Nadýmání v těhotenství způsobují hormony i tlak dělohy. Co na něj pomáhá?

13. 3. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Unsplash

Nadýmání je jedním z běžných problémů, které se mohou objevit na samém začátku těhotenství a provázet vás až do porodu. Existuje několik kroků, kterými můžete minimalizovat tyto obtíže, jako je omezení určitých potravin, více pohybu a dostatečný přísun tekutin, ale ne vždy je to možné. Co nadýmání v těhotenství způsobuje?

Nadýmání v těhotenství

Pokud vás obtěžuje nadýmání v těhotenství, buďte si jisté, že v tom nejste samy. Nadýmání a nafouklé břicho je běžným příznakem těhotenství, podobně jako ranní nevolnost, pálení žáhy a další obtíže.

Nadýmání v těhotenství mohou doprovázet také nepříjemné křeče, které by měly být neškodné. Pokud se vám ale zdá, že nejsou důsledkem nadýmání, nebo se objevují příliš často, poraďte se raději s vaším lékařem.

Nadýmání se obvykle objevuje již na začátku gravidity, přibližně kolem 11. týdne těhotenství a poté kdykoli až do porodu. Dejte si proto dobrý pozor na to, jaké potraviny tyto problémy vyvolávají, a těm se snažte pokud možno vyhýbat. [1, 23]

Je nafouklé břicho příznak těhotenství?

Nafouklé břicho, které může a nemusí doprovázet nadýmání, zažije čas od času skoro každý. Stačí, abyste snědly jídlo, které není dobré pro vaše trávení, vykonávaly náročnější aktivity brzy po jídle, jedly příliš rychle a tak dále. Důvodů může být celá řada.

Nafouknuté břicho je i jedním z běžných příznaků raného těhotenství, ale to ještě nemusí nic znamenat. Proto je důležité řídit se dalšími příznaky začínajícího těhotenství, jako je například nevolnost, a co je důležitější, udělat si těhotenský test, pokud se nedostaví menstruace. Dříve výsledek testu nebude spolehlivý. [4, 56]

Co způsobuje nadýmání v těhotenství?

Pocit, který někdy může připomínat běžné přejedení z jídla, se může objevit na samém začátku těhotenství a s postupující graviditou se zhoršovat vlivem hormonů i tlaku dělohy na žaludek a střeva.

Nadýmání na začátku těhotenství

Vaše tělo prochází během těhotenství celou řadou změn, což platí i pro hladiny hormonů. Jednou z hlavních příčin, proč máte nafouklé břicho na začátku těhotenství, je nadměrné množství progesteronu, který podporuje udržení zdravého těhotenství, ale také způsobuje uvolnění hladké svaloviny v těle, a to včetně střevního svalstva. Pomalejší pohyb střev zpomaluje trávení, což vede k hromadění plynu, a tudíž i k nadýmání a nafouknutému břichu.

Nadýmání v pokročilém těhotenství

Jak vaše těhotenství postupuje a vaše děloha roste, vytváří čím dál větší tlak na břišní dutinu. To může ještě více zpomalit trávení a způsobit větší hromadění plynu. A co víc, děloha může vyvíjet větší tlak na váš konečník, což může vést k častějšímu upouštění větrů.

K plynatosti v těhotenství dále mohou přispívat také těhotenské vitamíny, zejména železo, které může způsobit zácpu, což je další nepříjemný příznak doprovázející těhotenství. Pokud je to váš případ, zkuste se poradit s vaším lékařem o změně prenatálních vitamínů, které užíváte. [7, 8, 9, 10]

Zaznamenaly jste těhotenské nevolnosti?

Jak předejít nadýmání v těhotenství?

Těhotenské nadýmání a nafouknuté břicho není možné mít vždy pod kontrolou, nicméně omezení potravin, které způsobují plynatost, a několik dalších kroků vám může pomoci předejít dalším komplikacím nebo snížit vaše obtíže.

Zjistit, které potraviny vám nesvědčí, můžete jednoduše tak, že všechny podezřelé suroviny odstraníte z vašeho jídelníčku. Jakmile plynatost pomine, začněte je zase přidávat postupně jednu po druhé, dokud neodhalíte, které to jsou. Problémové mohou být například tyto:

  • luštěniny a některé druhy zeleniny, jako je kedlubna, cibule, květák, brokolice nebo například chřest,
  • některé druhy ovoce, které jsou bohaté na cukry,
  • některé škroby, jako je kukuřice a pšenice,
  • některé potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou ovesné otruby, luštěniny a různé druhy ovoce. [11, 12, 13]
Bolest břicha může mít různé příčiny. Jak tento problém léčit?
Přečtěte si také:

Bolest břicha může mít různé příčiny. Jak tento problém léčit?

Co pomáhá na nadýmání a nafouklé břicho v těhotenství

Existuje docela velká šance, že zažijete nadýmání bez ohledu na to, co jíte nebo děláte. K dispozici jsou ale způsoby, jak minimalizovat pravděpodobnost, že k tomu dojde. V první řadě je zásadní dostatečný přísun tekutin (především čisté vody).

Hydratace kromě dalších zdravotních přínosů pomáhá předcházet zácpě a zlepšuje trávení. Základem zdravého těhotenství je pak také kvalitní strava bohatá na důležité živiny a dostatek pohybu. Co dále můžete vyzkoušet?

  • Dbejte na dostatečný přísun vlákniny (pokud není zdrojem nadýmání),
  • jezte menší porce jídel v častějších intervalech,
  • jezte pomalu a stravu důkladně rozžvýkejte, abyste ji lépe trávily,
  • dopřejte si dostatek odpočinku a snažte se vyhýbat stresu,
  • pravidelně se každý den hýbejte, postačí i procházka,
  • jezte více potravin bohatých na probiotika, jako jsou jogurty, kefíry a fermentované potraviny,
  • zhluboka dýchejte, když se objeví potíže. [14, 15, 16]

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud máte podezření, že vaše problémy nezpůsobuje pouze běžné nadýmání a může se jednat o něco vážnějšího, nebojte se vyhledat lékařskou pomoc. Máte-li například bolesti, které přetrvávají déle než třicet minut, nebo zácpu, která trvá déle než týden, konzultujte to s lékařem.

Pokud vaše problémy přetrvávají i přes dodržování výše uvedených opatření, můžete se také poradit s vaším lékařem o možnosti užívání některých potravinových doplňků obsahujících například vlákninu nebo probiotika. [17, 18]

Zdroje: medicalnewstoday.com, whattoexpect.com, healthline.com, babycenter.com, topline.md, medicalnewstoday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?