a vyváženou stravou.
  • Upravte si pracovní prostor, abyste měli monitor ve výšce očí a seděli na pohodlné židli.
  • Pokud hodně sedíte, zařaďte do vaší rutiny vhodná kompenzační cvičení, například po konzultaci s fyzioterapeutem. [11, 12, 13, 14]

Zdroje: fyziosvet.cz, ozpprace.cz, stefajir.cz, cs.medlicker.com, webmd.com, healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, khealth.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?