Otázky kolem menstruace aneb proč je důležité znát svůj cyklus

20. 8. 2023 9:00
přidejte názor

Měsíčky, krámy anebo zastarale perioda. Ženy pravidelné krvácení nazývají mnoha způsoby, jeho význam však zůstává stejný. Je součástí menstruačního cyklu, který se u žen v plodném věku pravidelně opakuje za účelem reprodukce. Ale i přesto, že tento proces probíhá u všech zdravých žen, stále ho doprovází řada otázek a nejasností. Pojďme si je tedy jednou pro vždy ujasnit. 

Co je menstruace?

Menstruace je krvácení, které nastává v rámci menstruačního cyklu, jenž se pravidelně opakuje ve stejně dlouhých intervalech. První menstruace, které se odborně říká menarche, se obvykle objevuje u dívek ve věkovém rozmezí 8 až 15 let. Poslední krvácení se pak u žen vyskytuje mezi 45 a 55 lety.

Zatímco dříve bylo první krvácení jasným znakem toho, že je dospívající dívka připravena počít dítě, dnes je považováno spíše za symbol toho, že se dívka mění v ženu. Ačkoli je v moderních společnostech toto téma stále tabu, některé kultury menarche vnímají jako velice pozitivní aspekt dívčina života, na jehož počest probíhají bujaré oslavy. [1, 2, 34]

Menstruační cyklus

Délka menstruačního cyklu se u každé ženy liší. Jako průměr se ale udává 28 dní, což přibližně odpovídá době oběhu Měsíce kolem Země (odtud slovo měsíčky). Běžný je však i cyklus dlouhý 21 nebo 35 dní, jelikož délka menstruace představuje velice individuální záležitost.

Pokud jde o to, jak dlouho trvá menstruace, i tento interval se může u každé ženy nebo dívky lišit. Krvácení se dostavuje vždy na počátku menstruačního cyklu a běžně trvá zhruba 3 až 5 dnů. Za normální se ovšem jakákoliv považuje menstruace, která ženu provází po dobu 2 až 7 dnů.

Rozdíl ovšem může být v tom, jak dlouho trvá první menstruace. Ta totiž často bývá delší než v pozdějším věku a dívka tak klidně může krvácet i po dobu 9 dnů. Pokud by její trvání překročilo tuto hranici a konec menstruace by nenastal, nejlepším řešením bude navštívit gynekologa, který pacientku vyšetří a případně doporučí vhodné řešení problému. [5, 6, 78]

Jaké má menstruační cyklus fáze?

Přestože se některé ženy domnívají, že menstruační cyklus se týká jen samotného krvácení, což ostatně evokuje i samotný název, skutečnost je o poznání složitější. Pro lepší představu lze ženský cyklus rozdělit na kratší úseky, což se označuje jako čtyři fáze menstruačního cyklu. Sem patří menstruační, folikulární, ovulační a luteální fáze.

Menstruační fáze

Pokud jde o začátek menstruace, za první den menstruačního cyklu se označuje první den krvácení, kdy se z těla společně s děložní sliznicí vyplavuje také neoplozené vajíčko. Tato fáze trvá orientačně 4 až 6 dní, za normální se však označuje i perioda dlouhá 2 až 7 dní. Během této doby dojde ke ztrátě zhruba 50 až 80 mililitrů krve, což je také důvod, proč ženy oproti mužům potřebují v potravě přijímat více železa. Mnoho žen v menstruační fázi také pociťuje nepříjemné bolesti v podbřišku, které jsou způsobeny kontrakcemi děložní svaloviny.

Folikulární fáze

Folikulární fáze začíná společně s menstruací, tedy v první den cyklu, ale končí zhruba až po 14 dnech, kdy ji střídá ovulace. Během folikulární fáze začne ve vaječníku růst folikul, ze kterého se později uvolňuje vajíčko. Tento obal produkuje estrogeny, díky nimž se tenká děložní výstelka ztlušťuje, a tím se připravuje na potenciální těhotenství.

Ovulační fáze

Folikulární fázi střídá fáze ovulační, která se v případě osmadvacetidenního cyklu objevuje zhruba 14. den cyklu a trvá asi 24 hodin. Zralé vajíčko se uvolňuje z prasklého folikulu a vyplavuje se do vejcovodů, kde se setkává se spermií. Oplozené vajíčko pak cestuje do dělohy, kde se hodlá zahnízdit a vyvíjet.

Luteální fáze

Poté, co dojde k ovulaci, se zbytek folikulu přeměňuje ve žluté tělísko, které produkuje progesteron. Ten hraje podstatnou roli v počátku těhotenství. Pokud k oplození a následnému zahnízdění vajíčka dojde, začne se produkovat těhotenský hormon (hCG), který slouží mimo jiné jako signál pro žluté tělísko, aby pokračovalo v produkci progesteronu. Bez hCG žluté tělísko zaniká a hladiny estrogenu a progesteronu klesnou, čímž se spustí menstruační krvácení a opět nastává první den cyklu. [9, 10, 11, 12, 13]

Menstruační kalendář a výpočet menstruace

Určit správně den, ve kterém se má dostavit menstruační krvácení, dělá problém mnoha ženám. Délka cyklu je totiž velice individuální. Zejména v dospívajícím věku se pak ženy mohou potýkat s nepravidelnou menstruací. Ta by se však po několika letech měla ustálit, v opačném případě se doporučuje vyhledat lékaře, aby se vyloučilo případné onemocnění či hormonální porucha.

Jak se počítá menstruační cyklus? Pokud máte pravidelnou menstruaci, k datu své další periody se hravě dopočítáte. Stačí si zapamatovat první den poslední menstruace a k němu přičíst délku vašeho cyklu. Dejme tomu, že žena s cyklem dlouhým 28 dní začala krvácet 1. září, další menstruaci by tedy měla očekávat 29. září.

Je určitě vhodné vést si menstruační kalendář, do kterého se doporučuje zaznamenávat nejen menstruační dny, ale i sílu krvácení. Nejen, že bude mít žena přehled o jednotlivých fázích cyklu a zjednoduší jí to počítání menstruačního cyklu, ale zároveň se jí znalost bude hodit i při návštěvě gynekologa. Poslední krvácení a jeho síla je totiž první otázka, kterou pacientce položí.

Menstruační kalendář si navíc nemusíte vést jen ručně. Existují různé aplikace, které vám pomohou sledovat i ovulaci a plodné dny. Jejich spolehlivost však není stoprocentní. Je tedy vždy nutné naslouchat svému tělu. [14, 15, 16, 17]

Je vaše menstruace pravidelná?

Příznaky menstruace

Jak poznat, že se blíží menstruace? Blížící se krvácení žena nutně nemusí poznat jen podle zakroužkovaného data v kalendáři. Napovědět jí mohou i některé tělesné a psychické příznaky, které jsou souhrnně označovány jako premenstruační syndrom. Tím trpí více než polovina žen. Potíže většinou odezní brzy poté, co se dostaví krvácení.

Jaké má tedy menstruace příznaky a jak poznat menstruaci ještě před tím, než skutečně dorazí? Každá žena prožívá premenstruační syndrom jiným způsobem, podle odborníků navíc existuje až 300 různých projevů, není tedy možné přesně určit, jaké příznaky se vyskytnou a které ne. Mezi ty nejčastější však patří:

  • podrážděnost, úzkost a plačtivost,
  • výkyvy nálad,
  • bolesti hlavy,
  • zvýšená citlivost prsů,
  • bolesti v podbřišku,
  • nadýmání,
  • změna chuti k jídlu,
  • změna libida,
  • poruchy spánku.

Je nutné si uvědomit, že i když jsou menstruační bolesti běžnou součástí cyklu, pokud je jejich intenzita příliš vysoká, je nutné navštívit lékaře. [18, 19, 20, 21]

Absence menstruace

Pokud žena nemenstruuje alespoň tři měsíce za sebou, mluvíme o absenci menstruace neboli amenoree. Ta může být buď přirozená, tedy zapříčiněna probíhajícím těhotenstvím, kojením nebo menopauzou, či nepřirozená. V tom případě bývá velmi často na vině životní styl, konkrétně velmi nízká tělesná hmotnost, která přeruší mnoho hormonálních funkcí v těle, a to včetně ovulace.

Rizikové je v tomto ohledu také nadměrné cvičení. Absence menstruace se poměrně často objevuje u baletek, pro které je typická kombinace velmi malého množství tuku v těle, vysokého výdeje energie a stresu. Za chybějící menstruací může stát i nemoc, například:

Z podobných příčin může ženy trápit také opožděná menstruace. [22, 23, 24, 25]

Silná menstruace může negativně ovlivnit život pacientky. Jak ji zmírnit?
Přečtěte si také:

Silná menstruace může negativně ovlivnit život pacientky. Jak ji zmírnit?

Sex při menstruaci

Na otázku, zda je sex během menstruace vhodný či nikoli, existují rozdílné názory. Ti lékaři, kteří pohlavní styk během krvácení nedoporučují, upozorňují na zvýšenou citlivost ženských orgánů a větší pravděpodobnost vzniku poranění či rozvoje infekcí. Menstruace navíc negativně působí i na ženskou psychiku. Ta tedy nemusí mít na milování vůbec chuť.

Druhý názor je takový, že za dodržení přísných hygienických podmínek není pohlavní styk během menstruace vůbec škodlivý, naopak jej spousta párů provozuje. Pro ženu navíc může být i příjemnější. Její pohlavní orgány jsou totiž mnohem citlivější. [26, 27, 28]

Menstruace v těhotenství

Menstruace a těhotenství jsou dva procesy, které se zcela vylučují. Nikdy tedy nemohou probíhat zároveň. Krvácení, které se u některých žen zpočátku těhotenství objevuje, je způsobeno zahnizďováním oplozeného vajíčka, nedostatkem gestagenu, který je potřebný k udržení těhotenství, či probíhajícím potratem. Nikdy se však nejedná o menstruační krvácení. [29, 30, 31, 32]

Menstruace po porodu

Návrat menstruace po porodu je velmi individuální záležitostí. U většiny žen se však dostavuje v rozmezí 6 až 24 týdnů od porodu. Kojící matky mohou na první krvácení čekat i rok. Ale pozor, ačkoli prolaktin, tedy hormon, který vzniká při kojení, brání nástupu ovulace, je účinný jen tehdy, pokud jsou intervaly kojení kratší než 4 hodiny. V opačném případě může žena otěhotnět, a to i během šestinedělí. [33, 34, 35, 36]

Jak poznat menstruaci od špinění?

Lehké vaginální špinění je poměrně časté a většinou se ho není třeba nijak obávat. Na rozdíl od menstruační krve, která má sytě červenou až tmavě hnědou barvu, je v případě špinění krev jen lehce načervenalá. Zatímco menstruační cyklus je většinou pravidelný, špinění se může objevit prakticky kdykoliv. Obvykle ale netrvá déle než dva dny a nedoprovází ho ani žádné další zdravotní komplikace.

Špinění může mít celou řadu různých příčin, od těch banálních až po mnohem závažnější. Jednou z nich je například těhotenství, kdy vajíčko uhnizďující se v děložní dutině může narušit cévu a dochází ke slabému krvácení. Mezi další příčiny se pak řadí třeba užívání hormonální antikoncepce, různé poruchy menstruačního cyklu, ovulace, blížící se menopauza, dlouhodobý stres, rychlý úbytek na váze, sexuálně přenosné infekce, děložní polypy nebo třeba rakovina dělohy. [37, 38, 39]

Zdroje: my.clevelandclinic.org, wikiskripta.eu, nzip.cz, nhs.uk, mayoclinic.org, msdmanuals.com, healthline.com, verywellhealth.com, webmd.com, medicalnewstoday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?