Mayová: Peníze uspořené díky brexitu vláda pošle do zdravotnictví

18. 6. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská vláda po odchodu z Evropské unie zvýší investice do zdravotnictví o 20 miliard liber (590 miliard korun), částečně díky uspořeným prostředkům odesílaným dosud do unijních fondů. V rozhlasovém projevu to včera oznámila premiérka Theresa Mayová.


Národní zdravotnická služba NHS podle premiérky dostane vyšší příspěvek do pěti let. „Do období 2023/24 dostane NHS dvacet miliard liber navíc oproti dnešnímu stavu,“ řekla Mayová v prohlášení pro LBC Radio. „Využijeme toho, že budou k dispozici peníze, které už nebudeme posílat Evropské unii. Chceme prostředky investovat, abychom zajistili budoucnost NHS, musíme zajistit vyšší příspěvek,“ konstatovala.

Zvýšení investic do zdravotnictví premiérka ohlásila při příležitosti 70. výročí založení NHS, která zajišťuje zdravotní služby zdarma pro všechny osoby žijící ve Spojeném království. Peníze investované do NHS jsou tradičně horkým tématem všech britských volebních kampaní.

Podle agentury Reuters je oznámení Mayové určeno především 48 procentům Britů, kteří před dvěma lety hlasovali pro setrvání v EU. Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt v rozhovoru pro Sunday Telegraph řekl, že tento krok „nás všechny může spojit“.

Během kampaně před hlasováním skupiny prosazující odchod z EU tvrdily, že Londýn posílá Bruselu týdně 350 milionů liber. Tento údaj je ale nepřesný, protože nepřihlíží k nemalé sumě, kterou Británie v rámci rozpočtového systému dostává z EU zpět, upozorňuje agentura Reuters.

I po odchodu z EU bude Spojené království Bruselu platit, aby uhradilo účet za brexit ve výši 39 miliard liber.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?