Afty v puse způsobují nepříjemnou bolest. Jak se jich zbavit?

27. 3. 2019 9:30
5 nových názorů

Afty jsou nepříjemné, bolestivé vřídky, které se mohou objevit kdekoli v dutině ústní. Nejčastěji se však vyskytují na jazyku nebo na vnitřních stranách úst. Bývají kulaté a oválné, často zbarvené do ruda, výjimkou však není ani bílá nebo žlutá barva. Důvod jejich výskytu dosud není známý, určitý vliv má slabá imunita. 

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině. Vytvořit se jich může i více najednou, což vede k nepříjemným pocitům při jezení, pití nebo čištění zubů. Pacienti mívají problém i s mluvením. U postižených se často se vyskytují:

  • afty na jazyku,
  • afty na rtu,
  • afty v krku,
  • afty na dásni,
  • afty na vnitřní straně tváře.

Příčina tohoto onemocnění není známá, častěji se však objevuje u jedinců se sníženou imunitou. Na vznik aft mají vliv i hormonální výkyvy. Proto se často vyskytují u žen v období před menstruací. Náchylnější jsou také jedinci s protézami a rovnátky nebo chroničtí kuřáci. Afty se objevují také při nedostatku vitamínu B, kyseliny listové nebo železa. Spouštěčem může být i stres. Náchylnější jedinci mohou trpět aftami i několikrát ročně.

Afty v puse mívají různou velikost. Malá afta, která není větší než špendlíková hlavička, do deseti dnů samovolně zmizí a nezanechá po sobě žádnou jizvu. Větší boláky se naopak mohou hojit i po dobu několika týdnů a zanechat po sobě zjizvenou tkáň. [1, 2, 3, 45]

Jak se zbavit aft?

Co na afty v puse? Ideálně vitamíny, díky kterým boláky samy vymizí. Pokud jich však v ústech máte hned několik, nemůžete jíst ani pít a k onemocnění se vám přidala ještě horečka, vyhledejte lékaře. Stejně tak byste měli učinit i v případě, že aftami trpíte častěji než třikrát ročně a jejich léčba trvá déle než dva týdny.

Vzhledem k tomu, že přesná příčina vzniku tohoto onemocnění není dosud známá, neexistuje ani jednoznačná léčba. Na trhu jsou k dispozici různé dezinfekční prostředky, které pomáhají odstranit nadbytečné množství bakterií a předcházet zánětu. Stejně tak mohou pomoci i lokální anestetika ve formě gelů. Jejich dočasným účinkem však může být ztráta chuti. Nejoblíbenější léky proti aftům jsou HerbadentCor­sodylKamistad Solcoseryl.

Pokud se u vás afty rozvinuly, vyvarujte se konzumace:

  • kořeněných jídel,
  • citrusů,
  • kávy,
  • alkoholu.

Dále nekuřte a nežvýkejte žvýkačky.

Nově lze v některých stomatologických ordinacích podstoupit léčbu laserem. Tento způsob ošetření zmírňuje bolest a urychluje proces hojení. Současně předchází dalšímu vzniku aft. [6, 7, 8, 9, 10]

Trpíte opakovaným výskytem aftů v puse?

Co pomáhá na afty podle babiček?

Postižené místo lze například zklidnit kloktadlem z heřmánku nebo cucáním kostky ledu. Bolavé sliznici prospěje také propolis, který má současně dezinfekční účinky. Podobným pomocníkem je také cibule, která navíc přispívá k obranyschopnosti organismu. Dále můžete sáhnout například po bylinách podporujících imunitní systém. Tuto funkci má třeba vojtěška nebo kaktus nopál. Pro zklidnění bolesti můžete dále vyzkoušet roztok z šalvěje, nebo pastilky Cemio Alpské pastilky ŠALVĚJ a VITAMIN C.

Blahodárnou funkci má mimo jiné:

Jak aftám předejít?

Jelikož afty vznikají častěji při oslabené imunitě, je třeba ji pravidelně posilňovat. A to konkrétně:

  • mít dostatek spánku,
  • konzumovat kvalitní stravu,
  • dodat tělu potřebné vitamíny.

Doporučuje se také vyhýbat dlouhodobým stresovým situacím a neméně důležitá je dostatečná péče o dutinu ústní. [16, 17, 18, 19, 20]

Afty foto

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, lekarna.cz, lekarnickekapky.cz, stefajir.cz, cpzp.cz, nazuby.cz, webmd.com

Goralova viera (neregistrovaný)
Ja se nemohu zbavit aftu uz 4 mesice ,kloktam kortiko.modrou vodu ,poprve me to pomohlo hned za tyden ,ale po 14dnech se to vratilo a mam na leve strane jazyka dlouhej pruh afta ,a patro v zadu v krku cerveny a po strane afty ,jsem uz nestastna ,mam deprese s toho a zhubla jsem 7 kg. Kloktam hermanek i repik beru vitaminy ,muzete mi poradit co mam delat ? Dekuji
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, kromě zásad správně životosprávy - dostatek spánku, nestresovat se, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, racionální strava, vitaminy, dostatek tekutin. Zkuste ještě výplach dutiny ústní roztokem Actimaris Sensitive.
Reny (neregistrovaný)
Na afty používám francovku asi třikrát za den.Tak,že si místo potírám.Do dvou dnů jsou afty pryč.
GAGA (neregistrovaný)
Tady píšou vyvarovat se citrusů a mně na to nejvíc pomáhá šťáva z pomeranče, tak nevím. Vždy tím potřu aft a za dva dny je pryč. Když nemám pomeranč, tak mám aft mnohem déle.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, citrusy se nedoporučují, protože styk kyseliny s aftem je nepříjemný až bolestivý. Pokud vám to vyhovuje, tak ho používejte.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?